Zdobení dortu
Ahoj holky, potřebuju poradit, chystám se dělat dort pro svojí dceru k jejím prvním narozeninám. Koupila jsem ozdobu, jedná se o obrázek vytištěný na cukrářské hmotě(nevím o co přesně se jedná, ale jedlý papír to není), zajímalo by mě, jestli jste s ním některá pracovala a jak jste ho na dort přidělali, já bych ho ráda dala na potahovací hmotu, stačí ho přilepit bílkem? moje mamka před časem koupila obrázek na stejné hmotě, dala ho na hotový dort a do lednice, když dort pak vyndala a nechala stát v místnosti, během chvíle se obrázek celý rozpustil, nevíte jak se tomuhle vyvarovat? a taky bych potřebovala poradit, zda se potahovací hmota dává rovnou na korpus nebo na krém, díky za odpovědi
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
14.7.2012 21:38
S tím potiskem ti neporadím, protože vůbec nevím, o co se jedná. Já znám jen potisklý jedlý papír, s tím jsem už pracovala, ale potisk na modelovací hmotě mi nic neříká. Ale pokud je to cukrová hmota a chceš ji dát na jinou hmotu, tak bych tam žádný bílek určitě nedávala. Hmoty by se ti normálně měly přilepit k sobě samy, případně to můžeš podpořit alkoholem. A když potahuješ dort, určitě je dobré pomáznout dort tenkou vrstvou krému, určitě to nedávat hned na suchý dort, je důležité, aby se ti hmota na dort "přilepila." Já dávám máslový krém a slabou vrstvu. A hodně chladit.
-
14.7.2012 23:25
Dělám jen dorty z potahovací hmoty, jukni mi do fotek tady na wz a nelepí se to bílkem, ale stací jemně potřít vodou, já dělám už dorty složitější, takže mám speciální lepidlo. Každopádně tato hmota nemá ráda teplo, chce to pracovat rychle a chce to cvik, vypadá to snadné, ale zas až tak není.....jinak krém pod tím by neměl být čistě máslový, má to pak tendence pouštět barvy a roztékat se, ideální jsou krémy s pudingem a slabounkou vrstvu na dort, přes to potahovací hmotu, ale zase dort musí být před pottažením ztuhlý, jde hodně o to, jakou hmotu si koupíš, mám výborné zkušenosti z Formixem a jinou už nekupuju))) a bacha, někdy mají hmoty v ledni tendence se rosit...