Moravské dvojctihodné koláče

Ingredience:

mouka, cukr, droždí, mléko, žloutky, povidla, tvaroh, mák

Porce: 10 | Doba přípravy: 1 hodina | Doba pečení: 20 minut | Teplota: 180 °C

Postup:

Pro mě neskutečně složitý, mnohokrokový. Recept pošlu na požádání.

signal-2017-11-04-151453 signal-2017-11-04-161508 signal-2017-11-04-163733 signal-2017-11-04-164737 signal-2017-11-04-170214 signal-2017-11-04-171706 signal-2017-11-04-173935 signal-2017-11-04-180742
04.11.2017 18:13:56
Emoce:
    Komentáře:
    • Borlova 4.11.2017 18:16

      No ty vypadají mňamózně :-o

    • buccaneerka2 4.11.2017 18:19

      Můj první pokus. Tvaroh z nich dost vytekl, neodhadla jsem velikost, ale na chuti to snad nic nemění...

    • inah91 4.11.2017 19:15

      Wow!!! :-) Jsi dobrá!

    • buccaneerka2 4.11.2017 22:30

      No, holky, tak jsem ochutnala navečer a to jsem neměla dělat - poprvé v těhu mě pálí žáha. Nikdy dřív jsem na to netrpěla a jsem si téměř jistá, že to spustilo to kynuté těsto. :-(

    • Borlova 4.11.2017 23:43

      To nevadí, že tvaroh vytekl, důležitá je chuť :-) Na pálení žáhy si zvykej no :-( Ale nemusí tě pálit pokaždé ;-) Zkus zítra znovu a bude to třeba lepší. Případně se zásob něčím na pálení žáhy z lékárny ;-)

    • samsonoh 5.11.2017 0:40

      Vypadají fantasticky, jsi skvělá! Jo, pálení žáhy je bude tvůj souputníkem po dobu těhu. Horší to bude až budeš mít velké bříško. Pomáhá mléko :-) a mě pomáhala sofa v tabletkách a nejíst večer.

    • buccaneerka2 5.11.2017 20:02

      Holky, tak z koláčů dneska nezbylo už vůbec nic, a to bylo celkem 21 kusů.

    • Bývalá uživatelka #180404 5.11.2017 20:41

      prosím o recept,děkuji

    • buccaneerka2 5.11.2017 21:04

      andelka26:
      TĚSTO: 500g hladké mouky, 40 g droždí, 80g krupicového cukru, 1 hrnek mléka (250ml), 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli,
      1/ Suroviny, které uchováváte v lednici, vyndat cca 2 hodiny před zaděláním těsta na pokojovou teplotu (vejce, mléko, droždí).
      2/ Kvásek: Do poloviny mléka (vlažného) v hrnečku rozdrobit droždí a přisypat lžíci cukru. Kvásek nechat vzejít na teplém místě. (Musí se dělat bubliny.)
      3/ Zadělání těsta:
      a/ Ručně: Rozpuštěné máslo, žloutky a zbytek cukru společně utřít v míse do pěny. Přidat mouku, špetku soli, kvásek a zbytek mléka, vypracovat vláčné těsto.
      b/ V pekárně: Do pekárny postupně vložit rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka, mouku, špetku soli, zbytek cukru a kvásek. Zapnout a nechat těsto propracovat.
      4/ Těsto není nezbytně třeba nechávat vykynout, koláče v tom případě velmi ochotně naskočí přímo v troubě. Ovšem i pokud necháte těsto v klidu vykynout na teplém místě (max. hodinku), budou koláče stejně vynikající a budou mít stabilnější tvar. Jde tedy spíš o to, kolik máte času.

      VNITŘNÍ NÁPLŇ: 500g tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru
      VRCHNÍ NÁPLŇ: povidla, mák (mám makovou směs z Polska) nebo ořechová náplň
      DROBENKA: Máslo (asi půlcentimetrový plátek z čtvrtkilového másla) dát do misky a nechat trochu změknout. Od oka přisypat polohrubou mouku a krupicový cukr a rukama propracovávat tak, aby se veškerý tuk vstřebal do sypkých ingrediencí. Podle potřeby přidávat cukr a mouku, až se podaří drobenka bez tukových žmolků.

      VYTVOŘENÍ KOLÁČŮ:
      1/ Troubu předehřát na 180°C.
      2/ Těsto rozdělit na 24 dílů (rozpůlit, každou část znovu rozpůlit, znovu rozpůlit a nakonec roztřetit). Každý kousek těsta rozvalit na placičku, na ni přidělit část tvarohové směsi a tu do těsta zabalit jako u buchet.
      3/ Plech vyložit pečícím papírem, "buchty" klást na plech spojem dolů a s ohledem na to, že koláče budou mít cca 12-15 cm v průměru. Nechat asi 15 minut kynout.
      4/ Do každé "buchtičky" shora prsty nebo pomocí skleničky udělat důlek a do něj naplnit "vrchní náplň" dle vaší chuti.
      5/ Kraje koláčů pomašlovat rozšlehaným vejcem.
      6/ Koláče posypat drobenkou.
      7/ Péct cca 15-20 minut.

    • samsonoh 5.11.2017 21:25

      to si musím uložit!

    • buccaneerka2 5.11.2017 21:28

      Ještě pro zájemce
      OŘECHOVÁ NÁPLŇ: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 ml mléka, 50 g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 50 g drcených piškotů

    • Bývalá uživatelka #180404 5.11.2017 21:28

      Děkuji moc,již mám napsané v kuchařce ;-);-)

    • inah91 5.11.2017 21:28

      Taky ukládám! :-)

    • buccaneerka2 5.11.2017 21:43

      Původně mě délka toho receptu odrazovala, ale není to zas taková hrůza. Bylo to moje úplně první kynuté těsto. ;-)

    Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.