Vadilo by vám na svatbě pouze vegetariánské občerstvení?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #196659 25.4.2015 23:14

ahoj holky, chystáme svatbu a jelikož jsme oba vegetariáni, nějak samozřejmě plánujeme, že oběd pro rodinu i raut pro přátele bude vegetariánský. Teď jsem to ale řekla mámě a ta to vůbec nemůže pochopit a nelíbí se jí to. Že prý nevegetariány bysme měli pohostit masem. Tak se ptám vás - jak by se vám líbilo být hostem na vegetariánské svatbě? Já osobně to vnímám tak, že to jídlo na svatbě není to nejdůležitější a že jedno odpoledne bez masa snad vydrží i zarytý masožrout (chystáme se nabídnout opravdu dobrá vegetariánská jídla od vyhlášeného kuchaře). Nám se třeba nedávno stalo, že jsme na svatbě kamarádů dostali k obědu jen suchou rýži postrouhanou sýrem (nebyl to jejich nápad, oni jen v restauraci, kde měli hostinu poprosili, at jsou dvě porce bez masa). a i když jsem si na obědu fakt nepochutnala, nijak mi to nevadilo a svatba se mi celkově líbila. Ale ne všichni jsou jako my, tak se ptám vás:-)

všem díky za odpovědi. rozhodli jsme se, že svatba opravdu vegetariánská bude. Jak píšete, je to oslava našeho vzahu a vzhledem k tomu, že jsme oba vegetariáni z etických důvodů, že sdílíme podobný pohled na svět, tak by bylo divné, kdyby oslava našeho vztahu tomu společnému pohledu na svět odporovala. Samozřejmě si hostů vážíme a budeme chtít, aby se jim na svatbě líbilo, ale podávání masa by pro nás byl trochu etický problém, tak myslím,že to hosté pochopí. komu by maso chybělo, tak si může přivézt řízky:-)

  • 26.04.2015 13:51:18 - yamd změnila kategorie otázky
  • 26.04.2015 1:21:16 - yamd změnila kategorie otázky
  • 26.04.2015 1:21:16 - yamd změnila titulek otázky

Otázka byla uzamknuta administrátory

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já jsem zarytý masožravec,ale rozhodně bych nic nenamítala být hostem na svatbě s vegerariánským pohoštěním. Myslím si,že lidi tam přijdou kvůli vám,a né snad kvůli jídlu,ne? Pokud říkáš,že máte dobrého kuchaře,tak si myslím,že je možné uvařit taková jídla,ve kterých nikomu maso chybět nebude ;-) nemusí být nutně vše tradiční,netradiční svatby jsou přece o to zajímavější. Možná by ti trošku pomohlo,vzít mamku na nějaký dobrý vegetariánský oběd(večeři) a pak uvidíš,třeba změní názor a pochopí,že vegetariánské neznamená hnusné a bez chuti.. ;-)

  • Já si myslím, že není problém v tom, aby lidi na svatbě jeden den jedli jídlo podle vašeho životního stylu. Sestřenice si brala Řeka, vdávala se v ČR, ale měli stylem řeckou svatbu a opravdu pro nikoho nedělali knedlo-vepřo-zelo nebo svíčkovou. A rozhodně to teda nikomu z nás nevadilo - naopak :-)

  • Já třeba nechápu v čem je problém, vegetariánská jídla jsou dobré, píšeš, že máte mít super kuchaře, takže ... :)
    A ani do svatby bych si matku kecat nenechala... už takhle to u nás zkoušela, když jsme se zmínili o tom, že do toho chceme praštit... že si to udělá podle sebe, nač jako? Prostě jsem řekla ne, že je to na nás, tak fajn nechají to na nás, jenže z tím jak to chceme to stejně dřív jak za rok nebude, pokud se něco nepokazí :D
    Přítel je masojed, já veganka, a sám řekl, že bez toho masa klidně vydrží, však na způsob tradiční svatební hostiny jde udělat vegan-vegetariánská jídla.

    Hele, je to vaše svatba ne, váš den, a nikdo jeden den bez masa nezemřel, nevím jak ostatní, ale já se na svatby lidem nechodím nažrat.
    Prostě tam jdu jako host, tak fakt nebudu kecat do toho co mi má kdo uvařit, buď mi extra porci někdo udělá nebo ne.
    Stejně tak je to u masožravců, buď budou mít porci masa a nebo ne, ale rozhodně nemají právo si říct, že to chtějí. Rodina o vás ví jak se stravujete ne? tak ať počítají tím, že bude bez masovej den, kdo bude chtít příjde kdo nepřijde kvůli tomu, že u vás nebude maso, tak jako sorry jsou to cvoci, pokud toto by jim zabránilo tam být.

    Když se vdávala sestra, tak samozřejmě pro mě porce vegetariánské tenkrát byla, ale když se před pár lety ženil bratránek... och nepozřela jsem tam nic krom sušenky a to ještě ke všemu kterou jsem měla ve své kabelce. :) Tím, chci jen říct, že kdo chce, tak ani to vegetariánské jídlo jíst nemusí, nikdo jeden den bez jídla v puse neumřel :D
    A i když budeš mít masovej oběd tak tě budou drbat, že jako vegetariánka tam máš něco kde je maso, takže ty drby beztak budou. Lidi jsou totiž neskutečný drbny. :))

  • Určitě se nepřizpůsobuj ostatním. Na svatbě se máš především cítit dobře ty. Většině hostů bude pár dní po jejím skončení ukradená, ale vy na ní budete vzpomínat a slavit výročí celé manželství a určitě nechceš, abys pak musela vzpomínat na to, jak jsi kvůli někomu porušila nějaké své zásady. Navíc když ještě nejde pro hosty o kdovíjakou komplikaci - podle odpovědí mi přijde, že většina lidí nechápe, že i bez masa se dá dobře a chutně najíst a myslí si snad, že pokud si jeden den nedají k jídlu maso, začnou asi umírat na vysílení.

    Dotaz na ostatní, co zde odpovídaly - takže pokud budete věřící, ale máte mezi kamarády spousty ateistů, tak nebudete dělat svatbu v kostele, protože se na vaší svatbě všichni musí cítit dobře bez ohledu na vás?

  • no, podle mě je fajn, pokud hostitel nabídne hostům to, co mají rádi. například my jako masožravci, když čekáme návštěvu smíšenou z normálních lidí a s bezlepkovými a s vegetariány, tak nachystáme něco málo normálního, něco málo vege a něco málo bezlepkového... je to gesto toho, že si vážíme všech, kteří přijdou a že budeme rádi, když se budou cítit jako doma a nebudou muset přemýšlet nad jídlem a dívat se na ostatní jak si mlaskají, když oni by nic nemohli strčit do pusy. kdybych řekla - ale já jsem masožravec a teď jste u mě na návštěvě a tak připravím jen to, co jím já, byla bych sobec... co se konkrétně vaší svatby týče, co takhle udělat vegetariánský oběd, ale potom v rautu nabízet všechno? vegetariánskou kuchyni i kus masa? myslím, že dobrý vegetariánský oběd všichni s chutí sní (a mnozí ani nepoznají, že je to vegetariánské :D ) a na raut už nabídněte všechno ;) školka, kde je dcerka, bere jídla z vegetariánské jídelny. když něco zbyde, učitelka nám to nabalí a manžel si každý večer mlaská, že ta jídla jsou lepší jak masožravá ;) třeba taková vegetariánská čína, guláš apod.... fakt mu to moc chutná ;)

  • Jelikož je to Vaše svatba, Váš den, tak byste si ho měli udělat podle sebe :) Já jsem veganka a nedokážu si představit, že by občerstvení na mé svatbě bylo s živočišnými produkty jen proto, že ostatní by to nějak pohoršilo. Jak říkáš, jeden den bez toho vydrží a jestli ne, tak ať nechodí... :-)

  • Tak trochu se obávám podle zdejších odpovedi, ze místní představa o vegetarianske stravě (nedejboze veganske) spočívá v pojídání sena. :-D Svůj názor jsem ti už napsala, ale jen bych pridala, ze pokud jste vegetariani především kvůli etické strance veci, do masa na své vlastní svatbe te nikdo nemůže nutit. A pokud existuje v tvém okoli člověk, který by kvůli kousku masa nepřišel na tvoji svatbu nebo by znechucene odešel dřív, tak takovým člověkem se netrap, tvůj přítel to není, spis je to peknej trouba. :-)

  • Jeden den bez masa hosti vydrží a jen jim to prospěje. ;-) :) Je to váš den a vaše svatba a navíc vegetariánská strava je plnohodnotná, chutná a dostatečně pestrá, tudíž hostům nemůže nic chybět. Tím spíš, když píšeš, že máte zajištěného dobrého kuchaře. Jsme s přítelem vegani a pokud se někdy rozhoupeme ke svatbě, jídlo zajištěné od nás rozhodně bude čistě veganské. Návštěvám teď také připravuji veganská jídla a rozhodně si nestěžují, odjíždějí od nás s plným břichem a spokojeným mlaskáním. Zrovna o víkendu jsem si vyslechla hned několik pochval a dokonce uznání, že jako vegani máme opravdu kvalitní stravování. :)

  • Reknu to asi takhle... Pokud si svatbu a vse s ni spojene platite sami, neohlizejte se na masozravce, je to vas den... Pokud vam ale treba hostinu plati rodice, meli byste jim trosku ustoupit a nejaky maso tam dat, ne jako hlavni chod ale treba salamovou misu apod...

  • Každého věc. Právě proto tak jako vás nikdo nenutí jíst maso, vy byste nikoho neměli nutit jíst vegetariánské výroby. Svatební pohoštění se dělá především pro hosty, proto bych se snažila jim vyhovět. Proč neudělat část rautu vegetariánskou a druhou část "normální"? Samozřejmě, že mají pravdu holky, co píšou, že je to vaše svatba, pak si ale nezvěte hosty... Já chápu tvůj přístup, chceš mít SVOU svatbu PO SVÉM, taky bych to tak chtěla. Ale pak by se mohlo stát, že tam hosté budou zaprdnutě sedět, budou otrávení, nic si nevezmou, půjdou brzo domů, vám to zkazí svatbu a oni vás pak pěkně zdrbnou. Jak myslíte.

  • Tak to, že vy jste si nenechala zkazit požitek z cizí svatby nevhodnou stravou, je celkem logické - váš jídelníček je nějakým způsobem omezený - vy musíte být zvyklá na různé ústupky a nedostatky, to že někam přijdete a můžete mít problém se najíst (např. v normální restauraci)... Je nemilé, že na to vaši přátelé nepomysleli dopředu...
    Každopádně, co se týká vaší svatby - ano, je to váš den, mělo by to být podle vašich představ... Ale předpokládám, že ve vašich představách jsou i spokojení hosté (což by v případě veg. hostiny někteří být nemuseli)...
    Záleží i jak se chováte v jiných situacích - např. pozvání na normální oběd... Já vařím vegetariánsky jen, když vím, že dorazí někdo, kdo je otevřený novým věcem a rád něco nového vyzkouší... Ale nedokážu si představit, pohostit tím třeba dědu :-) Proto, když čekám návštěvu, o které vím, že to nedá - tak mi nedělá problém strčit kuře do trouby... A to samé dětem - neodmítala bych jim maso...
    Takže záleží i na vašem celkovém přístupu - zda si jedete jen to svoje, nebo jste schopní i trochu ustoupit...
    Já bych menu složila hodně vegetariánsky, ale přece jenom bych tam jednu nějakou mísu třeba s kuřecími steaky dala... :-)

  • Moje segra je vegetarianka a stejne na svatbe podavali klasicky svickovou a pro ty, co nejedli maso, meli jeste druhy jidlo. Jejich svatebni hostina se skladala i z veci, ktere privezli hoste, takze vyber byl opravdu velky. je to sice vase svatba, ale proc nedat lidem na vyber?

