Narozeninový dort

Ingredience:

500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
500g mascarpone
500ml smetany ke šlehání 33%
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Kukuřičná mouka

Porce: 10 | Doba přípravy: 1 hod. | Doba pečení: 1 hod. | Teplota: 170 °C

Postup:

Korpus:
Suroviny:
500g dortové mouky ( 1 1/2 hrnku prosáté hladké mouky + 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 lžička soli
4 lžíce holandského kakaa
220g másla
300g cukru krystal
4 velká vejce (L)
2 lžičky vanilkové esence
480ml podmáslí
4 lžíce červeného potravinářského barviva
2 lžičky bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody
Postup: Troubu předehřejeme na 170°C, máslem vymažeme a vysypeme formu, na dno dáme pečící papír. V míse vyšleháme máslo a cukrem do pěny a pak po jednom přišleháváme vejce a vanilkovou esenci. V druhé míse prosejeme mouku, přidáme sůl a prosáté kakao. V další nádobě smícháme podmáslí a barvivo.
Do máslové směsi postupně vmícháváme mouku a směs s barvivem. Na přeskáčku vždy díl mouky a díl barviva (mouka, barvivo, mouka, barvivo...).
Do malé mističky dáme ocet a přidáme sodu. Po vyšumění rychle přidáme do těsta, vlijeme do formy a dáme péct. Zkoušíme špejlí.
Po vyndání necháme aspoň 4hod. chladnout.

Krém:
Suroviny:
500g mascarpone
cukr moučka - dle chuti
500ml smetany ke šlehání 33%
Postup: Vyšleháme šlehačku. Sýr smícháme s cukrem a přišleháváme šlehačku.

Potahovací hmota:
Suroviny:
2 pytlíky marshmallow (pěnové bonbony)
6 lžič citronové šťávy
Cukr moučka
6 kostiček bílé čokolády
Postup: Bonbony dáme do misky s polijeme citronovou šťávou. Dáme do mikrovlnky na cca 45 vteřin. Dle potřeby necháme déle. Bonbony by měly být polorozteklé.
Hmotu rozmícháme, aby tam nebyly pucky, přidáme rozpuštěnou čokoládu. Postupně přidáváme cukr dokud to nebude hmota - stále se bude trochu lepit. Pozor na množství cukr, jinak to bude tvrdé. Hmotou nepotahovat krémy, jinak by se roztekla.
Před vyválením v ruce propracujeme jako těsto. Mouku na podsypání použijeme kukuřičnou. Já moučnila dokud se mi to lepilo na prsty. Jde krásně vyválet a potáhnout.

P5140012
14.05.2015 19:08:31
Emoce:
Komentáře:
  • yamd 20.12.2011 12:37

    Suprově napsané. ;) Gratuluju k mimču. Koukala jsem na profil, že už jsi v 21tt a všechno je v pořádku. Tak ať jste ty i holčička zdravé a spokojené i nadále. ;)

  • liiida 22.1.2012 12:02

    jj bylo to psane dodatecne, pac driv tady nebyla moznost denicku :-D dekuji

  • Bývalá uživatelka #37351 23.4.2012 20:16

    krasny příběh ... ! :)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.