Zdravá výživa dětí, kolikrát týdně maso?
Zajímalo by mně, spíš od těch, které dětičkám příkrmy vaří, kolikrát týdně dáváte maso? U nás se maso moc nejí a když už tak drůbeží nebo ryby. Synáček má většinou to co já, ani sobě nesolím. Takže jídlo s masem mu musím dělat speciálně. Většinou vaříme na dva dny, takže to zatím vypadá tak, že má maso 2x v týdnu. Snažím se střídat drůbeží, hovězí (to jsem musela koupit velmi speciálně, u nás se vůbec nejí), občas králík, rybu měl zatím jen jednou. Zajímalo by mně zda je nutno to tak hlídat, jestli třeba vadí, kdyby měl týden či dva bez masa? Bílkoviny i železo má obsažené v jiných potravinách...
A dál jsem četla, že by malé děti neměly mít celozrnou mouku. Bílou mouku nejíme, čím to nahradit u dítěte?
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
20.2.2015 13:35
Hodně jedu podle knih Lužné a Strnadelové,dcera má maso cca dvakrát týdně, někdy navíc rybu. Takže třeba třikrát. Zato má moc ráda luštěniny - polévky, pomazánky. Bílé pečivo nejíme, dcera od začátku jí žitný kváskový chleba a totaky jen tak dvakrát týdně. Je zdravá jak řípa a nic jí nechybí.
-
20.2.2015 10:19
nám Dr říkala, že by dítě mělo mít maso tak 5x týdně, 1x týdně žloutek - záleží i na věku dítěte - do roka nám říkala takto a u nás to tak platí - prcek je masatec, a maso si dojde pojídat i když ho obírám uvařené do polévky.
s těma rybama je to taky složitější - pro malé děti s nima opatrně, spíše mám dojem že se doporučují sladkovodní než ty mořské.
kvůli čemu mu chceš přímo tu bílou mouku dávat? na zahuštění jídel se dají použít jiné věci. i pdole toho se dá vymyslet čím nahradit bílou mouku pokud ji doma "nevedete". -
20.2.2015 14:06
Doporučení WHO je maso 5x týdně a 1x týdně žloutek. Doporučuje se spíš hovězí maso než drůbeží, obsahuje víc živin, které dítě potřebuje. Ryby jsou fajn, měly by být na stole alespoň 1x týdně, ale problém je s tím, že v mořských bývá hodně rtuti a ve sladkovodních zase málo jódu Týden či dva bez masa je u dítěte strašně dlouho, nedoporučila bych ti to. Železo z masa je údajně lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Navíc obsahuje množství zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu skupiny B, hlavně vitamínu B12, který má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému. Složkou hovězího masa je i CLA (kyselina linolová), která v lidském těle napomáhá vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou - předchází obezitě v dospělosti. Celozrnná mouka je skvělá pro dospělé, ale pro děti je v ní příliš mnoho vlákniny. Ideální je pro děti klasický tukový rohlík, loupáček, chleba (typicky šumava). S tím masem jsem to dělala tak, že jsem uvařila větší kus masa, namlela na jemno, rozdělila do kelímků a dala zamrazit (pro sichr -18stupňů). Pak jsem k tomu vždycky jen uvařila zeleninu, přimíchala maso a bylo hotovo