Dort pro přítele č. 2
Ingredience:
Těsto:
○ 260g hladká mouka
○ 1 a 3/4 lžičky soda
○ 1 lžička sůl
○ 1 a 3/4 lžičky mletá skořice
○ 200g cukr třtinový
○ 130g cukr písek
○ 290ml olej
○ 4 vejce
○ 1,5 lžičky vanilkový extrakt
○ 370g mrkev, jemně nastrouhaná
○ 110g vlašské ořechy, hrubě mleté
Krém:
○ 1x pudink bez vaření, dr. Oetker "OLÉ"
○ 1x smetana ke šlehání (vysokoprocentní)
○ 1x plechovka mandarinek
Porce: 8 | Doba přípravy: cca 2,5 h | Doba pečení: 50-60 min | Teplota: 180 °C
Postup:
ÚVODEM:
rok se s rokem sešel a přítel bude mít opět narozeniny a já mu upekla dort, tedy druhý, co jsme spolu. Loni dostal s notičkami a houslovým klíčem (oba jsme muzikální) - byl dobrý, ale vzhled měl co vylepšovat. A protože je informatik-linuxák, tentokrát je to dort s tučňákem Tuxem. Toho jsem si nechala v jednom cukrářském obchůdku vytisknout speciální tiskárnou na jedlý papír. Jsem zvědavá na jeho reakci, z práce přijde až v devět večer.
P.S.: dobu přípravy berte s rezervou. Nepeču dorty často a tak mi to všechno déle trvá.
POSTUP:
Těsto: V míse smícháme mouku, sodu, sůl a skořici. V jiné míse metlou důkladně promícháme oba cukry s olejem, vejci a vanilkovým extraktem. Mokrou směs nalijeme do mouky a přidáme mrkev s ořechy. Důkladně promícháme. Těsto přendáme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr cca 26 cm) a pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 150-160C a dopékáme zhruba 40 až 50 minut. Necháme zcela vystydnout. Pak dort podélně prokrojíme. Spodní část potřeme vrstvou krému, přiklopíme vrchní část a celý povrch dortu včetně boků potřeme zbylým krémem a případně dozdobíme. Dáme vychladit do lednice a můžeme servírovat.
Krém: do misky slijeme mandarinky (i se šťávou, necedit!) a smetanu na šlehání. Přidáme pudink Olé a mixujeme na nejvyšší rychlost dokud nám nevznikne pěkná tuhá naoranžovělá pěna.
Supr, ten bych klíďo vyzkoušela! My máme doma pekárnu, takže pečeme chleba tam, ale stejně bych si raději uhňácala ručně a s láskou.
Děkuju za receptík.
Krásný chlebíček, hned bych si dala
Není zač, já pekárnu neuznávám
No já taky ne, ten chleba mi z toho moc nechutná, je takovej hranatej. Ale naši v něm pečou, tak si nestěžuju.
Mě pečení hrozně baví, takže těsto hňácám sama, do pekárny bych to nedala
Je to prostě taková vybledlá kostka
Fucik : no ale můžeš v pekárně těsto nechat namíchat, vykynout - většina pekáren je dělaná právě na chleba s tím, že to tam kyne na několikrát tak, jak by chléb měl. a až je to nakynuté, tak dát do ošatky a nebo na plech a upéct v troubě. já zase nerada míchám těsto třeba půl hodiny, aby bylo dobře promíchané. pekárnu využívám nejen na pečení chleba, ale děláváme v ní i rýžovou kaši, puding, vypouštím sádlo na škvarky, pekla kuřecí stehýnka akřidýlka, a jednou sem dělala i chilli con carne (fazole s masem a kukuřicí). míchávám v ní i těsto na nudle a o kynutých knedlíkách ani nemluvím
a když sem ho zkoušela dělat doma, tak se mi nepodařil 
a k té kůrčičce - ono pokud potřeš ten vykynutý chléb vhodným "potěrem" tak může mít i křupavou kůrčičku a já teda chleba jako vybledlou kostku nemívám, záleží na nastavení stupně propečení.
Martasek89 : to tam dáváš jakou mouku? normální pšeničnou??
holky, nevíte některá, kde se dá sehnat kvásek? nemyslím sušený, ale vedený. z toho sušeného s emi chleba nezadařil
Já těsto míchám vařečkou, pak rukama dodělám a dám kynout. To stačí
Během 10 minut hotovo.
Mouka klasická hladká.
Martasek89 : aha, takže to vlasně není ani moc jako chleba, ale spíš veka nebo tousták. prostě bílej chleba. tak to pak je jasný, že stačí míchat 10minut. kdyby tam byla žitná mouka (jak má v chlebu být) , tak se to za těch 10 min moc nezpracuje.
Mívám i přímo chlebovou
A taky jsem míchala chvíli 
http://foto.dama.cz/img/359/359554.jpg
Whitehorse: Třeba ve svém okolí někoho najdeš - kvásková mapa: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
Marki87 : jéé, díky moc. na takovou mapku sem ještě nenarazila. pohledám a snad se chleba zadaří
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.