Domácí nugeta
Ingredience:
100g pražených nesolených arašídů
180g kvalitní mléčné čokolády
2 lžíce moučkového cukru ( i méně, záleží na vaší chuti)
1 lžíce kvalitního rostlinného oleje
1 lžička vanilkového extraktu
Namísto extraktu a moučkového cukru lze použít 2 lžíce pravého vanilkového cukru
(celý lusk vanilky se i se slupkou rozmixuje s cukrem krystal,
na 1 lusk asi 300g cukru. Vznikne tak moučkový cukr s pravou vanilkou, který můžete přidávat, kamkoliv jste zvyklí používat kupovaný "vanilkový" cukr).
Porce: 4
Postup:
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.
Oloupané a upražené arašídy (dají se koupit už oloupané a opražené) melte v mixéru tak dlouho, dokud nevznikne hladká pasta bez hrudek.
Přidejte cukr, vanilkový extrakt a olej a opět mixujte.
Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu a naposledy mixujte.
Pokud preferujete nutelu,
přidejte vrchovatou lžičku hořkého kakaa a použijte namísto arašídů stejné množství lískových oříšků. Ty je ale nutné předem oloupat.(Nasucho opražit v troubě na 170 °C.
Až slupka popraská, zabalit do utěrky a rozemnout).
Ta vypada opravdu krasne. Rekla bych, ze je i "nedusiva", tak bych ji mohla zkusit upect.
Je právě z té kyšky krásně mokrá, vůbec nedusí. Vždycky jsem bojovala s tím, že nahoře se mi už pálila a uvnitř nebyla upečená, potom nešla vyklopit a různé jiné problémy. Tahle mi vyšla už potřetí úplně krásně a miluju, že ji dám na hodinu na trouby a fakt se o nic nestarám, nekontroluju, prostě se vždycky povede na těch 170 stupňů. Fakt doporučuju. A začala jsem vysypávat formu hrubou moukou, což se mi taky osvědčilo víc než polohrubá.
No vypadá vážně krásně, už se můžeš vdávat
Hurá, konečně něco neketo!!!! Díky
Je krásná a bude-li mít někdy nějaké pekařské ambice, vyzkouším
PS: když to všechno smíchám a kydnu do formy, to hnědý se mi udělá jak?
samsonoh Tak tuhle větu jsem slyšela už před deseti lety, když jsem zvládla 10 různých pečených dezertů.
terryk To dělám tak, že z toho smíchaného do formy naleju jen trochu, potom si zbytek rozdělím na dvě části, přidám asi dvě lžíce kakaa do jedné části, druhou nechám bez. A leju do formy na střídačku a po nové vrstvě vždycky trochu promíchám špejlí.
Zásada je, že hnědé musí být trochu méně než bílé, protože se to jinak všechno slije dohněda.
Ty jo, tak přece je tam nějakej háček, tohle bych to určitě zvorala
já umím maximalne těsto zamíchat a komplet nalejt do formy
terryk i tak bude dobrá, ty barvy jsou jenom na efekt. Může být celá světlá nebo dáš kakao hned a bude celá kakaová.
Tak to bych mohla zvládnout
terryk Určitě! Pro mě byla fakt bábovka dlouho postrach a výzva současně. Až jsem našla tento recept, vychytala dobu pečení a teď bych ji pekla i 2x za týden.
Upeču za chvilku dětem
Já peču pořád a baví mě to.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.