Co nesmí chybět ve výbavě fotografa?

Když se rozhodnete začít brát focení vážně, měli byste se zamyslet nad pořádnou výbavou. Při výběru je důležité především to, co chcete fotit. Každá fotodisciplína si totiž žádá trochu jiné vybavení. Nicméně základ je pro všechny stejný.

Co nesmí chybět ve výbavě fotografa?

Ať už jste nadšený začátečník nebo už máte za sebou nějaký foto kurz, jistě budete potřebovat fotoaparát, stativ, blesk, objektivy, paměťovou kartu a náhradní baterii. Kvalita, značka i cena se budou lišit podle toho, jestli se chcete focením živit, nebo je to jen váš koníček. Ohledně konkrétního výběru byste se proto měli poradit v profesionální prodejně nebo se zeptat fotografa, který má zkušenosti.

Vedle tohoto základního vybavení existují ještě věci, které sice nepoužijete na focení, ale bez nich se v terénu neobejdete. Ve své fotografické brašně byste měli mít i další vybavení, které vám pomůže udržet foťák v pohotovosti.

Co nesmí chybět v brašně fotografa

I ta nejlepší výbava vám bude k ničemu, když vyrazíte do terénu a narazíte na problém. Tím může být špinavá čočka objektivu, špatné počasí nebo rychle se pohybující objekt. Každý problém vám pomůže vyřešit správně zvolené vybavení.

Pomůcky na čištění

Důkladné čištění fotoaparátu si nechte na doma. V terénu byste však měli mít při sobě jemný hadřík na optiku z mikrovlákna, ten pomůže vygumovat otisky prstů z objektivu. Hadřík se vyplatí udržovat v suchu a čistotě. V letních měsících, když je sucho a prašno, mohl by vám prach komplikovat focení prach. Zrnka prachu z objektivu snadno odstraníte ofukovacím balónkem. Použít můžete i štěteček nebo grafitovou houbičku, která objektiv vyleští.

Náhradní součástky

Náhradní součástky se rozhodně neztratí. Náhradní baterie, objektiv, krytka na objektiv, externí blesk a ministativ jistě unesete a navíc budete připraveni na případné nehody.

Fotostan

Fotostan pomáhá vytvořit dobré fotografické podmínky. Složený má velikost asi jako složená utěrka a neváží skoro nic. Vaše fotografie díky němu však budou vypadat skvěle a budou bez nežádoucích stínů.

Existují však i věci, o které byste měli rozšířit své vybavení, když se rozhodnete pro určitý fotografický směr. Pro produktové fotografy je nezbytností kvalitní fotostan nebo foto stůl s kvalitními světly.  Díky tomu budou vaše snímky bez nežádoucích stínů. Hodit se vám jistě bude i externí blesk s odpalovačem.

Jako krajinářský fotograf budete potřebovat kvalitní širokoúhlý objektiv, externí blesk s odpalovačem a stativ. Především při některých nastaveních je stativ nezbytností, především kvůli dlouhé expozici při snímání.

Při specializaci na portréty oceníte odraznou desku, polarizační filtr a externí blesk. Hodit se vám budou i světla, deštníky a další nezbytnosti, kterými byste měli vybavit ateliér.

Chcete-li tvořit reportážní fotografie, nejspíš se neobejdete bez několika druhů objektivů. Všechno by mělo být lehké a rychle vyměnitelné. V terénu totiž potřebujete manévrovací prostor a co nejlehčí, aby vás neomezovalo v pohybu.

Konkrétní vybavení je potřeba volit s ohledem na to, čemu se budete věnovat. Nemá totiž smysl pořizovat si od každého něco. Výbava by sice byla bohatá, ale také hodně nákladná a některé věci byste nevyužili vůbec. Proto je lepší začít s málem a postupně rozšiřovat.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist