Co můžu já co můžou oni? Dluhy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #477115 25.6. 20:25

Dobrý den, bohužel mám dluhy. Ne jen u jedné společnosti. Jde o banku (úvěr) a taky o společnost nebankovní (půjčka). Bohužel jsem měla období kdy jsem nemohla splácet nebyly mi poskytnuty žádné splátkové prázdniny a nic, nešlo to jinak, bohužel se mi nakupily pokuty a vzesplatněni a dlužím peníze. Obě společnosti mě předaly k inkasní agentuře. Chodí mi mejly, že je to poslední výzva před soudem, apod. Že mě inkasní agentura navštíví v práci či doma atd. A neustále chtějí částku zaplatit. Již několikrát jsem jim psala narovinu, že peníze nemám. Jsem ráda, když vyjdu od výplaty k výplatě,žiju sama a mám malý plat.. žádám si o příspěvky na bydlení, a hledám si brigádu nebo lépe placenou práci ale stejně se z toho tak brzy nevymotam. Chci se zeptat, jak se toto teď řeší? Jaké mám práva já a jaké oni? Četla jsem že inkasní agentury se často chování k lidem až nezákonně, a že nemohou navštívit člověka v bytě či práci, že na to nemají svolení. Že lidem jsou zvyklí vyhrožovat. Máte někdo zkušenosti? Jak s nimi teď jednat? Nenechat se zastrašit? Já k tomu nemám prostě co jiného dodat než to, že musí počkat az budu schopná částky zaplatit což teď rozhodně nejsem.
Ještě se chci zeptat, za jak dlouho můžu přijít k exekuci? Jako soudní? Nebo soud? Co můžu v tuto chvíli dělat? Co případně říct u soudu a nebo exekutorovi? Co vše může exekutor zabavit? Slyšela jsem, že ze zákona už nesmí zabavit věci potřebné k životu, (mobil, fén, jiné zařízení atd.). Nemám ani nic jiného..žiju opravdu skromně a plat mám bídný, jinak bych dluh dávno zaplatila že jo 🤦 díky za rady.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • pearl25.6. 21:45

    Ahoj,
    nejlepší řešením je poradit se s odborníkem v dluhové poradně, spousta nevládek poskytuje dluhové poradenství, poradí jaká máš práva, co můžeš dělat, podívají se na tu půjčku, ta může být třeba z části nepltná...atd., těžko říci bez detailů. Člověk v tísni provozuje helplinku, tam můžeš napsat a případně dostaneš kontakt na nejbližšího dluhového poradce tvému bydlišti.
    Ve zkratce, ano, inkasní agentury nemají žádné právo někam vstupovat, nicméně tyto výhružky používají k zastrašení, to že příjdou do práce se stát může, stejně jako kdokoliv jiný z ulice můžou přijít třeba na vrátnici....nemůžou k tobě do bytu....když je tam nepustíš. Exekuci musí odklepnout soud, takže před tím, než by přišel exekutor, musela bys dostat od soudu rozsudek nebo platební rozkaz..... ale ideální je vyhledat dluhovou poradnu a řešit, ideálně, co nejdříve.

  • co můžou oni - dát to na exekuci.
    co můžete vy - komunikovat a projevit alespon snahu něco málo splácet. pak je tady ještě možnost oddlužení-insolvence. ale tu musí povolit soud.
    ono je snadné si půjčit peníze, ale pokud člověk nemá na to, aby splácel, tak se dostane do dluhové pasti.
    Co čekáte za reakci od nich když píšete "několikrát jsem jim psala narovinu, že peníze nemám" - to jeko své závazky hradit nehodláte? jakou reakci asi tak můžete očekávat od někoho, komu dlužíte a nemáte se k placení a řeknete jim "polibte mi ***, já si peníze užila a vracení mně nezajímá"?

  • Pokud nevychazite a nemáte z čeho splácet, nemáte majetek ( dům, firmu atd ) tak můžete zažádat u soudu o osobní bankrot.
    Maminka to tak má, žije sama má správkyni které posílá danou částku ( je stanovena tak aby člověk měl na svou obživu) a je na to lépe než když se snažila splácet X institucim.
    Jen je potřeba udělat nějaké kroky a ne zavírat před problémy oči a dělat mrtvého brouka.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 384 otázek, kterým se dostalo 272 074 odpovědí a 410 112 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist