Kolik utratíte za jídlo a drogerii?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #454154 19.6. 12:21

My asi 40 tisíc měsíčně ve dvou dospělých lidech. Vím, že je to strašně moc, ale nevím uplně jak to snížit, nechodíme do luxusních restaurací apod. Jen oba nesnášíme vaření, takže vaříme málokdy a stravujeme se polotovary, mraženými jídly a párkrát do týdne vyzvednu pro oba jídlo z fast foodu - jeden okolo 170 Kč, tedy spíš levnější. Já mam bezlepkovou dietu, takže i běžný pečivo mam dražší, nemluvě o sladkostech, na kterých jsem závislá. Vyhazuju máloco, přítel většinou udělá "popelnici".

Když odečtu pár tisíc drogerii (příp. jiný věci, co jsou součástí běžnýho nákupu) a vydělim to na den, tak to vychází velmi dobře, ale teď mě zase vydráždil článek na seznamu, že 4členná rodina ze střední třídy dá za jídlo 12 tisíc - to nechápu, čím se stravujou.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tak za 12K za jídlo pro 4 osoby se dá pořídit kvalitní strava. U nás doma jíme pouze doma uvařená jídla a kávu si děláme taky doma. Sladké pečivo (buchty, koláče) peču sama. Když někam jdu, tak do termosky a jídlo do krabičky. Suroviny kupujeme kvalitní a vychází to tak. Osobně mi nedomácí strava ani nechutná :-D

  • tak ono stravování fastfoody, restaurace, dovoz jídel apod je velmi nákladné a i jen jedno jídlo denně udělá celkem slušný vítr v peněžence. a přitom ta kvalita toho jídla vlastně cenami neodpovídá.
    když si vezmu ty polotovary 1 oběd cca 100Kč - jste 2 takže 200Kč denně. za měsíc je to 6000Kč a to je jen tohle jídlo, ne nic lepšího, pak už cena jen za oběd/večeři stoupá.
    pokud máte odpor k vaření tak se dá uvařit jídlo na 2 dny, něco zamrazit, něco zbylé od víkendu ... máte spíš rozhazovačný styl života a proto je to tak nákladné. domácí vaření vždy vyjde levněji a kvalitou je jinde. je to jen o tom chtít.
    sladkosti asi nemá cenu zminovat - jsou to prázdné kalorie, které dělají vítr v peněžence taky.

  • Pee2120.6. 12:22

    My ve dvou lidech dáme za jídlo + veškerou drogerii, kosmetiku +-11 000 Kč. 90% stravování doma, hodně vařím a peču. Nějaké zavařeniny, kompoty máme od rodičů. 1-2x měsíčně si dojdeme na randíčko na véču do restaurace. Nestrádáme, ale zároveň nerozhazujeme :-)

  • Když začnete jednoduššími recepty, tak to zvládnete a opravdu hodně ušetříte. Například koupíte kuře v celku za 80 Kč. A z toho máte oběd na dva dny : dvě stehna, dva řízky. A ze zbytku uvaříte vývar. My se z toho najíme dokonce i čtyři - dva dospělí a dvě malé děti. To je oproti polotovarům nebo fastfoodům opravdu rozdíl.

  • Prostě pokud chcete ušetřit musíte se tomu přizpůsobit... Nám veškeré náklady na vše vyjdou cca 15t.
    Mám v rodině taky lidí , kterým i 40tis za náklady je málo. Ale je to jen o stylu a o tom jak moc chcete něco změnit či ne. Jak se říká, kdo chce hledá způsob kdo nechce hledá důvod.

  • Díky Vašemu dotazu mi přišlo zajímavý si to spočítat i u nás. Jsme dva dospělí a za jídlo utratíme měsíčně asi 15 tis., poměr stravování je asi tak venku 2/3 a doma 1/3, vařím a peču hodně o víkendech, v týdnu spíš jen večere, jinak obědy venku v rámci pracovního dne.
    Drogerii do toho takhle z fleku započítat nedokážu, musela bych si udělat nějakou soukromou statistiku :))

  • Ked si to mozete dovolit 🤷‍♀️. U nas je to mozno tretina z vasho rozpoctu, a to aj s tym co prejeme vonku na vyletoch. Keby sme tolko prejedli co vy, nezostane mi ani na hypoteku, nie este na ine poplatky.

  • Kvitek.bily21.6. 12:57

    Pokud na to máte, tak nemáte důvod být úspornější. Ale až přijdou děti, tak se ty náklady ještě zvýší. Máte-li odpor k vaření, pak vám nezbude než kupovat skleničky a ty vyjdou pěkně draze, oproti tomu si navařit zeleninu, zamrazit a pak jen vytáhnout potřebné množství a ohřát. V týdnu nevařím ani se nestravujeme ve fastfoodech apod. Všichni chodíme v práci či ve škole na oběd. Na večeře to míváme různě, dělám pomazánky, máme domácí marmelády, vajíčka, šunka, sýry a pečivo. O víkendu vařím a musím navařit i nějaký oběd navíc kvůli HO manžela a pro babičku, která k nám chodí pravidelně. Všechno se to dá zvládnout. Odpor k vaření budete muset překonat nebo změnit stravovací návyky. Co se drogerie týká, tak tam to moc omezit nejde. Budete se muset s partnerem zamyslet, zda chcete něco měnit nebo ne. A pokud se shodnete že ano, pak můžete zkusit společné vaření. Ono je to docela zábavné ve dvou, když se to navíc oba budete "učit".

  • Alfi2322.6. 13:30

    My za jídlo a drogerii ve dvou dospělých lidech dáme cca 10-13 tisíc. Semtam si něco objednáme - pizzu a nebo si zajdeme na jídlo do restaurace, ale kupujeme kvalitní potraviny, dost vařím a peču, stravujeme se z 2/3 doma a z 1/3 venku a už těch 10-13 K mi přišlo teda docela dost. :-D

  • Dahlia23.6. 0:02

    Ve většině případů vaří manžel, vaříme párkrát v týdnu, podle času a nálady, někdy úplně, někdy rychlý polotovar. Jednou za měsíc si zajdeme někam na jídlo. K tomu jedno malé dítě, takže zase taková darda to není a já neumím zbytečně utrácet, takže tolik co vy, bych neutratila za celou rodinu měsíčně ani s oblečením a botama :-D

  • dzusinka24.6. 22:48

    Za potraviny v obchodě dáme pro dva dospělé a dvě menší děti cca 10 tisíc měsíčně. Restaurace do toho úplně nepočítám, možná by to pak vyšlo tak na těch 12, většinu měsíců spíš méně. Vaříme skoro vše. Když říkáte, že několikrát do týdně fast food, tak je to jasně tím. Jídlo pro jednoho uvaříte za 30-50 Kč bez problémů.
    Jinak dá se třeba udělat jedno maso na x způsobů, dát do lednice a dávat k tomu různé přílohy. Například jsem teď koupila kilo prsních a stehenních řízků, do prsních dala smetanu, koření a opekla na pánvi. Do těch stehenních ani další tuk není potřeba a opeču je třeba s tím samým kořením. Jeden den salát, druhý den třeba těstoviny, co zbyde přijde do lednice a využije se na něco jiného.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 384 otázek, kterým se dostalo 272 074 odpovědí a 410 112 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist