Narozeninový dort
Ingredience:
500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
500g mascarpone
500ml smetany ke šlehání 33%
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Kukuřičná mouka
Porce: 10 | Doba přípravy: 1 hod. | Doba pečení: 1 hod. | Teplota: 170 °C
Postup:
Korpus:
Suroviny:
500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
Postup: Troubu předehřejeme na 170°C, máslem vymažeme a vysypeme formu, na dno dáme pečící papír. V míse vyšleháme máslo a cukrem do pěny a pak po jednom přišleháváme vejce a vanilkovou esenci. V druhé míse prosejeme mouku, přidáme sůl a prosáté kakao. V další nádobě smícháme podmáslí a barvivo.
Do máslové směsi postupně vmícháváme mouku a směs s barvivem. Na přeskáčku vždy díl mouky a díl barviva (mouka, barvivo, mouka, barvivo...).
Do malé mističky dáme ocet a přidáme sodu. Po vyšumění rychle přidáme do těsta, vlijeme do formy a dáme péct. Zkoušíme špejlí.
Po vyndání necháme aspoň 4hod. chladnout.
Krém:
Suroviny:
500g mascarpone
cukr moučka - dle chuti
500ml smetany ke šlehání 33%
Postup: Vyšleháme šlehačku. Sýr smícháme s cukrem a přišleháváme šlehačku.
Potahovací hmota:
Suroviny:
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Postup: Bonbony dáme do misky s polijeme citronovou šťávou. Dáme do mikrovlnky na cca 45 vteřin. Dle potřeby necháme déle. Bonbony by měly být polorozteklé.
Hmotu rozmícháme, aby tam nebyly pucky, přidáme rozpuštěnou čokoládu. Postupně přidáváme cukr dokud to nebude hmota - stále se bude trochu lepit. Pozor na množství cukr, jinak to bude tvrdé. Hmotou nepotahovat krémy, jinak by se roztekla.
Před vyválením v ruce propracujeme jako těsto. Mouku na podsypání použijeme kukuřičnou. Já moučnila dokud se mi to lepilo na prsty. Jde krásně vyválet a potáhnout.
je tak to je super, že školka bude takhle blízko
A to už takhle brzy zařizuješ školku?
Jo,protože u nás jsou jinak školky plné
Taky mě to šokuje, to si zjistím jak to je, abych něco nepropásla
Fajn, že bude mít Rýšánek kam chodit do školky

Mě říkala kolegyně, at si taky seženu školku takhle brzo, jinak nemám moc šanci
Tak je fajn, že už jste našli, doufám, že nám se to taky povede.
Teda. Tak já jsem teďka mluvila s kamarádkou, která je ředitelka v MŠ a říkala mi, že jsou plné letos a příští rok, protože jsou silné ročníky a musí vzít předškoláky, tak 3 leté děti vůbec neberou, ale že je to letos prvně. Že prý za tři roky už zase tolik dětí nebude, tak to nemáme teď vůbec řešit. To mě tedy dost překvapuje toto, protože sama učím v předškolním ročníku a dost se v několika MŠ pohybuji... No, ale asi je to dané i městem, kde se bydylí????
Děkuji
a záleží na městě,kde se bydlí
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.