Vaření pro začátečníky
Ahojte, chci se zeptat, nevíte někdo o nějakých receptech nebo celé kuchařce pro začátečníky? Rodiče se rozvedli a než se vše pořeší, zůstávám u taty s mladší sestrou a máma je u babičky.
Jde o to, že tata by zvládl možná tak vajíčka na tvrdo a to jíst nebudeme.. TAkže vaření spadá na mě. Zvládnu palačinky, špagety a jiné testoviny.. ale to pořád dokola dělat nemůžu.
Tak kdybyste někdo věděl o nějakých tipech na recepty, které bych mohla zvládat jako začátečník? Stačí názvy, zbytek dohledám
Taky nevím kolik toho vařit, aby nebylo málo a nebo aby toho nebylo moc, jsou někde nějaká "měřítka"?
Děkuju
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
24.1.2016 15:46
Ahoj, občas vařím podle Kuchařky pro dceru. Jsou tam jednoduché i složitější recepty, ale moc pěkně popsané! Nikdy jsem s mámou nemohla vařit, to jsem měla zakázané Tak to doháním a tahle kuchařka mi v tom hodně pomáhá
Sice internet je plný receptů, ale já upřednostňuju právě kuchařky než recepty, kde někdo zapomene i ingredience a vůbec.. občas tam jsou pěkné hlouposti. -
24.1.2016 16:55
U nás jako měřítko máme 80g těstovin na 1 porci dospělého (syrových suchých) třeba k masu na šťávě nebo na špagety, a o trošku více pokud je to na zapečení. Ryze se udává 2-3 polevkové lžíce (suché) na osobu-zalezi i jací jste jedlici.
A doporučila bych klidně nějakou kuchařku pro deti-ja mám ještě po sobě vaříme s dětmi.fakt pro děti ale jsou tam polévky i hlavní jídla i dezerty. -
24.1.2016 17:46
Sama za sebe doporučuji kuchařku "Vaříme zdravě, chutně a hospodárně"
Vím, název zní zastarale... není to žádná módní kuchařka, ale je to generacemi ověřená klasika. První vydání vyšlo v padesátých letech a dodnes (samozřejmě v upravené verzi dle dnešních zvyklostí) je to jedna z nejužívanějších kuchařek. Učily se z ní vařit doslova celé generace žen... nejen v naší rodině, ale i na gastronomických školách. Sama jsem čtvrtá, kdo ji má - samozřejmě v moderním podání.
Jsou v ní úplné základy, jak na polévky, jak na omáčky, jak na pečené věci. Tradiční, sváteční ale i rychlá, lehká nebo neobvyklá jídla. Od polévek po dezerty, saláty, zmrzliny. Vysvětlí ti všechno: jaké koření se k čemu hodí/používá, jak vybrat správné suroviny, jaké maso je dobré na co a jaká je nejvhodnější úprava. Jak složit jídelníček pro oslavu a jak pro celou rodinu tak, aby byl vyvážený, různorodý a chutný. Naučí tě prostě základy, na kterých může stavět každá kuchařka.
Já ji dostala ve dvaceti (sama jsem si o ni řekla) a s ní mi nedělá potíže uvařit cokoli. Dodnes občas nakouknu, když chci uvařit něco méně častého nebo nějakou specialitu.
V dnešních vydáních jsou tam i informace, jak dlouho trvá příprava a jak samotné vaření/pečení, kolik z procí z toho bude a na jak vysokou teplotu péct... další užitečné tipy.
Sama občas používám recepty z internetu, ale občas tam uvádí hrozné hovadiny a nebo to jsou překombinované šílenosti. Sama vím, že středobodem celého vaření jsou správné suroviny a že méně někdy znamená více.
Neboj, to zvládneš. Vaření není věda, jen si to chce zažít základní postupy a pak už to jde. Chce to chuť zkoušet a vytrvat -
21.8.2020 17:03
Holky, co prosím vaříte v létě? Mně už fakt dochází nápady. Nedávno byl můj milý naprosto paf z toho, když u sousedky ochutnal cheesecake. Ale já na to doma neměla patřičné vybavení. Pořídila jsem si proto formu, šlehač, válec a další blbůstky. Sice se mi napoprvé nepovedl jako paní od vedle, ale stejně si pochvaloval - musel. https://www.testino.cz/slehace
-
19.11.2020 23:05
Ahoj, i když jsi třeba začátečník ve vaření, vůbec by ti neuškodilo začít na třeba kvalitní gastro výbavě. Já jsem to tak také udělala a nemohu si toto rozhodnutí vynachválit. Jen to vyzkoušej, budeš mít o hodně jednodušší začátky! Mně třeba práci hrozně usnadnil tento hnětač těsta https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/
-
25.1.2022 14:17
Zdravím, taky jsem nebyla zrovna jednička ve vaření, ale to se časem zlepší. Nedávno jsme rekonstruovali kuchyni, kam jsme nakoupili různé vychytávky. Můžete se mrknout například na tenhle e-shop: https://www.livli.sk/kategorie/kuchyna-665/ . Když máš pořádně uspořádanou kuchyň a dobré vybavení půjde ti vaření hned líp od ruky. Jinak doporučuji začít s nějakými lehkými zdravými recepty, které se dají uvařit za pár minut.
-
27.3.2022 22:15
Musím se přiznat, že já co se týče vaření taky nejsem žádný expert, ale v poslední době se snažím zlepšovat a pořád zkouším nové recepty. Teď nedávno jsem například narazila na tuto stránku https://palacinky.org/ kde mají více receptů na palačinky. Zkoušela jsem jak ty nasladko, tak naslano a obojí dopadlo překvapivě dobře.