Holky když je teď houbařská sezóna, možná to víte, ale mě překvapilo, že existuje i druh bedly, kterou se můžete otrávit a druh bedly, z které může mít člověk zažívací problémy i přesto, že je v atlasech uvedeno, že je jedlá. Já si do nedávna myslela, že je jen bedla jedlá a to vysoká a ono je spoustu druhů. Na fotce je bedla vysoká, která se bezpečně od ostatních pozná podle tygrované nohy a posuvného prstenu a větším vzrůstem. Ale existují i červenající bedly. Jedna je červenající a ta je jedlá, ale i tak může citlivějším lidem způsobit zažívací problémy a pak je bedla červenající česká, která je jedovatá a může člověka i zabít Obě červenají při poranění a jsou od sebe těžko rozeznatelné. Ta česká tedy roste spíš na zahradách, kompostech, na okrajích lesa a tam kde je biologický odpad. Ale stejně bych ty červenající raději nesbírala.
Tady je popis k té červenající jedlé, která ale i tak může způsobit ty zažívací problémy http://www.houbareni.cz/houba/bedla_cervenajici
A tady je popis k té červenající české, která je jedovatá a člověk se s ní může otrávit
http://www.houbareni.cz/houba/bedla_cervenajici_ceska
Nejlepší je asi fakt sbírat jen ty hřibovité houby u kterých máte 99% jistotu, že se neotrávíte, pokavaď tedy nenatrefíte na vzácného hřiba satana a nebo nějakého z pálivých druhů, který vám jídlo ale maximálně znehodnotí.
Mě teď houby docela vzali a učím se je poznávat a troufnu si i sebrat holubinku namodralou až pojedeme zase na chatu, ale Jirka ten jí prý neochutná, až co to se mnou udělá po 24 hodinách
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.