Silný vývar

Otázku položila: Bývalá uživatelka #56904 6.8.2013 21:46

Ahoj womenzonky, nemáte nejaky dobry recept na vývar ? Mamca je nemocná a chci at ma aspon něco teplého v břiše ale bohužel vývar sem nikdy nevarila protože to přítel nejí. A nechci hledat na netu spíše bych chtěla něco overeneho. Jestli muzu poprosit tak suroviny a kolik soli nebo tak děkuji vám mnohokrát :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, základ je dát maso (hovězí nebo kuřecí, ideálně s kostmi) do studené vody a vařit pomalinku. Kdybys to dala do teplé vody a rychle uvedla do varu, maso by se zatáhlo a vývar by ybl velmi slabý. Později, až bude vývar vařit, můžeš přidat kořenovou zeleninu ( mrkev, celer, petržel), pak dosolit (raději méně než více, druhý den bude polévka slanější), po vypnutí přidat čerstvý libeček, pažitku, zelenou petrželku, nať z mladé cibulky. Obrat maso z kostí, nasekat a hodit do polévky. Dle chuti můžeš přidat i jinou zeleninu, ale to už pak bude spíš zeleninová polévka.
    Těstoviny (nudle, písmenka hvězdičky atd.) nikdy nevařit v polévce, ale zvlášť. Vodu trochu osolit, přidat lžíci oleje, do vroucí vody nasypat těstoviny, po uvaření propláchnout studenou vodou a nechat okapat. Do polévky dávat až na talíři. Polévka musí být vroucí, aby po smíchání s nudlemi nebyla studená.
    Když teštoviny uvaříš v polévce, bude z ní bláto a rychle se zkazí.
    Když těstoviny uvaříš zvlášť a pak nasypeš do hrnce s polévkou, stane se totéž, jen polévka nebude tak kalná.
    Snad jsem tě neurazila. Dobrou chuť!

  • Pominu "hospodské vývary"..........polévkovou zeleninu očistit, nakrájet a orestovat na troše másla. Pak přilít vodu a přidat maso i s kostí. Z koření jen pepř a sůl podle chuti. Nechat jen lehce probublávat a vařit co nejdéle ( někde vaří vývar i 12 hodin). Průběžně odebírat pěnu a po uvaření zcedit.

  • Ahoj, tak vyvar je celkom jednoducha vec, najlepsie asi nejaky slepaci, kupis sliepku (ale mozu byt aj kridla, alebo stehna, podla toho ake mnozstvo chces navarit), nejaku korenovu zeleninu (mrkva, petrzlen.... prosto, co mas rada). Sliepku umyt, zeleninu ocistit (ja zvyknem zeleninu ako mrkvu pokrajat pozdlzne, celer na kocky... ale mozes to nakajat ako sa ti paci), vsetko zalejes vodou a postavis na ohen (pocas varenia sa zvykne urobit hore na polievke taka pena, tak tu pozbieraj naberackou a vylej prec, a var polievku len na miernom plameni, aby ti nevrela prilis rychlo a bola krasna cira). Ked zacne voda vriet, pridaj sol (ja pridam najprv asi 1 cajovu lyzicku na 2l, ale najlepsie je ochutnat, radsej dat menej na zaciatku a potom pocas varenia este dochutit, but solou, alebo troskou vegety, resp. kockou bujonu). Do vyvaru pridavam aj cele cierne korenie (3-4 gulicky), trosku mletej cervenej papriky (pol cajove lyzicky) aby mala polievka peknu farbu a vsetko pekne varis kym masko nie je makke, Ked si nie si ista, ako dlho sa bude varit masko v polievke, tak zozaciatku var len masko vo vode, ktoru ochutis (tak ako som popisala hore) a ked sa ti bude zdat, ze masko bude takmer hotove, pridaj zeleninu, teraz v lete je vsetko cerstve, takze sa ti spravi tak za 20-30 minut. Nakoniec, ak uz bude polievka hotova, masko vyber, mozes ho natrhat na male kusky. Ja zvyknem polievku po uvareni trosku nechat postat, nech usadne a potom opatrne cez huste ceditko precedim po naberackach do dalsieho hrnca, zeleninu povyberam vidlickou a dam k precedenej polievke, do ktorej pridam aj masko a nakoniec posypem posekanou petrzlenovu vnatou, aby tam bolo aj cosi zelene ;-). A este zvyknem v osobitnom hrnci uvarit v osolenej vode trosku cestoviny do polievky- nejake rezanceky, a tie si uz kazdy prida priamo do taniera, podla toho, kto kolko chce a zaleje polievkou.

  • Já teda když vařim vývar, tak si do papiňáku dám maso (nejlépe kuřecí-křídla, hřbety, kostru...), přidám očištěnou zeleninu (mrkev, celer, petržel) na větší kusy a nechám 20-30min vařit. Potom vyndám zeleninu, nakrájim, vyndám maso, oberu od kosti a vše přecedim do jiného hrnce. Přidám nakrájenou zeleninu, maso na kousky a kostku slepičího bujonu. Povařím. V jiném hrnci uvařím nudle a potom je přidám do hotové polívky. Nesolím, protože ten bujon mi přijde slaný a doma si to dochutí podle sebe :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 515 otázek, kterým se dostalo 272 528 odpovědí a 410 419 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist