Marcipán - recept
Zdravím Holky dělala některá z vás svůj vlastní domácí marcipán? Chi péct své sestře dort a potřebovala bych nějaký recept. Nejlépe osvědčený a aby dobře chutnal ) Díky.
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
16.3.2013 18:51
Dělám ho stejně jako Jannys, ale to mandlové aroma je tam zásadní!!! Bez něj je to pouze sladká hmota, a klidně víc, než pár kapiček.
A co se týče toho přepočtu, počítala bych tupě trojčlenkou. Jediná proměnná, kterou tam máš, je jiný průměr, výšku dortu chceš mít nejspíš stejnou. Takže si dle toho spočítej suroviny. Příklad: na 24 cm formu jde 150 g mouky, na 30 cm půjde tedy (30/24) x 150 = 187,5 g. A takhle přepočti všechny suroviny. -
16.3.2013 19:32
Sorry, blbost! Nedošlo mi, že u počítaní objemu se jedná o druhou mocninu průměru. Máš-li tedy recept na 24 cm, všechny ingredience na dort s průměrem 30 cm vynásob koeficientem 1,56 a dostaneš množství.
PS pro admin: škoda, že nelze již v nové verzi původní odpovědi mazat, to je mínus proti staré verzi. Nebo jestli jo, zatím jsem na to nepřišla. -
16.3.2013 22:06
Dělám taky ze sušeného mléka atd., tady posílám odkaz, mám ho vyzkoušený a dají se z něj modelovat i třeba zvířátka, kytky apod. Zde je odkaz i s fotodokumentací http://www.urybicky.cz/2009/05/marcipan-falesny-mlecny/