Je nutné vyvařovat pleny před 1. použitím?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #161203 8.5.2014 20:17

Ahoj, maminky, čekám první mimčo a chystám výbavičku. Přitom mi trošku vrtá hlavou jedna věc: Je nutné látkové plíny před prvním použitím vyvařovat, nestačilo by je přeprat na 60 a přežehlit? Jak jste tenhle problém řešily a jak to dopadlo? Je mi jasný, že oblečky budu prát podle etikety, ale ty plínky mi přijde, že vyváření je zbytečný, Kór když do nich nikdo předtím nekakal a nečůral a ještě nejsem rozhodnutá, jestli je vůbec budu používat na přebalování :) Díky za odpovědi.

Děkuju moc všem za odpovědi. Já právě plíny vyprala na 60 a pak si říkala, jestli to není málo. Tak to asi tak nechám. A uvidíme :) Příště to šoupnu na vyvářku.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • tak já plínky vyprala jen na 60°C a v pohodě :-) nemyslím, že vyvařování je nutné, raději přežehlit ;-)
    čím častěji se pleny perou, tím lépe začnou nasákat ;-) hlavně u těch nových typů -AIO apod. ale i u čtvercovek.

  • pleny používala pouze jako podložky a na ublinknutí a tak, ale i tak jsem to všechno poprvé vyvařila a vyžehlila

  • Já vyprala taky na 60 a prezehlila myslím že to bohatě stačí :)

  • plenky vyvařila, říká se, že od 60 stupnu je to antibakteriální, ale co zase vím, tak hodně typů praček, aby měly nižší spotřebu a byly A++, tak šetří tím, že např.program 60, pere na 50, atd, vím, od výrobce, a myslím, že ti nic neudělá pro klid je vyprat na 90, já to tak dělám, ale myslím že se ani tak nic miminku nestane, já je ale vyvařuji pořád...;-)

  • Já peru všechno na 60°C. Napoprvé taky. Peru všechno na malou dohromady a pak žehlím. Nikdy se mi malá neosypala. Jen jsem si teda všimla, že po bambuskách se mi častěji oprudí :( A pokud bys chtěla látkovat, tak doporučuju čtvercovky libštátské pleny vysokogramážní (extra kvalita). Mám jich 10 a ostatní nějaký normální. Nedá se to srovnat, ty normální jsou řídký a hrubý, ty lepší jsou pevnější, silnější a jemnější. Jsou teda dražší, ale když to vidím, tak bych investovala. Ted už se mi nechce kupovat dalších 30 plínek, co bych udělala s těma obyčejnýma, co už mám... A čím víc pleny pereš, tím jsou savější. Po prvích vypráních nic moc.

  • taky peru na 60°C a stačí to. pokud máš na mysli plenky na zadeček (kalhotkový, AIO ap.) kde je sešito víc materiálů tak by se při praní na vyvářku mohlo stát že vyrobce látky vysrážel na menší teplotu než vyvářku a každá část plenky se ti srazí jinak a budeš mít "zničený" plenky tak pozor na to. pokud máš namysli pouze čtvercovky tak se ti můžou srazit ale neplechu to nenadělá když je to celý z jednoho materiálu;-) pokud budeš i žehlit tak těch 60 určitě stačí

  • na obalu plen jsem měla napsané, že poprvé mám vyprat na 90°C ... tak jsem to tak udělala ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 289 otázek, kterým se dostalo 271 833 odpovědí a 409 898 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist