znáte nějaké recepty s patizony a dýni Hokaido?
Ahojte holky Potřebovala bych poradit nějaké recepty, ve kterých se vyskytuje patizon nebo dýně hokaido. Máme toho doma opravdu strašně moc a nějak už docházejí nápady, co s tím. (Patizony - obalujeme, děláme z nich takovou buchtu - a to je tak asi všechno, co známe.) Moc děkuju za vaše recepty a odpovědi
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
19.8.2013 19:50
Hokaido mám ráda upečenou s jogurtovým dresingem a čerstvým chlebem. Na dýni si udělám ochucený olej (olivový olej, vegu/vegetu, balsamiko ocet, dýňový olej, nějaký bylinky, popř. cukr - chuť by měla být výraznější). Ochucený olej promíchám s nakrátou dýní na kousky a dám do trouby. Upeču do křupava. Jogurtový dresing dělá z jogurtu, vegety, bylinek a česneku.
Z dýně je taky dobrá polévka. Na cibulce se osmaží dýně zaleje vývarem a nechá uvařit. Pak rozmixovat tyčovým mixérem. Dochutit pepřem, bylinkama, dosolit. Může se zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou. Podávat s opečeným chlebem v troubě (na kostky nakrátý chleba se posolí a pokape oliv. olejem, promíchá a dá péct na pečící papír dokřupava).
Patizon se dá použít jako zahušťovadlo do zeleninových směsí na špagety (cibule, rajčata plus patizon, bazalka, česnek) a nakonec rozmixovat. Zrovna dneska jsme to měli na oběd s bulgurem a bylo to moc dobrý. -
20.8.2013 6:02
http://luciedvorakova.blogspot.cz/2010/11/dynova-polevka.html
Tady tu polévku děláme a je výborná -
19.8.2013 19:43
z Dýně klasika, moje oblíbené vegetariánské špízy a polévky Dýni jen očistíme od semen, nakrájíme na tenké plátky (asi půlcentimetrové). Cibuli nakrájíme na kolečka. Na špejli napichujeme střídavě kousek dýně a kroužek cibule. Potřeme plech a špíz olejem, posypeme kořením a dáme jen velmi krátce zapéct do trouby (asi 15min. při 180 st.). Dýně i se slupkou rychle měkne.
Tip: Mašlovačku na potření si vyrobíme z voňavého tymiánu. nebo jen osmažené kroužky.
Patizony se plní podobně jako papriky nebo zelí masitou náplní. (dělá takhle máma normálně)
Z patizonů jdě dělat i zeleninové saláty. Pak, jdou dělat podobně jako "bramboráky"
Kdysi jsem s nich měla ráda i nádivku Dá se dát i pod hovězí pak zapékané patizony s hermelínem. Dušený patison jako mozeček atd. atd. Fakt toho je mraky
Guláš 300 g zadního hovězí maso
300 g vepřový ramínka
100 g patizonů
100 g cukety
olivový olej
cibule
paprika
2 rajčata
2 lžíce mouka (hladká)
2 stroužek česnek
mletý kmín
mletá paprika
2 lžíce kečup
pepř
vývar (bujón (masox))
sůl
Nádivka
500 kg patisonu
1 velkou cibuli
3 špekáčky
5 vajec
1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
100-150 dkg strouhaného sýra
6 ( i více) stroužků česneku
grilovací koření, 1 hrnek oleje,,sůl,pepř,pažitku,petrželku