Jaký máte názor na polévkové koření, bujony a sojovku?
Zvládáte uvařit bez těch to přísad?
A pokud používáte bujony, kolik třeba kostek hodíte do 2 litrového hrnce guláše?
Vím, že žijeme v uspěchané době, a ne každý má čas stát u sporáku 2-3h aby měl kvalitní vývar
občas i já sama to ošidím, a nějaké to chemické koření použiji.
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
28.12.2014 12:43
Na dochucení je taky výborné sušené droždí (neaktivní). Prodávají ho ve zdravé výživě a pokud se podíváš na složení bujónů, tak většina ho obsahuje. Dodává jídlu masovou chuť. V DM prodávají zeleninové bujóny (Klare suppe), které taky kromě zeleniny, soli a koření neobsahují glutamáty a ani nic podobného. U sojovky si pořádně projdi složení. Aby to byla opravdová sojovka!
-
28.12.2014 13:08
Ahoj, guláš tedy nevařím, ale do polévek nic nepřidávám. Asi dvakrát jsem to zkusila, s nějakým šetrnějším výrobkem a mně to prostě vadí Nejsem žádný fanatik na zdravou výživu, to ne... ale třeba zásadně nedělám jíšku ani nezahušťuji moukou... prostě mi to nechutná Takže v mé kuchyni není ani bujón, ani sójovka, ani polévkové koření
-
28.12.2014 16:09
ke všemu uvedenému se dá najít zdravá varianta - i k polévkovému koření (tekutému - "maggi"). mamka používá téměř vše obyčejné, já do jídla pro prcka vybírám, cose použije. sypané polévkové koření bez glutamanu (i ionisanu a podobných zvýraznovačů chuti) - a to bud "vegetu" která je se solí nebo jen horalku, což je sušená zelenina. sojovka, worcester se dají používat taky zdravější alternativa, takže pokud potřebuji použít, využiju spíše tyto. co se týče bujonu - používáme sypaný od Knorr (nemá glutamát) ale opět, to co je pro prcka, tam se nedává. libeček bych používala čersvtý (nebo mražený) ale obvykle nemám (dokud byla zahrádka, býval do polévek). ochucuji bylinkama.
jíšku mám ráda, a záleží na tom, jaká s e připraví a z čeho - chutná mi i jen tak (ta co děláme doma). hovězí vývar bez eček téměř nejde, prostě proto, že ta chut hovězího se nějak nahradit musí. takže zeleninový vývar klidně zdravá výživa, ale hovězí sypaný. -
29.12.2014 1:01
Dřív jsem je používala, ale když jsem otěhotněla, tak jsem přestala a od té doby nezačala - nějak jsem si odvykla Ve večerce si kupuju sušenou zeleninu, kterou doma hodím do mixeru a rozdrtím na prášek. Pak je to chuťově stejné jako Podravka a podobná dochucovadla. Dosolím dle potřeby. Sojovku na vaření nepoužívám, ani netuším do čeho bych jí dala. Stejně tak "gulášové kostky" jsou mi na nic, protože guláš nevařím Mám docela specifický jídelníček, vepřové maso nejíme vůbec, když už něco z masa, tak z kuřecího. Jo a pro mrně dělám často hovězí. Nejvíc dochucuju masalou, bylinkama a zeleninou jako takovou Co se ale bujonů týče, tak mám pocit, že na krabičce bylo dávkování jedna kostka na třičtvrtě litru polévky. Nebo na půl litru? Už si to nepamatuju Možná to taky má každý výrobce jinak koncentrované, nevím...
-
7.1.2015 16:33
Já doma používám všechno. Bez dochucovadel by mi jídlo snad ani nechutnalo. Ráda používám různé druhy koření, tak se jídlo alespoň obzvláštní a není monotonní vařím s bujony od Knorru bez přidaného glutamátu. Ty se mi osvědčily. Jídlo mi s nimi chutná i se příjemně připravuje. A sojovku přidávám občas do polévek nebo když si připravuji zeleninovou směs s masem k rýži.
-
21.2.2018 12:36
To já bujóny jako takové nepoužívám, občas do něčeho přidám trošku práškového Würzlu, ale většinou dochucuji hlavně solí a pepřem, nebo nějakou směsí koření, které si doma míchám sama. Třeba tohle - http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/grilovaci-koreni/koreni-univerzalni/ - se hodí téměř do každého receptu