  • Sarrah926.4.2015 12:06

    Řekla bych, že pod pojmem "vegetariánské jídlo" vidí každý nezasvěcenec krmení pro králíky :-D Rodičům bych ukázala, že i bezmasé jídlo je chutné a není to jen syrová zelenina naházená na talíř. Pak také záleží na tom,proč jste vegetariáni. Jestli je vám líto zviřátek nebo jestli si myslíte, že je zdravější žít bez masa. Pokud vám jde jen o to, abyste do sebe nepřijímali škodliviny z masa, tak je asi poměrně jednoduché někam do rohu plácnout mísu řízečků a ať se hosté nabaští, když to tak potřebují - vy je jíst nemusíte. Pokud je vám líto chlupaťounů, opeřenců a jiné havěti, ze které se řízky dělají, tak je tam nedávejte. Svatba není o "nažrání" ;)

  • Marlena26.4.2015 14:10

    Pokud bych já osobně byla hostem na vege svatbě, nevadilo by mi to. :-) Pokud bych ale byla nevěsta, snažila bych se o to, aby se hosté na mé svatbě cítili co nejlépe. A co si budeme povídat, k svatbě patří dobré jídlo a pití (a pro většinu v české kotlině dobré jídlo = hodně masa, dobré pití = pivo, víno, pálenka). Vyčítala bych si, že jsem pro své hosty neudělala všechno, co jsem mohla (jsou věci, které neovlivníš, ale výběr jídla ovlivnit můžeš).

    Nevím, jak velkou svatbu plánujete, ale čím větší svatba, tím spíš bych o zařazení masa do jídelníčku uvažovala. Pokud bude víc lidí, nebudeš moct každému jednotlivě vysvětlovat své morální postoje a hosté to dají sežrat hlavně matce svatby (tedy tvé mamce, takže se jejímu názoru vůbec nedivím). Lidi budou kafrat, budou mít blbé připomínky a já bych se cítila opravdu, opravdu nepříjemně.

    A takový názor, jako že je to tvoje svatba, tak do toho nemají co kecat, je trochu mimo mísu. Proč ty lidi teda zvete, když je to pouze o Vás? Není to i o Vašich rodinách? Berete se sice Vy dva, ale dochází taky k propojení dvou rodin... Bude to znít divně, ale vezmi si, že každý z hostů přinese nějaký ten svatební dar (ve většině případů to budou peníze), takže se Vám ti hosté prostě vyplatí (my jsme např. s cca 80 lidmi na svatbě byli po započtení všech nákladů 40 tis. v plusu), snažila bych se jim tedy vyjít vstříc. Nestojí ti ani toto k zamyšlení? Zkus se na to podívat nejen ze svého pohledu, ale trochu globálněji.

    A ještě jedna věc, pokud jste tedy vegetariáni z přesvědčení, budete trvat i na tom, aby hosté na svatbě neměli kožené boty, pásky, kabelky? To těžko 8-o

    Udělala bych kompromis - k obědu vege, k večeři raut se vším... Je to taky dobrý způsob, jak šířit osvětu a ukázat hostům, že to jde i bez masa (ale protože je máte rádi a jste rádi, že s Vámi přišli oslavit Váš velký den, připravili jste pro ně i něco podle jejich gusta) ;-)

  • osobně bych se i bez masa na svatbě obešla, ale nenutila bych to všem, hledala bych kompromis. Byla jsem na česko-maďarské svatbě a bylo tam zhruba tak stejně z obou států a každý si mohl vybrat, co chtěl ochutnat. Pro Čechy byla vtipná svatební polévka s vyvařenými kuřecími pařáty a zelenina v ní v kusech, takže třeba já byla ráda, že si ji nikdo z blízko sedících lidí kolem mě nedal, protože vidět, jak to do sebe někdo cpe a okusuje pařátek z kuřete by mi asi zvedlo žaludek. Byla jsem ráda za klasický vývar, jak jsme tu zvyklí. Docela mě bavilo ochutnávat jiné cukroví. Na svatbě bych čekala, že se jakž takž budou cítit všichni dobře, takže bych nechala větší výběr (jídlo jak vegetariánské tak pro masožravce). Docela si nedovedu představit, když jsem abstinent, že bych zrovna na takové příležitosti nutila všechny, aby nepili alkohol. To by buď ze svatby utekli nebo si ten alkohol sami někde sehnali. Myslím, že převážně u starších ročníků byste s vegetariánským jídlem moc nepochodili, mladí rádi ochutnají, ale pořád berte v úvahu, že to každému nemusí chutnat a je docela trapas mít na svatbě hlad.

  • My jsme taky menu prizpusobovali hostum. Vim, ze spousta lidi nebyla priznivec svickovy omacky, tak jsme ji nedavali. Vim, ze tam byli lidi, co nejedi houby, tak jim samozrejme nedam houbovou omacku/smazenici (jen priklad). Samozrejme se clovek nezavdeci vsem, ale volili jsme takove vseobecne prijimane menu. V rautu pak treba ty houby i byly, ale mohl si kazdy vybrat, jestki je bude, nebo si da neco jineho... ja bych preferovala maso - lip se na nej pije ;) nerikam, ze se clovek musi zmrskat, ale nekdy i dve deci vina po nespravnem jidle mi nedelaji dobre... tak muzete dat na vyber ze dvou jidel (vege/nevege), az budou odpovidat na pozvani, zeptat se, co by si dali, a podle toho objednat porce... a veganske jidlo by me asi vubec nenadchlo, i kdyz ja jsem otevrenejsi, ale starsi generace casto neni...

  • Neviem, asi by som urobila tak, že hlavné jedlá by som nechala tak a neviem, či budeš mať švédske stoly o polnoci, ale tam by som už dala ako prílohu mäso. Urobila by som si prieskum, veď ľudí poznáte a podľa toho, by som dala pár kusov z šunky alebo kuracie stehienka, rezne. Predsa na svadbe sa aj dosť pije a ja osobne by som si to stehienko dala:-)

  • Martasek8925.4.2015 23:56

    Je to samozřejmě věc nevěsty a ženicha, jak si to zařídí. Ale je pravda, že já osobně bych asi uvítala i třeba příklad salámovou místu u rautu, nebo maso na oběd. Přišlo by mi to takové chudé bez toho, ale zase když to vy nejíte, tak se s tím musí ostatní smířit a případně se podřídit :)

  • Tak je to určité vas den,takže záleží na vas.ale na druhou stranu jde o to,jak moc se setkáte s pochopením úplně bezmase svatby.co třeba nějaká ryba?
    Přejí at se svatba vydařil a vy jste spokojeni.

  • Nesouhlasím s tím, že svatba je váš den. Není ani v případě, že si to platíte sami. Svatba je oslava vašeho vztahu a tuto oslavu sdílíte s rodinou a přáteli. Hostinu děláte pro ně a ne jen oro sebe. Pokud máte přatele, rodinu, kteří nejsou vegetariány, tak bych tam něco málo masitého dala. Příjdou si na své, pokud se bez toho nechtějí obejít a zároveň jim můžete ukázat, že vegetariánské jídlo může být stejně chutné a bohaté. Nevegetarián má zkreslenou představu, ale vyvracet mu to ortodoxním trváním na svém není zrovna v tomhle případě to pravé.

Otázka byla uzamknuta administrátory

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 399 otázek, kterým se dostalo 272 105 odpovědí a 410 124 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist