Propadly obcansky prukaz pri pobytu v cizine

Otázku položila: Anonymní uživatelka #193054 1.7.2014 17:16

Ahoj prosim vas mam dotaz muj pritel ma uz od roku 2010 stary obcansky prukaz , Nevite nekdo na ktere internetove strance se muzeme zeptat co s tim ?Nezijeme v CR Dekuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já se v tom sice vůbec nevyznám, ale zkoušeli jste třeba české velvyslanectví v zemi, kde žijete? Tam by snad mohli vědět co a jak.
    Jinak na stránkách ministerstva vnitra jsem našla toto:
    Výměna OP po návratu z ciziny
    Občané, kteří se zdržují delší dobu mimo Českou republiku a skončí jim platnost občanského průkazu, si mohou požádat o vydání nového občanského průkazu až po návratu z ciziny.

    Skutečnost, že se zdržovali dlouhodobě v cizině a nemohli tak splnit povinnost výměny občanského průkazu, bude třeba prokázat úřadu příslušnému k vydání občanského průkazu, neboť nesplnění povinnosti provést výměnu občanského průkazu po skončení jeho platnosti je přestupkem. Dlouhodobý pobyt v cizině lze prokázat např. dokladem o studiu, pracovní smlouvou, nájemní smlouvou, razítky v cestovním pasu.

    Zákon o občanských průkaz neumožňuje podání žádosti o vydání občanského průkazu ani převzetí vyhotoveného občanského průkazu na zastupitelském úřadu v zahraničí.

    Občan si může také požádat o vydání občanského průkazu při návštěvě České republiky. Je však třeba počítat s lhůtou 30 dnů pro vydání občanského průkazu.

    Občané, kteří ukončili trvalý pobyt na území České republiky nemají povinnost mít občanský průkaz.



    Aktualizováno:1.1.2012

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 411 otázek, kterým se dostalo 272 132 odpovědí a 410 140 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist