Kniha vs. Film

Otázku položila: Anonymní uživatelka #298385 9.6.2015 0:32

Ahoj, je to většinou taková myšlenka, na které se hodně lidí neshodne. Ráda bych teda znala váš názor :D ... Co je podle vás lepší? Vidět první film a pak číst knihu, nebo první číst knihu a pak vidět film? Za mě je to první vidět film a pak číst knihu, tak by mě zajímalo, proč to ostatní mají většinou naopak :) ...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • interstellar9.6.2015 7:19

    Osobně mám radši knihy než film, málokdy se podívám na něco, co bylo zfilmované. Scénaristi hodně často děj i postavy úplně změní, nejhorší je, když totéž udělají i s hlavní myšlenkou. Kniha je obvykle komplexnější a film buď zjednodušená verze nebo nastavovaná kaše (třeba Hobit).

  • Lidi to berou spíš naopak, protože ve filmu pak jejich oblíbené postavy ožívají, jejich představy z knihy dostanou reálnější podobu. Horší, když se film od knihy liší, moje mamka měla roky oblíbenou knihu Pýcha a předsudek, brala ji na každou dovolenou, četla ji hodně často, pak natočili Pýchu a předsudek s Kierou Knightley, já na to byla s maminkou v kině a od té doby už tu knihu nečetla, říkala, že jí to naprosto zbořilo její vnímání té knihy. Lidi najednou vypadali jinak, než si představovala, prostředí a dialogy taky... Za mě, když už jdu na film podle knihy, tak tu knihu raději nečíst. Kdysi jsem četla od Nicolase Sparkse Talisman, super knížka, moc se mi to líbilo, film jsem musela po pěti minutách vypnout, hruza. Věřím, že kdybych knihu nečetla, film mi nevadí...

  • jeanneret9.6.2015 8:26

    Ahoj anonyme,
    pro mě je lepší / vetšinou zásadní / přečíst si knihu a nechat fantazii pracovat na vlastní vizuální představě o postavách, prostředí, atnosféře...Film už má vše naservírované a těžko se při čtení knihy odbourává. Krom toho, film trvá 2 hodiny, knihu člověk čte třeba týden, dva týdny dle intenzity a to je zcela jiný prožitek..

  • Za mne bud a nebo.buzd si precist knihu a na film radeji ani nekoukat,protoze to co z toho jsou schopni udělat,je někdy des běs (pokud srovnam např knihu Meč pravdy - legend of the seeker a film- seriál podle ni tak katastrofa).nebo se kuknout na film a knihu radeji nečist,protoze to bývá nbebe a dudy.
    Někdy film může ke knize přitáhnout, ale naopak to bývá horší efekt.

  • Agnes.S9.6.2015 7:50

    také mám raději knihu než film, film mi kolikrát dojem z celé knihy zkazí. Většinou to, co jsem četla nechci vidět zfilmované. Čtu hodně a ráda a v posledních pár letech jsem se dopracovala k tomu, že televizi doma ani nepouštím. Výjimečně pustím synovi oblíbené pohádky, když je nemocný, ale taky má raději knihy a v knihovně či knihkupectví je schopný strávit celý den.

  • Martasek899.6.2015 8:23

    Rozhodně kniha a pak film. Kniha je super v tom, že když to čteš, nějak si to většinou představuješ. Jak kdo vypadá, jak se vyvíjí příběh, atd. To u filmu nejde. Obvykle se pak teda u filmu divím, že každý vypadá jinak, než jsem si představila a že je ve filmu třeba jen půlka toho, co v knize.

    Ale i tak si raději nejdřív přečtu a pak koukám.

    Nevím, co všechno jsem viděla pro srovnání kniha/film, jediný mě teď napadá Harry Potter :D

  • Za mě teda určitě první knihu a pak film. Protože když čteš první knihu, tak si ty postavy a prostředí vysníš.
    Kdežto, když se podíváš první na film a pak čteš knížku, tak si už v tom už představuje ty herce.
    A nejlepší je, když v knize je hlavní hrdinka blondýna a do filmu ji dají černovlasou :D

  • Elfen9.6.2015 9:20

    Holky už všechno napsaly, tak jen za mně: nejdřív kniha pak možná film. ;-)

  • Za mě přečíst knihu a na film ani nekoukat. Většinou to s tou knihou nemá nic společného a člověk je pak zklamaný.
    No a pokud je kniha napsána podle filmu, tak o tu knihu ani pohledem nezavadit ;-)

  • zakewka9.6.2015 10:27

    Taky čtu první knihu a pak možná koukám na film. Jednou jsem to udělala jinak a to je Šifra mistra Leonarda a viděla film a knížku asi číst nebudu.. Ikdyž mě celkem zajímala, ale už to prostě není ono..

  • Nemohu jednoznačně napsat, je dost filmů, které mě přivedli ke své předloze a málo kdy jsem byla zklamaná.., Při čtení jsem si pak většinou představovala postavy podle herců - pokud se mi herci zamlouvali, i když to absolutně neodpovídalo popisu v knize. Když čtu první knihu, jsem z filmu velmi často zklamaná, i když občas se vyskytne vyjímka. V některých knihách ale film shlédnutý předem pomůže se zorientovat,, př. pomůže přestát např. zdlouhavý nudný úvod (protože člověk ví, na co se asi tak může těšit).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 411 otázek, kterým se dostalo 272 132 odpovědí a 410 140 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist