Recept na domácí sýr
Ahoj, holky máte někdo prosím osvědčený recept na domácí sýr? Mám možnost si zakoupit i domácí kravské mléko, tak bych chtěla nějaký vyzkoušet. Ne, moc složitý.
Děkuji
- 27.03.2017 17:21:35 - full.avl změnila kategorie otázky
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
26.3.2017 21:40
Ahojky syry doma bezne delam nic extra sloziteho to neni. Ale potrebujes minimalne syridlo (nekdo pouziva citron, ale snim to neni uplne ono spatne se to srazi nebo ho musis dat tolik ze je to nakysle). Ale jinak delam tak ze ohreju mleko na 40 stupnu (pokud je domaci doporucila bych pasterizaci ja kupuju z automatu a tam uz to neni nutne). Kdyz ma mleko mezi 40-50 stupni vypnu dam syridlo ktere rozmicham v trosce vody a zaleji do mleka. Poradne rozmicham prykryju poklici a necham min 20 min odpocivat, ale klidne i dele u toho hlidam teplotu aby to melo okolo te 40. Po 20-40 min uz krasne vidis jak se odelila syrovatka. Pak je treba idealne syrarska gaza pres tu to precedis a lehce vymackas. Ochutis sul, bylinky, koreni... a potom kdyz mas formu na syr napechujes formu a nechas 1-2 dny vykapat. Nebo to zabalim do te hazy utahnu zagumickuji a najdu hrnek nebo neco aby to nepropadlo az na dno (nebo do sitka) a necham vykapat. Vykapavat by to melo ne vylozene v teple, ale ani v chladu cca 10-15 stupnu zalezi kdy to delam v lete to proste vrazim do lednice. Cca po tech dvou dnech by nel byt syr vykapany a pokud se dobre slisoval tak drzet pohromade. Pak uz zalezi na tobe je dobre nechat ho treba den dva uzrat nebo snist. Tak snad je to srozumitelne kdyz tak se klidne ptej popripade tescoma ma v prodeji formu na syr a na internetu navod, ale pouzivaji prave citron ten se mi moc neosvedcil.