Zakrytí drobných ran a jizev: Profesionální tipy od vizážistů

I malá ranka může působit negativně na psychiku a sebevědomí. Není proto nic špatného na tom, chcete-li ranky a jizvičky zakrýt, cítíte-li se pak lépe. Máme pro vás tipy, jak si s těmito neduhy na těle poradit.

Zakrytí drobných ran a jizev: Profesionální tipy od vizážistů

V obličeji vsaďte na make-up

Pokud jde o zakrytí starších ran a jizev v obličeji, zejména dámám se nabízí poměrně snadné řešení v podobě make-upu. Pokožku nejprve vyčistěte a následně sjednoťte. Správně aplikovaná kosmetika dokáže podobné problémy spolehlivě zakrýt, aniž by kdokoli něco poznal.

Dobrou zprávou pro muže je, že zejména mladší generace začíná make-up rovněž stále častěji používat – zejména v uměleckých kruzích – a tak se i pro muže, kteří si na svůj vzhled potrpí, stává toto řešení společensky přijatelným.

Nové ranky rychle ošetřete

Pokud jde o čerstvé rány, měli byste maximální úsilí věnovat jejich správnému ošetření. Dokážete-li totiž ránu dokonale vyčistit a zafixovat, může se zahojit prakticky bez jakékoli viditelné jizvy.

Platí to i o řezných a tržných ranách. Je-li rána „čistá“, pomohou vám ji po zastavení krvácení snadno zacelit náplasťové stehy. Rána se tak často může rychle spojit a zahojit doslova dokonale. Totéž již bohužel nelze říci o komplikovanějších ranách, u kterých může být nezbytné jejich sešití.

Na těle pomůže oblečení

Pokud jde o nevzhledné rány na rukou, nohách nebo na trupu těla, pak pravděpodobně nejlepším řešením je oblečení. I v létě můžete nosit dlouhé rukávy a nohavice – z hlediska módy jsou často dokonce správnou volbou. V případě plavek mohou dámy vsadit na jednodílné – třeba po císařském řezu nebo po operaci břicha. Pánové zase mohou vsadit na plavky s dlouhými nohavicemi pro zakrytí jizev na hýždích a stehnech nebo třeba po operaci kolene.

Jiné drobné jizvičky může pomoci zakrýt náramek nebo řetízek kolem krku nebo podobný drobný módní doplněk. Své nedostatky tak můžeme rychle obrátit v chloubu.

Operativní či laserové odstranění jizviček

Řešením některých opravdu nevzhledných jizev je jejich operativní odstranění. Můžete tak nevzhlednou jizvu „přeměnit“ na menší, přijatelnější. S drobnými jizvičkami zase můžou pomoci laserová terapie a další moderní techniky, díky kterým je možné jizvičky zahladit a barevně sjednotit se zbytkem pokožky.

Překrytí pomocí tetování?

Poslední možností, kterou zmíníme, je trend ekrývání jizev tetováním. Může jít o vhodnou volbu v případech, kdy jizvu nechcete řešit plastickou operací a pro jiné zákroky je nevhodná, zároveň nemůžete jizvu zakrýt s pomocí některé z výše zmíněných variant. Pak může být řešením tetování, které jizvu překryje. Černá barva pokožku opticky sjednotí a jizva nebude patrná. Opět tak můžete ze svého nedostatku udělat přednost.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist