Jak udělat žitný kvásek?
Ahoj holky,prosím poradite jak udělat žitný kvasek? Internetovým receptum moc nevěřím,když nepoznam ktery je osvědčený,tak abych "nesahla" vedle,radši se zeptám vás koupila jsem si tuhle mouku s receptem ,ale už nepisou pro neznalce,jak ten kvasek připravit..budu dělat chleba poprvy,tak bych byla rada za jakekoliv rady a tipy
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
9.4.2016 19:45
Než se kvásek připraví, tak úplně ten první trvá 4-5 dni.smiucha se žitná mouka s čistou vodou pokojové teploty (já si pro lepší nastartování pomáhám sušeným kivaskem, kdy mám větší jistotu, že se kvásek poivede ve správné kvalitě) do konzistence livancoveho testa.Nechá se 24h, v teplotě tak 25-30°C (při nižší mu to trvá déle), potom se promíchá,nakrmí vodou a moukou a opět nechá 24h, znovu promíchat,nakrmit, zase 24h. A pak znovu.po 4 dne už je vidět jak kvásek pracuje, bobtná ve sklenici. Pokud se mu pomůže tím sušeným, po 4 dnech už se dá použít na pečení chleba, pokud bez sušeného,chce to většinou 5 dni. Jak poznat kdy krmit?když začne z maxima klesat.
Je potřeba větší nádobu,čistou,vyvárenou (kvůli bakteriím).nádobí na míchání také čisté. -
9.4.2016 21:05
já mám oblíbený recept na chleba tady http://www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/kvaskovy-chleba-psenicno-zitny.html má tam i odkaz jak udělat žitný kvásek. a ještě ti dám odkaz na možnost získat kvásek už hotovej pro množení http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html určitě někoho poblíž najdeš udělat si ho doma od začátku z mouky a vody je časově dost náročný a ne vždy se to povede....