Rodiče řeší můj vzhled

Otázku položila: Anonymní uživatelka #415122 26.2.2022 22:07

Ahoj, popravdě nevím kde začít, ale chtěla bych se někomu svěřit. Od malinka jsem byla silnější holka. Vím to. Ve 14 letech jsem začla jíst zdravě a pravidelně. Šly jsme do toho spolu s mamkou. a dala jsem dolů asi 10 kilo. Jenže o rok později v mých 15 jsem začala přibírat. Přibrala jsem asi 4 kila. Nějak jsem to neřešila, v té době mi umřel děda a měla jsem prostě období, kdy jsem víc jedla. Řekla jsem si, že to zase schodim a nějak mi to nevadilo. Jenže moji rodiče mě denně na to upozorňovali. Máš velký zadek. Stehna se ti třou už o sebe. Nějak ti narostlo břicho ne? A tak dále... A já najednou z toho začla být zoufalá. Nenáviděla jsem se za to, jak vypadám. Teď mě nesuďte prosím. Dokonce jsem chtěla být cíleně anorektikčou. Opravdu vím, že tohle zní hrozně, ale já byla opravdu na dně a jediné, kdy mě rodiče pochvalili, že mi to sluší bylo když jsem nějak zhubla. A když ne pořád ukazovali na to jak jsem oplácaná. Já tich 5 kilo zas dala dolů a bylo jsem šťastná, rodiče mi zacli rikat, jak mi to sluší najednou a ja se citila zase dost dobra. Ale ne pro mě ale pro ně. Od té doby jsem si hlídala každé sousto. Hlavně se nepřejíst. Cvičila jsem a dále cvičím. Nejdřív vidina hezké postavy, ale pak spíš utíkání z reality. Jsem na gymplu a po pomalu 2 letech distančky bylo těžké si zvyknout. Cvičím už třičtvrtě roku. A teď přišlo zase to období. Přibrala jsem 1 kilo. Nijak mi to nevadilo. Ale dneska po cvičení jsem šla do koupelny a zapomněla si zavřít dveře. Slyšela jsem zas rodiče: No ona cvičí a stejně je taková oplácaná. To je tim že hodně ji... Ja myslela, že se složím v tu chvíli. Nevím, jestli si dokážou představit jaké to je pro dospívající holku tohle poslouchat. Naučila jsem se mít svoje tělo ráda, ale teď zničehonic ho zas nenavidím. Přitom nejsem nějak hodně silná. Jsem prostě normální holka, která má trochu boky a zadek. Trochu tuku na břiše. Já teď mám ale myšlenky zas, že od zítřka nebudu jíst, zhubnu a budu pro ně zas dobrá. Já nějak rozumem vím, že tohle je špatně, ale stejně ty myšlenky mám. Ja vlastně ani nevím, proč to sem píšu. Není to otázka ani, jen jsem to potřebovala ze sebe dostat...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Důležité je, ať se cítíš dobře ty a máš své tělo ráda. Na ostatní se vykasli, jsem taky úplně normální, dříve jsem řešila každé kilo navíc, ale zpětně si říkám, jak jsem byla hloupá. Myslím si, že tělu dáváš vše, co potřebuje a nemáš se za co stydět.

  • HaSha27.2.2022 7:32

    Pokud holka tvého věku dokáže mít ráda své tělo, je to velký úspěch, daleko větší než zhubnout 5 kg, některým ženám to trvá celý život. Určitě bych se pro nějaký útržek rozhovoru svého vítězství, své sebejistoty nevzdávala. Tělo se v pubertě mění, to je běžná věc, dospívající taky jí víc než dospělí, jsou ve vývinu. Měřit se dle váhy, když pravidelně cvičíš, je blbost, svaly jsou těžší než tuky. Cítíš se zdravě? Je ti takhle ve vlastním těle dobře? To jsou otázky, na které si musíš odpovědět. A co se týče rodičů, ty to vnímáš jako kritiku sebe, ale oni se třeba jen ve skutečnosti bojí, aby neudělali rodičovskou chybu. Sama píšeš, že tě máma v hubnutí původně podpořila, možná jen neví, jak ti pomoct dál.

  • Tak rodičům připomínej, jak stárnou. Pokaždé, jak se do tebe navezou, můžeš říct, že zas mají nové vrásky, šedé vlasy a jsou čím dál víc z formy :-p.

  • Důležitý je, jak se cítíš ty. Psala jsi, že se cítíš dobře a máš se ráda, tak se toho drž, to je nejdůležitější. :) Když tě mamka podporovala, tak máte asi dobrej vztah, promluv si s ní, řekni jí, že se cítíš takhle dobře a že tě to bolí, když o tobě takhle mluví. Můžeš se jí třeba zeptat, jestli by ti neporadila, jak posílit svaly (místo hubnutí) nebo třeba s tou stravou. Ale že to chceš jenom aby ses cítila líp a ne abys zhubla. Teda samozřejmě záleží, co chceš. Ale pokud jsi byla vždycky silnější, budeš mít asi robustnější kostru a nikdy nebudeš štíhlá, ale budeš prostě normální ženská s křivkama :) Já jsem štíhlá, ale mám široky boky a větší zadek a taky jsem to doma pořád poslouchala, jak mam velkej zadek, ale vlastně to byl kompliment.

  • Zhodneme sa všetky, že cvičenie ti má prinášať radosť, ak máš skutočne rada svoje telo zaslúži si len tvoju bezpodmienečnú lásku, nikoho iného. Mala by si si uvedomiť 2 skutočnosti.
    1. Je to tvoje telo - to znamená, že len ty môžeš mať na naň relevantný názor čo sa týka výzoru.
    2. Ak má niekto problém s tým ako vyzeráš - nie je to tvoj problém ale jeho / jej.
    Kým neuveríš týmto 2 ultimátnym pravdám nikdy nebudeš spokojná a vždy sa necháš ovplyvňovať a trápiť inými. Sama som si tým prešla a aj keď vždy zabolí tá "dobre mienená poznámka" nedovolím aby sa mi usadila v hlave a pripomeniem si vyššie uvedené. Pretože ja sa ľúbim taká aká som a to je dôležité. Čo sa týka tvojich rodičov netuším ako priebeha medzi vami komunikácia, chcem tým povedať, že sa s nimi musíš porozprávať ale to či to bude jemne alebo rázne je len na tebe. :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 424 otázek, kterým se dostalo 272 168 odpovědí a 410 159 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist