Co s dýní?
Ahojky,přítel přivezl tyhle krasne dýně..a já nevím,co s tím..poradite? já ani nevim,jestli jsou jedlé,ale mám za to,že ty okrasné jsou mnohem menší..ale nevim.. nikdy jsem z dyni nic nedělala tak budu moc rada za rady
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
12.9.2016 19:50
Já teda z dýně dělám většinou polévku (osmahnu dýni na kostičky s cibulkou na másle, zaleji zeleninovým vývarem nebo bujónem, přidám na kostičky brambory, osolím a nechám vařit do měkka, cca 30min, poté rozmixuji, dosolím, dopepřím, přidám kari a trošku smetany, někdy muškátový oříšek) a nebo pro inspiraci posílám odkaz
http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/dyne/ -
12.9.2016 20:22
Dynove hody nakrajet na platky nebo vetsi kostky, k tomu brambory na mesicky, zakapnout olejem a pridat cerstve bylinky (rozmaryn, oregano, to co mas rada) l, pred dopecenim posypat balkanskym syrem a k tomu nasledne udelat maso na panvi nebo grilu. Dynova polevka je klasika stejne jako rizoto. No a pak treba na sladko - muffiny nebo buchta.
-
12.9.2016 20:16
Kdysi jsem četla, že všechny dýně jsou jedlé, ovšem ne všechny jsou dobré. Prý když si člověk není jistý, nejjednodušší je je jednu rozříznout a vyskoušet ještě syrovou - pokud není hořká, je vhodná ke zpracování v kuchyni Samozřejmě některé druhy vynikají výraznou a lahodnou chutí (hokkaido), jiné jsou spíše mdlé a hodí se tak na "zvětšení hmoty" nebo k zahuštění.
Já mám ráda tyto stránky: http://svetdyni.cz/ je tam o dýních všechno i spousta super receptů. Taky nejčastěji dělám polévky, mám několik různých receptů, ale třeba máslová nebo špagetová dýně je také výborná na jemné omáčky k těstovinám nebo nokům.
Takže bych se toho nebála a prostě jednu z kusila -
25.9.2023 15:48
Na internetu jsem sice nenakupovala snad od doby covidu, ale tehdy jsme brali věci z https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi a tehdá to bylo opravdu kvalitní a vysoce rychle objednané. Tak snad vám to aspoň takto pomůže