Jak chutná opravdu staré archivní víno?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #271141 15.8.2016 14:56

Ahoj holky. Jelikož manžel je celkem vinař a blíží se mu oslava čtyřicetin, ráda bych mu věnovala archviní víno - ročník jeho narození. Nicméně absolutně netuším, zda je takové víno vůbec pitelné, zda to laický milovník vína ocení a není to spíš jen ozdoba do vitriny... Měl jste někdy někdo něco podobného? Chutnalo Vám? Díky moc!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj, sice nevím kolik je manželovi let, ale i kdybych vzala třeba 30-40, podle mě už to je fakt moc :( měla jsem portský ročníkový 30 let, myslím že u toho je to něco jinýho protože je dost sladký... pokud jde o klasický vína, zaprvé budeš mít dost problém sehnat takhle starý víno, zadruhé bude nekřesťansky drahý, a jinak si myslím, že manžel jako vinař ocení spíš velmi dobré kvalitní víno, byť starší (dejme tomu 8 let), který je pořád chuťově vážně dobrý. Tyhle drahý starší vína mají dost specifickou chuť - z červených často cítíš kůži, nějaké zvíře, silné aroma dřeva a podobně... bílá vína se archivují v nejkrajnějších případech snad 5 let, takže to asi nepřichází v úvahu. K těm červeným - za mě, jakožto laika který má víno prostě rád, musím říct, že mi vůbec nechutná. Je to něco, k čemu se člověk musí propít s věkem a zkušenostma. A i přesto je několik konkrétních vín, která jsou tak specifická, že nechutnají ani someliérům (a já je rovnou vyplivla a šla si vyčistit zuby). Ted se bavíme o lahvi třeba za 10 tisíc... :-D Podle mě, pokud manželovi není 15 let, tak já bych tak staré víno nekupovala, možná jedině to portské, ale to není úplně pití pro chlapa (sladké)... jsou úžasná vína, která se dají pořídit třeba za 2-5000, a měl by velkou radost. Jinak já jsem pracovala v obchodě s francouzskými luxusními víny, takže trochu přehled o tom mám, ale specialista nejsem - pokud chceš, dala bych ti na ně kontakt a mohl by ti poradit přímo majitel nebo jeho žena

  • Osobne som pila najstaršie Z roka 1992 ale teda nič moc. Francúzske, samozrejme bolo ťažké, silné a nemyslím, že to je nejaké gurmánske potešenie. Kto vie.

  • Já jsem archivní víno taky nikdy neměla. Zas takový znalec vína nejsem, tak si myslím, že bych ani rozdíl nepoznala. Mně stačí dobré víno, které nemusí být archivní. Osvědčila se nám kvalitní vína z https://www.1er.cz/ , kde mají velký výběr, tak si tam koupíme buď bílé, nebo červené. Záleží, jaké zrovna chceme.

  • Hádám, že archivní víno bud mít už opravdu vytříbenou chuť nejen proto že mělo čas pořádně vyzrát a nasát ze sebe chutě ze sudu, ale i proto, že před x lety se při pěstování nepoužívalo tolik chemie. Pokud by jsi tu chuť chtěla přiblížit tak doporučuju koupit bio víno z http://biodynamickevino.cz , které má podobnou dokonalou chuť.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 456 otázek, kterým se dostalo 272 322 odpovědí a 410 232 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist