Péče o auto: Co všechno k tomu potřebujete?

Základní péči o auto zvládnete s trochou odhodlání i sami. Jde o jednoduché úkony, které jsou pro bezpečný a správný chod vozidla nezbytné. Neobejdete se však bez základního vybavení.

Péče o pneumatiky

Tlak v pneumatikách byste měli pravidelně kontrolovat. Pokud jsou špatně nahuštěné, snižuje se bezpečnost i komfort jízdy. Moderní auta mají senzory tlaku, u starších modelů přijde vhod tlakoměr. Správnou hodnotu tlaku většinou najdete na štítku na sloupku dveří řidiče či na víčku nádrže. Ideálně nahuštění kontrolujte každý měsíc. Pokud je nedostatečné, hodí se mít doma praktický kompresor – s tím během chvilky vše napravíte.

Pravidelný servis

Mezi základní úkony, které jsou součástí pravidelné péče o auto, je výměna oleje a přezutí pneumatik. Pro obě tyto činnosti přijde vhod hydraulický zvedák. Práce s ním bude oproti klasickému heveru snazší. Zejména při výměně oleje mějte na paměti, že budete potřebovat také podpěry. Auto tak bezpečně nadzvednete, abyste mohli pracovat na podvozku. Případně se dá využít nájezdová rampa, s tou bude výměna oleje ještě jednodušší.

Drobná údržba

Setkat se můžete i s dalšími úkony. Nezbytností je doplňování provozních kapalin jako je brzdová kapalina či směs do ostřikovačů. K tomu nepotřebujete speciální vybavení. Ale hodí se mít aspoň základní nářadí jako jsou šroubováky, kleště a podobně – pomohou vám například při výměně prasklé žárovky nebo při čištění a výměně filtrů. V neposlední řadě je dobré mít doma kvalitní autokosmetiku, se kterou hravě zvládnete údržbu interiéru i exteriéru, aby bylo vozidlo stále krásné.

Doma svépomocí zvládnete se správným vybavením rozmanité úkony. Nejsou sice příliš složité, ale mějte na paměti, že pokud se na údržbu auta necítíte, můžete navštívit servis, kde se o vše postarají za vás.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist