Létem grilovací sezóna zdaleka nekončí! Milovníci grilovaných pochoutek si na své přijdou, kdykoliv se jim zachce. Našli jsme 3 nejlepší grilovací recepty, které si můžete dopřát klidně v zimě.
Grilování po celý rok
Za grilovací sezónu je považováno v zásadě jen léto. Ale už i v Čechách se začíná rozmáhat trend celoročního grilování. A není omezen jen na ty šťastnější, kteří se mohou pochlubit zimní zahradou. Pokud máte zahradu, můžete uspořádat grilovací párty klidně v prosinci – stačí jen pořídit kvalitní
kontaktní gril, pár dek a připravit zásobu svařáku.
Když bydlíte v bytě, můžete grilovat na balkoně, ale i bez něj to půjde snadno. Potřebovat budete jen elektrický gril, který vám nezačoudí celý byt.
Tip: Kvalitní grily najdete na
grilovani.cz společně s tipy pro začátečníky i pokročilé mistry grilu. Kromě grilů a pomůcek tam objevíte i
recepty na grilování, ze kterých jsme pro vás vybrali ty nejoblíbenější.
Překvapte netradičním nápadem
Maso a zeleninu griluje každý. Co zkusit třeba grilovaný dezert? Grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou si zamilujete po prvním ochutnání!
- Připravte si ananas, plechovku kokosového mléka, ½ hrnku hnědého cukru, lžičku mleté skořice, snítku máty na ozdobu a vanilkovou zmrzlinu.
- Ananas oloupejte, rozkrájejte na kolečka tak 1cm silná a jádro plátku ananasu vyřízněte. Protřepte kokosové mléko a nalijte ho do misky. V druhé misce smíchejte skořici s cukrem.
- Každé kolečko ananasu potřete štětečkem po obou stranách kokosovým mlékem a posypte (také po obou stranách) směsí cukru a skořice. Položte plátky ananasu na horký grilovací rošt a grilujte, dokud pěkně nezhnědne na obou stranách (pozor na přepálení cukru – aby nezhořkl).
- Přeneste plátky ananasu na talíř, přidejte vanilkovou zmrzlinu a ozdobte mátou.
Grilovaná zelenina se sýrem
- Připravte si rajčata, papriky, oregano a balkánský sýr.
- Rajčata nakrájejte na kolečka a papriky na očištěné plátky.
- V misce rozmačkejte balkánský sýr a smíchejte s oreganem a případně jiným kořením podle chuti.
- Zeleninu nechte ogrilovat z jedné strany zhruba 5 minut, poté otočte a naneste směs sýru a koření. Grilujte, dokud sýr nezměkne.
Připravte si vlastní steakovou směs koření
- 1/2 hrnku hrubozrnné soli (nejlépe mořské)
- 1/2 hrnku čerstvě drceného pepře
- 1/4 hrnku sladké papriky
- 3 lžíce chilli
- 2 lžíce kajenského pepře
- 2 lžíce česnekového prášku
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce tymiánu
Vše smíchejte v misce. A nechte si chutnat!