Nepečený zákusek "brambora" nebo-li české rumové koule :-)

Ingredience:

1 plechovka kondenzovaného mléka
100-125 g másla
2 balení červených bebe sušenek
Kakao

Porce: 10 | Doba přípravy: 10+10

Postup:

Během svého pobytu v Rusku jsem se setkala se spoustou mňamek, které jsem si skutečně oblíbila. Jednou z nich jsou populární nepečené zákusky pod názvem "brambora". U nás by to zřejmě byly rumové koule, až na to, že v nich není rum :-)

Příprava je velice jednoduchá a rychlá. Sušenky nadrtíte na jemný prášek (čím jemnější, tím lepší) a přidáte všechny ostatní ingredience - kondenzované mléko, rozpuštěné máslo (ne úplně horké) a kakao (podle chuti). Vše smíchat, poté v rukou propracovat (těsto bude tužší). Příště bych přidala asi trochu mléka, protože sušenky si na druhý den z těsta vytáhnou veškerou vlhkost, tak aby se to třeba pak nerozpadlo). Dát do ledničce odležet tak na 30 minut a poté v rukou děláte tvar dle své představy - mohou to být válečky, kuličky, oválky nebo blíže neurčený tvar podobný bramborám :-)))
Pokud máte rádi kakao, můžete poté vytvořené zákusky poprášit nebo vyválet v kakau.

Počet ks záleží na tom, jak velké zákusky budete dělat :-)

V Rusku poté tento zákusek ještě zdobí lehoučkým krémem nebo oříšky, jenž mají symbolizovat rostoucí klíčky :-)

download Pirozhnoe-kartoshka-retsept-s-foto-300x300
13.03.2017 12:36:40
Komentáře:
  • Borlova 21.5.2017 11:54

    To vypadá luxusně ;-) Hoď mi jeden ke kafíčku ;-)

  • samsonoh 21.5.2017 12:06

    Borlova příště budou lepší ;-) Ale těsto se opravdu povedlo - když ho ještě teplý rozděláš, úplně cítíš tu nadýchanost, jako když si koupíš skořivocého šneka někde v pekárně. To mě fakt dostalo. Ráno na snídani jsem už spořádala 3 :-D ale nějakou tu polevu navrch to asi chce - jak říkám, jsou sušší.

  • Elis18 21.5.2017 13:23

    Skorici mam rada, taky bych si dala :)

  • Bývalá uživatelka #175376 22.5.2017 15:26

    Mňam :D Myslíš že by to bylo dobrý i na slano? šunka,sýr,kečup,koření..nebo se na to tohle těsto nehodí?

  • samsonoh 22.5.2017 16:11

    Petulkafa můžeš to vyzkoušet, ale podle mě to bude suché. Na šunku/sýr atd. je lepší lístkové těsto. Kdybys chtěla tohle těsto, je lepší udělat už slaný koláč s nádivkou rovnou :-)

  • Bývalá uživatelka #175376 22.5.2017 16:13

    Děkuju :) nádivka taky nezní špatně :)

  • Lexie0510 18.7.2017 13:00

    Chválím, chválím, chválím. Včera večer mě honila mlsná. Hledala jsem co bych snědla, nebo ukuchtila :D Miluju věci se skořicí a ořechy, takže jsem hledala a našla a pak jsem si vzpoměla na tenhle recept. A skvělý, s těstem se krásně pracovalo a krásně to vonělo :)

  • samsonoh 18.7.2017 13:20

    Lexie0510 paráda :-) to mám radost. Jj těsto je skvělé. A neměla jsi to suché jako já? Protože já jsem se tam bála dát více másla na potření (jak bylo v receptu napsáno) a pak to bylo suché. Udělala jsi mi normálně chutě, asi to taky upeču o víkendu :-D

  • Lexie0510 18.7.2017 13:33

    samsonoh já dělala z půlky dávky, aby toho nebylo moc. Máslem jsem nešetřila a i drobet na potření jsem dala :D a jsou výborný, mám je jako samostatné a pak v pekáči nalepený na sebe, ty se ještě dopejkají, tak jsem na ně zvědavá. ale jsou luxusní

  • samsonoh 18.7.2017 14:08

    Lexie0510 jsem ráda, že chutnají ;-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.