Lasagne

Ingredience:

600 g mletého masa (mix)
1 balení lasagní
Rajčatový protlak 400-500 g nebo kousky rajčat v nálevu
2 větší cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev (nemusí být)
Parmazán (nebo jakýkoli jiný sýr, který vám chutná)
Červené víno (na podlití)
Koření dle chuti

Porce: 8 | Doba přípravy: 60-75 minut | Doba vaření: 45 minut | Doba pečení: 25-50 minut | Teplota: 200 °C

Postup:

Úplně poprvé jsem dnes dělala lasagně :-) Nejsou jako z restaurace (málo omáčky a jsou sušší), ale teda ty jsou! Hned jsem snědla dvě porce i přesto že vím, že mi bude pěkně blbě :-D Holt ty těhu chutě se nezapřou. Miminko ví, co chce :-D

Osmažit cibulku a jemně nastrouhanou mrkev. Přidat maso a dusit, dokud nepustí všechnu šťávu. Kdo chce, může podlít červeným vínem (a počkat až se všechno vyvaří). Přidat protlak (já jsem měla na 600 g masa jen 380 g a je toho málo, takže přidat). Nahradila jsem to aspoň trochu dvěma čerstvými rajčaty a nechala rozvařit doměkka. Potom přidat rajčatový protlak a ochutit (sůl, pepř, bazalka atd.). Kdo chce silnější chuť, může přidat hovězí vývar z kostky nebo skutečný vývar. Směs nechat povařit/podusit a odstavit. Připravit bešamel (rozpustit máslo, přidat mouku, dolévat mlékem dokud nebude mít konzistenci asi jako těsto na amolety). Na dno pečíčí mísy nalít trochu bešamelu, poté naskládat vrstvu lasagní (dopředu nevařit), poté masovou směs. Takhle střídat dále. Kdo má málo omáčky (můj případ) prokládá i bešamelem. Někdo podle chuti prokládá i sýrem (určitě výborné). Vše naskládat a na horní vrstvu musí zůstat pouze bešamel. Posypat tlustou vrstvou sýra a zapéct v předehřáté troubě na 200°C. Někdo zapéká 25 minut, já jsem to pekla 50 minut (bála jsem se, aby se lasagne udělaly). Porce záleží na tom, jak moc jste žraví :-) Řekla bych, že jich z takové množství surovin bude tak 8-10.

08.03.2017 18:50:47
Komentáře:
  • Borlova 4.11.2017 18:16

    No ty vypadají mňamózně :-o

  • buccaneerka2 4.11.2017 18:19

    Můj první pokus. Tvaroh z nich dost vytekl, neodhadla jsem velikost, ale na chuti to snad nic nemění...

  • inah91 4.11.2017 19:15

    Wow!!! :-) Jsi dobrá!

  • buccaneerka2 4.11.2017 22:30

    No, holky, tak jsem ochutnala navečer a to jsem neměla dělat - poprvé v těhu mě pálí žáha. Nikdy dřív jsem na to netrpěla a jsem si téměř jistá, že to spustilo to kynuté těsto. :-(

  • Borlova 4.11.2017 23:43

    To nevadí, že tvaroh vytekl, důležitá je chuť :-) Na pálení žáhy si zvykej no :-( Ale nemusí tě pálit pokaždé ;-) Zkus zítra znovu a bude to třeba lepší. Případně se zásob něčím na pálení žáhy z lékárny ;-)

  • samsonoh 5.11.2017 0:40

    Vypadají fantasticky, jsi skvělá! Jo, pálení žáhy je bude tvůj souputníkem po dobu těhu. Horší to bude až budeš mít velké bříško. Pomáhá mléko :-) a mě pomáhala sofa v tabletkách a nejíst večer.

  • buccaneerka2 5.11.2017 20:02

    Holky, tak z koláčů dneska nezbylo už vůbec nic, a to bylo celkem 21 kusů.

  • Bývalá uživatelka #180404 5.11.2017 20:41

    prosím o recept,děkuji

  • buccaneerka2 5.11.2017 21:04

    andelka26:
    TĚSTO: 500g hladké mouky, 40 g droždí, 80g krupicového cukru, 1 hrnek mléka (250ml), 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli,
    1/ Suroviny, které uchováváte v lednici, vyndat cca 2 hodiny před zaděláním těsta na pokojovou teplotu (vejce, mléko, droždí).
    2/ Kvásek: Do poloviny mléka (vlažného) v hrnečku rozdrobit droždí a přisypat lžíci cukru. Kvásek nechat vzejít na teplém místě. (Musí se dělat bubliny.)
    3/ Zadělání těsta:
    a/ Ručně: Rozpuštěné máslo, žloutky a zbytek cukru společně utřít v míse do pěny. Přidat mouku, špetku soli, kvásek a zbytek mléka, vypracovat vláčné těsto.
    b/ V pekárně: Do pekárny postupně vložit rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka, mouku, špetku soli, zbytek cukru a kvásek. Zapnout a nechat těsto propracovat.
    4/ Těsto není nezbytně třeba nechávat vykynout, koláče v tom případě velmi ochotně naskočí přímo v troubě. Ovšem i pokud necháte těsto v klidu vykynout na teplém místě (max. hodinku), budou koláče stejně vynikající a budou mít stabilnější tvar. Jde tedy spíš o to, kolik máte času.

    VNITŘNÍ NÁPLŇ: 500g tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru
    VRCHNÍ NÁPLŇ: povidla, mák (mám makovou směs z Polska) nebo ořechová náplň
    DROBENKA: Máslo (asi půlcentimetrový plátek z čtvrtkilového másla) dát do misky a nechat trochu změknout. Od oka přisypat polohrubou mouku a krupicový cukr a rukama propracovávat tak, aby se veškerý tuk vstřebal do sypkých ingrediencí. Podle potřeby přidávat cukr a mouku, až se podaří drobenka bez tukových žmolků.

    VYTVOŘENÍ KOLÁČŮ:
    1/ Troubu předehřát na 180°C.
    2/ Těsto rozdělit na 24 dílů (rozpůlit, každou část znovu rozpůlit, znovu rozpůlit a nakonec roztřetit). Každý kousek těsta rozvalit na placičku, na ni přidělit část tvarohové směsi a tu do těsta zabalit jako u buchet.
    3/ Plech vyložit pečícím papírem, "buchty" klást na plech spojem dolů a s ohledem na to, že koláče budou mít cca 12-15 cm v průměru. Nechat asi 15 minut kynout.
    4/ Do každé "buchtičky" shora prsty nebo pomocí skleničky udělat důlek a do něj naplnit "vrchní náplň" dle vaší chuti.
    5/ Kraje koláčů pomašlovat rozšlehaným vejcem.
    6/ Koláče posypat drobenkou.
    7/ Péct cca 15-20 minut.

  • samsonoh 5.11.2017 21:25

    to si musím uložit!

  • buccaneerka2 5.11.2017 21:28

    Ještě pro zájemce
    OŘECHOVÁ NÁPLŇ: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 ml mléka, 50 g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 50 g drcených piškotů

  • Bývalá uživatelka #180404 5.11.2017 21:28

    Děkuji moc,již mám napsané v kuchařce ;-);-)

  • inah91 5.11.2017 21:28

    Taky ukládám! :-)

  • buccaneerka2 5.11.2017 21:43

    Původně mě délka toho receptu odrazovala, ale není to zas taková hrůza. Bylo to moje úplně první kynuté těsto. ;-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.