Narozeninový dort

Ingredience:

500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
500g mascarpone
500ml smetany ke šlehání 33%
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Kukuřičná mouka

Porce: 10 | Doba přípravy: 1 hod. | Doba pečení: 1 hod. | Teplota: 170 °C

Postup:

Korpus:
Suroviny:
500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
Postup: Troubu předehřejeme na 170°C, máslem vymažeme a vysypeme formu, na dno dáme pečící papír. V míse vyšleháme máslo a cukrem do pěny a pak po jednom přišleháváme vejce a vanilkovou esenci. V druhé míse prosejeme mouku, přidáme sůl a prosáté kakao. V další nádobě smícháme podmáslí a barvivo.
Do máslové směsi postupně vmícháváme mouku a směs s barvivem. Na přeskáčku vždy díl mouky a díl barviva (mouka, barvivo, mouka, barvivo...).
Do malé mističky dáme ocet a přidáme sodu. Po vyšumění rychle přidáme do těsta, vlijeme do formy a dáme péct. Zkoušíme špejlí.
Po vyndání necháme aspoň 4hod. chladnout.

Krém:
Suroviny:
500g mascarpone
cukr moučka - dle chuti
500ml smetany ke šlehání 33%
Postup: Vyšleháme šlehačku. Sýr smícháme s cukrem a přišleháváme šlehačku.

Potahovací hmota:
Suroviny:
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Postup: Bonbony dáme do misky s polijeme citronovou šťávou. Dáme do mikrovlnky na cca 45 vteřin. Dle potřeby necháme déle. Bonbony by měly být polorozteklé.
Hmotu rozmícháme, aby tam nebyly pucky, přidáme rozpuštěnou čokoládu. Postupně přidáváme cukr dokud to nebude hmota - stále se bude trochu lepit. Pozor na množství cukr, jinak to bude tvrdé. Hmotou nepotahovat krémy, jinak by se roztekla.
Před vyválením v ruce propracujeme jako těsto. Mouku na podsypání použijeme kukuřičnou. Já moučnila dokud se mi to lepilo na prsty. Jde krásně vyválet a potáhnout.

P5140012
14.05.2015 19:08:31
Emoce:
Komentáře:
  • samsonoh 4.11.2017 0:12

    Mňaaaam!

  • buccaneerka2 4.11.2017 0:52

    A zítra ráno se chystám na moravské dvojctihodné koláče. :-)

  • Bývalá uživatelka #175376 4.11.2017 9:00

    Ooo mňaam :D :D Tohle si musím udělat :D Minule mi mamka udělala slaný koláč z listovyho,dýní,vajíčkem,cibulkou a to bylo luxusní

  • samsonoh 4.11.2017 10:11

    Ty jo, to jsem ještě neslyšela - dvojctihodný koláč.
    Já se teď chystám na lívanečky, dostala jsem na ně chuť :-)

  • buccaneerka2 4.11.2017 10:14

    samsonoh No, pokud se povedou, tak ti to dneska zdokumentuju. Jsou z kynutého těsta, nejprve se zadělají jako buchty s tvarohem a potom se na ně shora přitlačí sklenička a do toho důlku se dá druhá náplň (povidla, mák nebo ořechy). Proto dvojctihodné. Za chvíli běžím k mamce pro mák a jdu na to. :)

  • samsonoh 4.11.2017 10:41

    Joooo, tak to znám! Ty jsou boží!!! :-D

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.