Jak si naplánovat perfektní letní dovolenou

Dovolená se může velice snadno proměnit v noční můru, pokud podceníte její plánování. Nestačí tedy jen tak „naslepo“ zajít do cestovní kanceláře, nebo dokonce rovnou bez přípravy vyrazit na cestu. Na co byste se tedy měli zaměřit, aby vše dopadlo dobře?

Jak si naplánovat perfektní letní dovolenou

Kam vlastně chcete jet?

Když se řekne letní dovolená, typicky si představíme týden u moře v hotelu či apartmánu. Jenže ne každý po takové dovolené touží. Proto byste se měli v rámci rodiny domluvit, co vlastně od dovolené očekáváte. Někdo skutečně nejraději pojede k moři do hotelu s all inclusive. Jiní ale můžou preferovat letní dovolenou na horách nebo třeba ve velké evropské metropoli.

Jakémukoli konkrétnímu plánování by proto měla předcházet diskuse v rodinném kruhu, případně v okruhu přátel, se kterými plánujete vyrazit.

Vsadíte na cestovku, nebo si vše zařídíte svépomocí?

Další důležité rozhodování vás čeká hned vzápětí. Jak jsme řekli hned v úvodu, zapomeňte na dovolenou „na blind“. Shánění ubytování až na místě se už dnes nenosí. Je ale lepší objednat si zájezd u cestovní kanceláře, nebo raději vše vyřešit svépomocí?

Stále více cestovatelů totiž využívá on-line rezervační systémy, přes které lze rezervovat ubytování, letenky či jízdenky. Cestovní kancelář v takovém případě vlastně nepotřebujete. Zejména u typických all inclusive destinací (hotel v Egyptě, Řecku či Turecku a podobně) ale mají cestovní kanceláře na trhu stále silné postavení. Dejte si ale pozor na to, jakou cestovku zvolíte. Dejte přednost osvědčeným „značkám“ před kancelářemi bez historie.

Vše zarezervujte s předstihem

Když máte jasno v prvních dvou otázkách, neotálejte. Rezervujte si vše potřebné – ubytování, letenky či jízdenky, případně často můžete přes internet pořídit i dálniční známku. Nezapomínejte ani na cestovní pojištění nebo směnu hotovosti. Zkrátka se snažte co nejvíce věcí vyřešit s předstihem, abyste si mohli dovolenou užít naplno a řešili jste po cestě co nejméně nepříjemných překvapení.

Co chcete v okolí navštívit?

Ani na hotelu s all inclusive nemusíte celou dovolenou strávit v rámci jednoho areálu. Vždy existuje možnost se podívat po okolí, navštívit zajímavou lokalitu, památku nebo třeba kulturní událost. Za návštěvu mohou stát i některé restaurace, kavárny a bary.

Zkuste si udělat rešerši již doma, odpadnou pak desítky minut dohledávání a dohadování na místě. Je škoda čas na dovolené touto procedurou „vyplýtvat“, když si vše můžete v klidu připravit už doma.

Tip: Pořiďte si s předstihem turistickou mapu míst, na která se chystáte během dovolené podívat.

Připravte se na nejhorší

Už jsme zmínili cestovní pojištění. Při plánování dovolené byste měli eliminovat všechna rizika. Vedle včasné přípravy si tak také sbalte vše potřebné. Hodit se vám například může cestovní lékárnička, vezměte si i platební kartu a hlavně nezapomeňte cestovní doklady. Do některých destinací je také vhodné se očkovat proti rizikovým nemocem.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist