Jsem škrt

Otázku položila: Anonymní uživatelka #511897 9.11.2023 22:35

Ahoj, chtela bych se zeptat, zda jste na tom nekdo stejne jako ja, nebo nemate nejakou radu..
Jsem hrozny skrt, pocitam kazdou korunu, nechci si nic koupit nebo si udelat radost.. z kazde vyplaty bych nejradsi vse jen odlozila na sporici ucet a divala se, jak to tam pribyva.. byla jsem vzdy takova, setriva, ale prijde mi, ze je to semnou cim dal tim horsi.. pokazde kdyz neco nakoupim (treba i do domu) mam hrozne vycitky,kolik jsem to utratila, ze jsem to tak nutne nepotrebovala atd. Porad myslim na to, ze bych si mohla najit druhou praci a vydelavat vic, ale studuju, ve sve praci 12hod smeny, nemela bych absolutne zadny zivot.. ale i tak jsem kazdy den na brigady.cz a koukam se, kde by to slo si privydelat.. zacina me to celkem omezovat, denne jen myslim na to, jak jsem neschopna ze nesetrim dost atd.. 🤦‍♀️ pritel uz nademnou take krouti hlavou, kdyz doma nechci moc topit atd. Myslite, ze je to uz na psychologa nebo s takovou “banalitou” bych tam chodit nemela? Dekuju za rady a nazory.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Jedna věc je žít skromně a zbytečně neutrácet za hlouposti a druhá být o chlebu a studené vodě a dřít se do úmoru, i když nemusím. Myslím, že na nějakou terapii by to bylo. Nebo zkoušet změnu po malých krocích sama (dopřát si kvalitní jídlo, odpočinek, příjemný zážitek..) a zamýšlet se nad pocity, které to ve mě vydělá. A také nad tím, co mě k takovému jednání vede, např. nedostatek v dětství, patologický strach z chudoby....

  • Jak se říká, všeho s mírou a nic se nemá přehánět. Mám trochu pocit, že se začínáte stávat otrokem peněz. V této souvislosti mi přišla na mysl jedna pohádka. Je to Vánoční koleda z roku 2009. Doporučuji velmi pozorně shlédnout. Ano, je to pohádka, ale dobrým způsobem vybízí k zamyšlení nad tím, jak moc je dobré šetřit peníze a jak důležité a přínosné je občas nějakou tu korunu prostě poslat dál. No a pokud se vám nepodaří s tím trochu pohnout, opravdu bych vážně přemýšlela nad vyhledáním odborné pomoci, protože vaše touha mít co nejvíce peněz a obětovat tomu tolik času už opravdu příliš zdravě nepůsobí.

  • syd12.11.2023 19:14

    Záleží, jaký z toho máš pocity. Samo o sobě to neni ani pozitivní, ani negativní. Spíš teda pozitivní, ale jestli to jde do úplných extrémů, tak to asi negativní bude, nicméně fakt záleží, jestli to to vadí, nebo ti to vyhovuje. Já se taky snažim šetřit co nejvíc. Už když mi máma dávala v dětství kapesný, tak jsem si většinou nic nekupovala, jen si ho šetřila, což když ona zjistila, tak mi ho přestala dávat, že si stejně nic nekupuju >:-[. To mi přijde jako logika ve státní sféře: "Musím to utratit všechno, abych příště nedostala míň". Mně osobně se to bohužel nedaří, ale společně s přítelem se snažíme být vyznavačem "hnutí" FIRE, kde je standardem ušetřit minimálně 50 % příjmu. Cílem je vytvořit si aktiva (převážně v akciích) v hodnotě minimálně 25násobku ročních výdajů. Pochopitelně ideálně dřív než v důchodovým věku. Takovej majetek by měl bejt schopnej zajistit neomezeně dlouhý fungování s vybíráním 4 % ročně. Tady si můžeš stáhnout excel, kam si můžeš vyplnit svoje čísla, ale pointa je v tom, že kdybys utratila jen 10 % svýho příjmu, tak ani ne za 3 roky dosáhneš finanční nezávislosti. https://www.forbes.com/sites/robertberger/2015/03/03/how-much-of-your-income-should-you-save/
    Tolik z pozitivní stránky. Pokud z toho máš špatnej pocit, že tě to stresuje, nebo ti to narušuje enormně vztah, tak jestli seženeš psychologa na pojišťovnu nebo město, tak to s ním určitě řešit můžeš.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 415 otázek, kterým se dostalo 272 151 odpovědí a 410 145 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist