Žitný kvásek

Otázku položila: Bývalá uživatelka #18914 10.3.2013 11:48

Chtěla bych se zeptat, zda některá z vás nemá zkušenosti se sušeným kváskem (žitný kvas, ne s droždím). Postupovala sem podle návodu na sáčku: polévkovou lžíci suš.kvásku smíchat s žitnou moukou přidat vodu, promíchat a nechat do rána. Ráno přidat vlažnou vodu a nechat kvásek vykynout. Po 3h by měl (při 40°C) začít výrazně kvasit. Bohužel, mám ho od 6h nejdřív v peřinách, od 8h při 35-40°C (dle návodu) až do 10h, potom už na topení a pořád nic z toho :-( žádné výrazné kvasení se neodehrává. Nevíte někdo co s tím?

tak holky, vypadá to na úspěch. chce to jen hooodně trpělivosti. místo chleba pečeného dneska bude chléb pečený zítra. umoudřilo se to a už to začíná kvasit. sice poněkud se zpožděním (co je nějakých 20h rozdíl, že? :-D) ale dělají se bublinky-i větší bubliny, tak ráno se snad bude péct chlebík :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • courage10.3.2013 11:58

    S tím sušeným se mi to taky nikdy nepodařilo :-( Nakonec jsem si sehnala chlebovej kvásek z pekárny. Tady ti posílám odkaz na kváskovou mapu, určitě tam nejdeš někoho poblíž, kdo by se s tebou podělil: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
    S tímhle hotovým kváskem už je to pak sranda.
    Zrovna mám zaděláno na chleba :-)

  • Ema.Manylee10.3.2013 12:32

    Já dělala chleba se sušeným droždím. Napíšu Ti recept na Celozrnný chleba. Pokud nechceš celozrnný tak, si zkus upravit suroviny. ;-) Je to na malý chlebík. Pokud chceš velký, tak použij dvojitou dávku.

    Použijeme 3 hrníčky mouky (jeden hladká, jeden celozrná pšeničná, jeden celozrná žitná).
    Do směsi mouky zamícháme 2 lžičky soli a trošku mletého kmínu.
    Dobře promísíme. Poté vmícháme půl sáčku sušených kvasnic. (Sůl a kvasnice by se neměly moc potkat, aby těsto kynulo - proto se míchají zvlášť). Chcete-li do těsta přidat různá semínka, fantazii se meze nekladou. :-) Přilejeme 1,5 hrnku vody, dobře promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 8-12h kynout.(třeba přes noc) Po vykynutí rozpálíme troubu na 230 stupňů a v ní necháme rozpálit skleněnou formu z varného skla s víkem. (Lze péct i v pekáči). Až je forma nahřátá, těsto do ní vlejeme a 30 minut pečeme se zavřeným víkem. (Po nandání těsta do formy je dobré ho uhladit a uprostřed udělat stěrkou drážku, aby nepopraskal jinde). Po 30 minutách pečení víko sundáme a pečeme ještě 15 minut bez víka. Forma se ničím nevymazává, jak je rozpálená chleba z ní po upečení hned vyklouzne.

    Snad Ti to v něčem pomůže. Chleba je odzkoušený a moc dobrý. :-)

  • Triss10.3.2013 13:21

    Nemám osobní zkušenost, ale chleba doma peču vlastní, zatím jen z droždí. Nedávno jsem hledala informace o kvásku a našla jsem recept na výrobu kvásku. Nemuselo by to být špatné, vypadá to, že se to hodně lidem dle receptu povedlo. Odkaz: http://domacipekarny.dama.cz/recept.php . Je to tam hodně rozepsaný, třeba přijdeš na to, kde se stala chyba. :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 515 otázek, kterým se dostalo 272 527 odpovědí a 410 418 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist