Narozeninový dort

Ingredience:

500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
500g mascarpone
500ml smetany ke šlehání 33%
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Kukuřičná mouka

Porce: 10 | Doba přípravy: 1 hod. | Doba pečení: 1 hod. | Teplota: 170 °C

Postup:

Korpus:
Suroviny:
500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
Postup: Troubu předehřejeme na 170°C, máslem vymažeme a vysypeme formu, na dno dáme pečící papír. V míse vyšleháme máslo a cukrem do pěny a pak po jednom přišleháváme vejce a vanilkovou esenci. V druhé míse prosejeme mouku, přidáme sůl a prosáté kakao. V další nádobě smícháme podmáslí a barvivo.
Do máslové směsi postupně vmícháváme mouku a směs s barvivem. Na přeskáčku vždy díl mouky a díl barviva (mouka, barvivo, mouka, barvivo...).
Do malé mističky dáme ocet a přidáme sodu. Po vyšumění rychle přidáme do těsta, vlijeme do formy a dáme péct. Zkoušíme špejlí.
Po vyndání necháme aspoň 4hod. chladnout.

Krém:
Suroviny:
500g mascarpone
cukr moučka - dle chuti
500ml smetany ke šlehání 33%
Postup: Vyšleháme šlehačku. Sýr smícháme s cukrem a přišleháváme šlehačku.

Potahovací hmota:
Suroviny:
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Postup: Bonbony dáme do misky s polijeme citronovou šťávou. Dáme do mikrovlnky na cca 45 vteřin. Dle potřeby necháme déle. Bonbony by měly být polorozteklé.
Hmotu rozmícháme, aby tam nebyly pucky, přidáme rozpuštěnou čokoládu. Postupně přidáváme cukr dokud to nebude hmota - stále se bude trochu lepit. Pozor na množství cukr, jinak to bude tvrdé. Hmotou nepotahovat krémy, jinak by se roztekla.
Před vyválením v ruce propracujeme jako těsto. Mouku na podsypání použijeme kukuřičnou. Já moučnila dokud se mi to lepilo na prsty. Jde krásně vyválet a potáhnout.

P5140012
14.05.2015 19:08:31
Komentáře:
  • Borlova 16.5.2017 19:12

    Proč by si neměla vstát z postele? :-o To nějak nechápu. A ty nemáš radost, že se na vyšetření netěšíš? Já jsem blondýna, tak prosím o vysvětlení :-D Dneska si nějak stojím na vedení :-D

  • gluzka 16.5.2017 19:25

    Je mi jako při chřipce, akorát ještě k tomu žaludek na vodě a spím a spím a spím a spím. A to dost tvrdě, protože malý musel začít dost křičet, abych vůbec za ním vstala. Hlavně nemusím ty odběry (menší panika u jehel) a screeningy. Posledně mi diagnostikovali hraniční preeklampsii, tak můžu doufat, že mě to mine. Místo těšení, jsem měla akorát jen stresy, jestli je vše ok. Jinak samozřejmě malé je plánované a těším se.

  • Borlova 16.5.2017 19:33

    Aha tak to jo, dík za vysvětlení ;-) Tak to chápu. Já při prvním měla špatný screening, pak těhu cukrovku, a bylo mi zle do pátého měsíce, tak jsem se při druhém taky bála, ale vše bylo naopak ok :-)
    Neboj dopadne to dobře ;-) Držím palečky ;-)

  • samsonoh 16.5.2017 22:58

    Tak moc držím palce ať je vše v pořádku a gratuluju! :-)

  • gluzka 17.5.2017 10:35

    Děkuji moc !!!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.