Kynuté těsto
Dobré ráno dámy . Chtěla bych se zeptat, zda má některá z vás recept na kynuté těsto na koláče a záviny a pod, se kterým je fakt spokojená. Moje mamina vše dělá už od oka, takže tam se poměru surovin moc nedočkám a na internetu je toho spousta, ale pokaždé jsou ty poměry jiné. Byla bych vám moc vděčná. Přeji všem krásný víkend.
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
12.10.2013 17:54
já bych k uvedeným receptům jen dodala, že mamka dělává těsto i jen se žloutkama, pokud ho chce chutnější takže třeba na 0,5kg mouky 2 žloutky.
já už dělávávám taky od oka.
a těsto dělám jinak ohřeju mléko na příjemnou teplotu (tak jak miminku ), do něho dám cukr, a rozdrobím droždí. počkám chvilku, až kvasnice nabobtnají (opravdu je to jen pár minutek), přidám vejce/žloutky, špetku soli, a pomalu přisypávám a přidělávám mouku abych jí nedala zbytečně moc - takže tak těch 400g naráz a zbytek dospávám podle konzistence), a tuk/olej. až je těsto přiměřeně tuhé, tak zakryté uložím do tepla. cca za 30-40 minut s ním lze pracovat. -
12.10.2013 10:16
Suroviny:
těsto:
120g cukru
200g rozehřátého ztuženého tuku
2 vejce
500g polohrubé mouky (cca polovina celozrnné)
špetka soli
kvásek
Postup:
Připravíme si kvásek. Do vykynulého kvásku přidáme ostatní suroviny, podle potřeby přidáme mouku, tak, aby se těsto nelepilo na mísu nebo naopak přilijeme mléko, či vodu (záleží, kolik tekutin jsme dali do kvásku) a necháme vykynout.
Toto těsto se mi osvědčilo (i v kombinaci s tou celozrnou moukou-nemusí samozřejmě být), je takové měkoučké , dělám z něj makový-tvarohový závin (z tohoto množství 2 velké "rohle"), buchty, či skořicové šneky -
12.10.2013 11:22
Předchozí těsto se mi zdá dost těžké, většinou se dává kolem 200 g tuku na kilo mouky, ale pak chápu, že na něj padne celé droždí. Já dávám na půl kila mouky cca 100 g tuku, 100 g cukru a zhruba 3/4 běžné kostky droždí. Rozdrobím ho, posypu dvěma lžícemi cukru, rozetřu a nechám na teple trochu vzejít. Do mouky lžičku soli, 1 vejce, vzešlé droždí, rozšmaťchám vařečkou a postupně přilévám vlahý tuk, teprve potom vlažné mléko... dá se takhle dobře regulovat jeho množství podle potřebné hustoty těsta - na plech řidší, na koláče a buchty hustší. Musí se hníst tak dlouho, dokud není lesklé, nedělá bubliny a neodlepuje se od stěn... toť vše. Taky víceméně od ruky. Na vdolky, vánočku apod. přidávám vanilkový cukr a citronovou kůru. Jo, a chutná nám víc, když do polohrubé dám zhruba polovinu hladké mouky. No, nevím, jestli si vybereš... co člověk, to recept a jiné chutě Možná bude nejlepší to od mámy