Falafel

Ingredience:

2 šálky namočené cizrny,
1 cibule
1 petržel
1 stroužek česneku (nasekaného), (může se česneku dát víc, dle chuti, já česnek moc nemusím :)
1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne obyčejný!),
2 lžičky soli (lépe méně),
1 lžičku koriandru, několik lžic tahini a hrašku vegan) pepř a chilli podle chuti

a jelikož nejsem troškař, že jo, tak jsem tam dneska rozmixovala i celou sklenici domácí čalamády.. :D

Porce: 4

Postup:

2 hrnky cizrny namočíme na 12 hod. (zdvojnásobí objem). - Ale abych pravdu řekla, namáčím i na hodinu :)

Slijeme a pečlivě rozmixujeme na jemnou kaši. ( pozor cizrnu nevaříme, rozpadala by se!) Do mixéru poté přidáme nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a vše rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření (nejvíce římský kmín) a dáme na 20 minut do lednice. Poté tvarujeme kuličky či placičky a házíme do rozpáleného oleje. :)

No a příloha klasika, omýt , oloupat a nakrájet brambory, dát alobal na plech, a šup do trouby na 60 min :)

Dále k tomu na talíři vedle rajče, okurka (jenže jsem nechtěla vypadat jak nenažranec, tak jsem vyfotila bez toho :D )

Falafelu u nás neodolají ani "masožravci" tak snad u vás bude mít také úspěch !
Dobrou chuť :)

03.01.2015 17:09:04
Emoce:
Komentáře:
  • Bývalá uživatelka #40965 10.1.2013 17:28

    Supr, ten bych klíďo vyzkoušela! My máme doma pekárnu, takže pečeme chleba tam, ale stejně bych si raději uhňácala ručně a s láskou. :-) Děkuju za receptík.

  • JanaRad 10.1.2013 17:36

    Krásný chlebíček, hned bych si dala ;-)

  • Martasek89 10.1.2013 17:44

    Není zač, já pekárnu neuznávám :)

  • Bývalá uživatelka #40965 10.1.2013 17:45

    No já taky ne, ten chleba mi z toho moc nechutná, je takovej hranatej. Ale naši v něm pečou, tak si nestěžuju. :D

  • Martasek89 10.1.2013 17:46

    Mě pečení hrozně baví, takže těsto hňácám sama, do pekárny bych to nedala :D

  • Bývalá uživatelka #40965 10.1.2013 17:53

    :) Víš co mě ještě na chlebu z pekárny štve? Že nemá tu dobrounkou křupavou kůrčičku, jako chleba z trouby. :-)

  • Bývalá uživatelka #40965 10.1.2013 17:54

    Je to prostě taková vybledlá kostka :D

  • Bývalá uživatelka #18914 10.1.2013 18:57

    Fucik : no ale můžeš v pekárně těsto nechat namíchat, vykynout - většina pekáren je dělaná právě na chleba s tím, že to tam kyne na několikrát tak, jak by chléb měl. a až je to nakynuté, tak dát do ošatky a nebo na plech a upéct v troubě. já zase nerada míchám těsto třeba půl hodiny, aby bylo dobře promíchané. pekárnu využívám nejen na pečení chleba, ale děláváme v ní i rýžovou kaši, puding, vypouštím sádlo na škvarky, pekla kuřecí stehýnka akřidýlka, a jednou sem dělala i chilli con carne (fazole s masem a kukuřicí). míchávám v ní i těsto na nudle a o kynutých knedlíkách ani nemluvím :-)
    a k té kůrčičce - ono pokud potřeš ten vykynutý chléb vhodným "potěrem" tak může mít i křupavou kůrčičku a já teda chleba jako vybledlou kostku nemívám, záleží na nastavení stupně propečení.
    Martasek89 : to tam dáváš jakou mouku? normální pšeničnou??

    holky, nevíte některá, kde se dá sehnat kvásek? nemyslím sušený, ale vedený. z toho sušeného s emi chleba nezadařil :'-( a když sem ho zkoušela dělat doma, tak se mi nepodařil :(

  • Martasek89 10.1.2013 19:00

    Já těsto míchám vařečkou, pak rukama dodělám a dám kynout. To stačí :) Během 10 minut hotovo.

  • Martasek89 10.1.2013 19:01

    Mouka klasická hladká.

  • Bývalá uživatelka #18914 10.1.2013 19:35

    Martasek89 : aha, takže to vlasně není ani moc jako chleba, ale spíš veka nebo tousták. prostě bílej chleba. tak to pak je jasný, že stačí míchat 10minut. kdyby tam byla žitná mouka (jak má v chlebu být) , tak se to za těch 10 min moc nezpracuje.

  • Martasek89 10.1.2013 19:41

    Mívám i přímo chlebovou :) A taky jsem míchala chvíli :)

  • Martasek89 10.1.2013 19:44

    http://foto.dama.cz/img/359/359554.jpg

  • Bývalá uživatelka #34991 11.1.2013 5:45

    Whitehorse: Třeba ve svém okolí někoho najdeš - kvásková mapa: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

  • Bývalá uživatelka #18914 11.1.2013 7:09

    Marki87 : jéé, díky moc. na takovou mapku sem ještě nenarazila. pohledám a snad se chleba zadaří :-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.