Zájmový kroužek u dětí

Otázku položila: Bývalá uživatelka #57745 16.8.2014 14:21

Ahoj, mám šesti-letého syna, který rok hraje na akordeon. Sám si tento nástroj vybral a chtěl na něj hrát (já si představovala něco jiného)..Podle učitele je v tom dobrý a má talent. Ale teď po prázdninách mi začal "stávkovat", že na něj chodit nechce. A teď k mé otázce, kde je ta hranice, kdy dítě JEŠTĚ NUTIT, a kdy povolit a říci dobře nechej toho.
Jinak na synovi je vidět, že hraje rád (teda když ho "přinutím"). Baví ho hrát na koncertech a líbí se mu pozornost jiných...Zatím si říkám, že je to pouze lenost a strach z toho, že mu to po prázdninách nepůjde...ale kdoví...
Prosím napište své zkušenosti, ať maminkovské, nebo osobní (kdy vás do kroužku někdo nutil apd.)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Kdyzmi bylo 6, rodice me prihlasili,na prani babicky, na klavir.
    Narozdil od tveho syna ja nepobrala talentu ani co se za nehet vejde, takze jsem protrpela 2 udesne roky.
    Prisla jsem ze skoly, musela delat ukoly a ucit se (byla jsem v prvni tride, takze klasicky psani, pocitani a cteni bylo na dennim poradku) a po ukolech jsem musela 2 hodiny cvicit na klavir. Nejdrive se kazdou skladbu musela naucit moje mama a pak to ucila me, protoze jsem k tomu mela vylozene odpor.
    Kdyz jsme skoncily s klavirem, byl skoro cas jit spat, takze jsem mela minimum casu na hracky a hrozne me to stvalo.
    Na druhou stranu dneska lituju, ze na klavit neumim, protoze se mi to moc libi.
    Takze podle me, pokud ma syn talent a vylozene se mu to nehnusi, snaz se ho u toho udrzet. Dulezite je najit tu hranici.
    A nestavet hudebni nastroj na prvni misto. At ma cas i na jine veci, kamarady a tak ;-)
    Tot moje zkusenost.

  • No, já jsem hrála na klavír na přání mojí mámy. Ke klavíru mě postavili v první třídě, když jsem ani ještě nevěděla, co to je. Chodila jsem do hudebky nakonec 6,5 roku a během nich se velmi často střídaly období, kdy mě to bavilo a kdy jsem to nenáviděla. Pokaždý mi máma vysvětlovala, jaká by to byla škoda, že je tak hezký na něco umět, ale nemůžu říct, že by mě někdy nutila, aspoň ne v tom špatným smyslu slova. Jo, přemlouvala mě, to jo. Mám pocit, že mě ale přes prázdniny cvičit nenutila, ale už je to dlouho, takže ruku do ohně za to nedám. Ale nechala bych mu prázdniny, třeba mu to někdy nabídnout jako aktivitu, jestli si nechce zacvičit, ale opravdu bych vysloveně nenutila. Jestli už hraje rok, tak to za prázdniny nezapomene :-) Je to opravdu jako jízda na kole :-)
    Je dobře, že má tak kladný vztah ke koncertům, mě poléval studený pot a byla jsem jak prkno.. :-D

  • Urtica16.8.2014 15:04

    ahoj, shodou okolností vedu kroužek a učím děti hru na nástroj. Určitě bych ho nenutila, spíš bych ho zkusila namotivovat přes ty věci, které se mu na tom líbí - že když se bude snažit, bude hrát na konzertech apod...pokud to nezabere, nechala bych to být, protože je velmi pravděpodobné, že když ho nebudeš nutit, časem se k tomu sám vrátí, zatímco děti, co jsou nuceny násilím, povětšinou získají odpor a zatvrdí se (potud moje zkušenost).

  • souhlasím s urtica. jinak já hrála na housle a když mám příležitost zahraju si i dnes:-) a doma to fungovalo tak že když jsem nechtěla cvičit řekla jsem že jsou housle rozladěný a bylo vyřešeno (neměl mi je kdo naladit dokud nebyla el. ladička:-D ). a když jsem chtěla přestat hrát tak mi bylo řečeno že by to byla škoda ale jestli opravdu chci skončit tak jo ale že když to mám zaplacený tak to dochodím (že nebudou vyhazovat peníze jen tak) a další pololetí mi platit nebudou. vždycky jsem si to rozmyslela a další pololetí chodit chtěla;-)

  • souhlasím, že lhece přimět motivací a pokud to nepůjde, nelámat to nějak moc přes koleno. je to asi ta prázdnnová lenost.
    dcera taky na začátku školního roku nic nechce dělat a nakonec je ráda, že tam chodí.
    flétnu "zabalila" po 4 letech, kdy už ji to nebavilo, na "noty" chodila do skupiny, která byla o rok níž než ona a prostě ji to nebavilo. to hraní by ještě šlo, ale nebylo to ono. vybrala si to sama a sama pak na přání i skončila.
    místo flétny sme zařadily sport a tomu je moc ráda :-)

  • nenutila bych, já "musela" chodit do hudebky 6 let a dnem, kdy mi bylo dovoleno přestat, jsem na nástroj nechytla a už to ani nemám v plánu. Syna dám jako předškoláka do kroužku hraní na flétnu jen skrz dýchání (alergik, astmatik), minimálně rok tam chodit bude, pak už mi to bude jedno. Osobně jsem pro to, aby děti vyzkoušely víc věcí-hudebka, sport, výtvarka, chov zvířat...hlavně ať je to baví a mají z toho radost.

  • My bychom rádi přivedli dceru ke hře na ukulele, už jsme jí ho koupili přes https://ukulelko.cz/ukulele-pro-deti/ a nenásilně jí zkoušíme ke hraní přivést. Nechceme na ni v tomhle tlačit, takže to začneme více rozvíjet až když uvidíme, že jí hra na ukulele vážně baví. V tom případě bychom uvažovali nad hodinami v hudební škole a tak podobně.

  • Taky u syna bojujeme s tím, že se mu nechce hrát. V půlce pololetí jsem mu říkala, že dochodí pololetí a pak se rozhodneme, jestli bude chtít dál hrát nebo ne. Podle mě to nemá cenu lámat přes kolno, protože násilím se mu to ještě víc zprotiví. My si teď dost pohráváme s myšlenkou, že mu koupíme ukulele z https://www.topmuzika.cz/kategorie/kytarove-ukulele-748/ místo klasické kytary, ale jestli ho kytara přestane úplně bavit, takto asi nebude mít smysl, takže čekáme, jak se ještě rozhodne.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 411 otázek, kterým se dostalo 272 132 odpovědí a 410 140 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist