Narozeninový dort

Ingredience:

500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
500g mascarpone
500ml smetany ke šlehání 33%
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Kukuřičná mouka

Porce: 10 | Doba přípravy: 1 hod. | Doba pečení: 1 hod. | Teplota: 170 °C

Postup:

Korpus:
Suroviny:
500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
Postup: Troubu předehřejeme na 170°C, máslem vymažeme a vysypeme formu, na dno dáme pečící papír. V míse vyšleháme máslo a cukrem do pěny a pak po jednom přišleháváme vejce a vanilkovou esenci. V druhé míse prosejeme mouku, přidáme sůl a prosáté kakao. V další nádobě smícháme podmáslí a barvivo.
Do máslové směsi postupně vmícháváme mouku a směs s barvivem. Na přeskáčku vždy díl mouky a díl barviva (mouka, barvivo, mouka, barvivo...).
Do malé mističky dáme ocet a přidáme sodu. Po vyšumění rychle přidáme do těsta, vlijeme do formy a dáme péct. Zkoušíme špejlí.
Po vyndání necháme aspoň 4hod. chladnout.

Krém:
Suroviny:
500g mascarpone
cukr moučka - dle chuti
500ml smetany ke šlehání 33%
Postup: Vyšleháme šlehačku. Sýr smícháme s cukrem a přišleháváme šlehačku.

Potahovací hmota:
Suroviny:
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Postup: Bonbony dáme do misky s polijeme citronovou šťávou. Dáme do mikrovlnky na cca 45 vteřin. Dle potřeby necháme déle. Bonbony by měly být polorozteklé.
Hmotu rozmícháme, aby tam nebyly pucky, přidáme rozpuštěnou čokoládu. Postupně přidáváme cukr dokud to nebude hmota - stále se bude trochu lepit. Pozor na množství cukr, jinak to bude tvrdé. Hmotou nepotahovat krémy, jinak by se roztekla.
Před vyválením v ruce propracujeme jako těsto. Mouku na podsypání použijeme kukuřičnou. Já moučnila dokud se mi to lepilo na prsty. Jde krásně vyválet a potáhnout.

P5140012
14.05.2015 19:08:31
Emoce:
Komentáře:
  • Bývalá uživatelka #35936 9.4.2012 18:09

    haha to je fakt dobrý :-D :-D :-D nadstrážmistr je nejlepší :-D

  • full.avl 9.4.2012 18:12

    akorát mě štve, že jsem sem tam spojila některé slova. :D pak to opravím :-D

  • Bývalá uživatelka #35936 9.4.2012 18:16

    je to fakt super, kde jsi na tom byla? jsem se natlemila, když jsem to četla :-D

  • full.avl 9.4.2012 18:17

    kamarádka to měla na fcb, tak jsem jí to tam obšlehla :D:D

  • Bývalá uživatelka #35936 9.4.2012 18:23

    :-D tak tos udělala moc dobře :) je to fakt super, asi si to obšlehnu tady já od tebe :-D a pro změnu to dám na FB? :-D :-D

  • full.avl 9.4.2012 18:36

    Klidně :))))

  • Bývalá uživatelka #38182 10.4.2012 9:33

    Perfektní !!! Hned po ránu jsem se mile pobavila, děkuji :-D:-D:-D

  • Simone 10.4.2012 9:37

    :-D Nádstrážmistr to rozsekal :-D

  • full.avl 10.4.2012 9:55

    :-D ono když si začnete zpívat Brňáka a Dementa, tak se též pobavíte. :D:D jsme si včera s kámoškou užily fakt záchvaty smíchu :D

  • Bývalá uživatelka #31413 10.4.2012 13:32

    :-D:-D:-D:-D:-D:-D moooc dobrý :-D

  • yamd 10.4.2012 15:19

    :-D:-D Ostravsky me pobavilo asi nejvic. A tu policejni verzi bych teda zpivat nechtela. :-D

  • full.avl 10.4.2012 17:05

    :-D my jsme nahrávaly jak to zpíváme prý to dáme i na youtube.com tak možná se tu z tím pochlubím :D

  • yamd 10.4.2012 17:34

    Tak s tim se koukej pochlubit. :-D Uz se tesim! :-p

  • full.avl 10.4.2012 18:38

    yamd se pobavíš, jen teď čekat, až to tam kámoška nahraje. Snad to nebude dlouho trvat :D

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.