zařizování nové kuchyně - na co si dát pozor, co se osvědčilo

Otázku položila: Marlena 18.11.2013 16:06

Ahoj, zařizujeme novou kuchyň a já si tak nějak nevím rady. Chtěla bych vás poprosit, jestli byste mi napsaly nějaké vychytávky, bez kterých si život v kuchyni nedovedete představit (např. rozmístění skříněk, úchytky, výška trouby apod.) a které vás naopak nevýslovně štvou a příště byste se takovému řešení raději vyhnuly. Za jakékoli rady a postřehy, co ano/ne, děkuji!

Díky, díky... tolik skvělých rad! :-)

A máte některá bílou (nebo hodně světlou) kuchyň? Když řeknu naší mamce, že bílou nebo světle šedou, tak protočí oči, že si na sebe pletu bič... tak já nevím, ale když ono je to tak pěkný!

Jinak kuchyň bude do L, žádný jiný tvar se nám nevejde. Ale taková perlička, moje teta celý život toužila po velké kuchyni a teď, když ji konečně má, říkala, že by do toho už nikdy nešla. Kuchyň jak kráva, ale teta nadává, jak se strašně naběhá! A mladší už samozřejmě nebude, tak to bude mít horší a horší :-o

Skvělé, děkuji moc za všechny vaše příspěvky, skutečně jsem ráda, že jsem sem tu otázku dala. Spoustu věcí jsem si alespoň ujasnila! ;-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já osobně bych nechtěla takové ty vrchní skříňky, které se otevírají nahoru a ne klasicky do boku. Kvůli praktičnosti bych si tam nedávala žádné prosklené skříňky.
    A vychytávkou, tak mě napadají speciální pojezdy šuplíků, že do nich strčíš a oni se zavřou sami, aniž by bouchly, je tam nějaký zpomalovací systém a zavřou se ke konci pomalu.
    Jinak k té výšce, to si musíš sama uzpůsobit, záleží jak jsi vysoká ty ;)

  • Tisíc lidí, tisíc názorů:-) já bych zase do klasických skříněk otvíracích do boku už nešla a dokonce bych je omezila i ve spodní části. Nahoru vyklápěcí (ale pozor na způsob otvírání-ty "panty", nebo písty, ať je to kvalitní) a dolů veliké šuplíky, kam by to šlo.
    Slyšela jsem, že až třetí kuchyni si člověk zařídí bez chyb;-) já už jsem si zařizovala dvě, opravdu i teď bych spoustu věcí udělala jinak;-)
    A ty šuplíky s brzdičkami jsou opravdu super věc!
    A za linku bych už nedala dlaždice!:-)

  • Taky mysli předem na to, kde budeš mít lednici, abys nevybrala otvírání jejich dveří na špatnou stranu. Třeba abys ji nemusela vždycky obcházet, abys z ní něco vytáhla.
    A jsou super ty baterie s výsuvnou sprškou,...když je potřeba do něčeho nalít voda, nebo umýt velký hrnec, tak je to k nezaplacení.

  • mě navrhoval kuchyn architekt, takže bezvadná a bez chyb k plné spokojenosti. Pod dřezem skřínka na odpadkáče, na levé straně myčka a vařič. V pravo trouba a mikrovlnka. Vrchní skřínky jsou podsvícené. v odtoku dřezu je drtič odpadů a baterie je sifonovací, funkce ohřívání příborů a talířů + x dalších blbostí. Ale platí tak jako u všeho, raději si připlatit za kvalitu než nějaký levný šunt, co se za 5 let rozpadne

  • Dneska ti v kazdem kuchynskem studiu udelaji navrh a vetsinou zadarmo a poradi i dobre vychytavky. Ja uz delala dve kuchyne a myslim,ze az treti na baraku uz bude ta nej :-D Nedam dopustit na led osvetleni, samodoviraci supliky, trideny kos pod drezen na vyslap na nohu, granitovy drez, pracovni desku jsem dala misto dlazdicek, potravinova skrin, mikrovlnka v urovni rukou. Co se tyce dvirek,tak je to o zvyku,ja mela drive co se otviraji do boku a ted mam vysuvne nehoru a dole mam supliky a za me je to pohodlnejsi nez klecet a preskladavat hrnce na kolenou. Chtela jsem taky zabudovanou TV a kavovar,ale to uz byl opravdu balik penez. Zalezi taky hodne na rozpoctu. Ale nikdy nesetrit na pojezdech i kvuli detem se to vyplati.

  • máme šuplíky tam, kde je možné je udělat - praktciké to je, přehledné,snadno přístupné.
    horní skřínky máme klasicky otevírací a hooodně vysoké - skoro do stropu,a by se tam vešlo i to málo a vyjímečně používané nádobí).
    čemu bych se vyhla - sporák s troubou v rohu - je kolem spousta "zabitého" prostoru, který není využitý. nám se osvědčilo mít v rohu dřez (a za baterií a dřezem takovej "pultík", na který je možné odkládat dost věcí) a skřínku pod ním, kde je spousta využitelného místa. skřínkám nahoře s otevíráním anhoru sem se taky vyhýbala.
    ohlídat je také třeba umístěnía směr otevírání dvířek vedle rohové skřínky (aby na sebe netukaly úchytka a dvířka vedlejší skřínky).
    chválím si i mikrovlnku "zabudovanou" (nebo spíš vloženou) do poličky v hornís křínce - pro malé dítě nedostupné, větší už si dosáhnou.
    co se týče světlé kuchyně - pokud ti jde do místnosti sluníčko, tak bych na to byla opatrná - od sluníčka to často zežloutne a pak to není tak pěkné.
    měli sme kuchyn v buku (u rodičů), v olši a tedka máme třešen.
    výhodné je mít i vedle sporáku (varné desky) místo na obě strany, aby bylo kam odkládat hrnce a nemuselo se to přendávat třeba přes dřez apod. a také mít místo vedle dřezu, aby se tam dal položit třeba umytý plech. na co sem dávala pozor bylo to, aby byl na lince dostatek prosotru a nebyla zaskládaná nábytkem (např. skřínyk, tkeré se na linku postaví). a máme 2 oddělené prostory na lince, takže mohou pracovat i dva lidé zaráz ;-) jeden větší a jeden menší. kuchyni máme taky L.

  • Verousek8918.11.2013 21:06

    My máme vcelku novou kuchyň (od dubna letošního roku). Máme bílou, dvířka lesklá bílá, korpus matná bílá, pracovní deska v dekoru dřeva. Kuchyň je krásná, moc se nám líbí a na údržbu náročná není vůbec. Jednou týdně akorát přeleštím. Co oceňuji na naší kuchyni je, že mám prostor na obou stranách od varné desky. Z každé strany hodně prostoru, takže tam v klidu můžeme pracovat dva lidi. Vybrali jsme si velký a hluboký dřez, za což jsem taky moc ráda. Hodně dřezů v dnešní době je dost mělkých a taky jsem ráda, že jsme ho nedali do rohu. Pak taky fajn věc, místo pod dřezem na odpadkový koš. Super je led osvětlení celé pracovní desky (led pásek, rovnoměrně osvětlí celou linku) a dojezdy na šuplíkách. A dobré je investovat do spotřebičů. Jediné, co mi na naší kuchyni vadí je, že nemáme myčku, přípravu na myčku jsme udělali, tak snad v budoucnu doděláme. A s čím jsme měli problém, nezasilikonovali nám prostor mezi stěnou a pracovní deskou, za dřezem nám zatekla voda a jemně se zvlnila pracovní deska, reklamaci naštěstí bez problémů uznali a vyměnili. Takže na to dát pozor.

  • Já můžu přispět poznatkem ke světlům do kuchyně. Váhala jsem zda pořídit LED pásky (http://www.uni-svitidla.cz/124-led-pasky) a musím chválit. Fakt to parádně osvětlilo pracovní desku ;-) takže pokud váháte tak neváhejte :-D

  • Ahoj! :-) Mě se docela vyplatilo nastudovat rozdíl mezi nerezovým a granitovým dřezem rozdíly v údržbě a taky v cenách a kvalitě. Nakonec jsem dospěla k názoru, že je mnohdy lepší koupit dražší, ale kvalitnější nerez, než ten nejlevnější granit.

    Jsou tam také rozdíly v údržbě a čištění, takže bych všem doporučila nastudovat nějaké informace...

    Jinak, docela dobrý obchod se dřezy a doplňky ke kuchyňské lince je Dobrá Cena - http://www.dobracena.cz . Podařilo se nám narazit na pěkný dřez, který měli ve výprodeji...

  • Pozor bych si dala na Ikeu a jejich komplety. Špatnou zkušenost s nimi sice nemám, kuchyni od nich nemáme, ale četla jsem o nich dost hrozné věci. Naopak co bych doporučit mohla je tenhle malý eshop - http://www.trendo.cz . Je tam spousta kuchyňských doplňků :-)

  • Dobrá vychytávka je odpadkový koš s pojezdy, který se dá zasunout do linky. Léta jsme měli koš jen tak venku a kromě toho, že trochu překážel u trouby, nám ho chodil rozhrabat pes, když se urazil. :D Pořídili jsme tady: http://eshop-blanco.cz/520-odpadkove-kose a velká spokojenost. :)

  • Kromě toho, co tu bylo zmíněné, bych snad ještě doporučila kvalitní a skladné nádobí, radši volit hranaté dózy než kulaté (zrovna jsem koupila v Tescu, doporučuji mrknout na leták - https://www.letakomat.cz/tesco/ ), protože zabírají méně místa. Dát pozor na to aby se vám hrnce vešly do myčky a taky aby se daly snadno uskladnit, ideálně naskládat do sebe :)

  • Ahoj na kávovar pozor, jednou jsem si koupila nekvalitní a po roce používání byl nepoužitelný, káva tekla klidně i bokem ... Druhý jsem pak vybírala dle recenze z https://www.arecenze.cz/recenze-automatickych-kavovaru/ a od té doby jsem s naším kávovarem naprosto spokojena :-)

  • Ahoj, také jsme se nedávno vrhli na rekonstrukci kuchyňe a většinu výbavy jsme nakupovali přes slevové kupony z https://slevovykupon.net/c/dum-a-zahrada/ , kde jsme našli dost výrazné slevy například na nákup z bonami, což je eshop, kde můžeš najít opravdy moc krásný nábytek i doplňky.

  • Jaké si kupujete do kuchyně jídelní židle? Jsou tam praktické čalouněné židle?

  • Kupovala jsem jídelní židle k menšímu stolu v kuchyni, které mají nohy z bukového dřeva. Vrchní strana je otíratelná, do čalouněných bych osobně nešla, i když vím, že to takhle někdo má.

  • Kolik jste za židle platila? Jestli to není něco tajného, tak odkud je máte?

  • Není to nic drahého, jedna vychází pod 900 korun. Kupovala jsem tyto https://www.ezidle.cz/zidle-fox/4111/p Druhý den po objednání jsem je měla doma, doručení je zdarma. Vypadají moc pěkně a jsou hodně pevné

  • Já bych chtěla kuchyni na míru od firmy, která má buď prodejnu nebo showroom, abych se mohla podívat jak ve skutečnosti kuchyně vypadají, jaké jsou možnosti apod

  • Můžu říct že s léty se mi vytrácí nároky. První kuchyň jsem si zařizovala v ikei, včetně veškerých serepetiček kolem. Tu druhou už tak z půlky a druhou ze supermarketů a tu nejnovější jsem si vybavila už celou z https://www.vyhledejsito.cz. Pokud je to vaše první kuchyň, jen se pořádně vyřáděte, protože u těch dalších už se vám chtít nebude :-)

  • Co se týče kuchyní, tak krásné návrhy a materiály má nábytek MIkulík.

  • Dobrý den, mi jsme kuchyň zařizovali zhruba před rokem. Bylo to sice náročné, ale mohu říct, že to stálo za to. Vše jsme řešili přes tento e-shop: https://www.livli.sk/kategorie/kuchyna-665/, kde nám poradili s jejím výběrem. Stačilo tam zavolat a domluvit se s nimi. Ještě předtím samozřejmě doporučuji znát rozměry kuchyně, jinak se budete při výběru zbytečně zdržovat.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 411 otázek, kterým se dostalo 272 132 odpovědí a 410 140 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist