Čím nahradit mléko
Ahoj,mám podezření na alergii na mléko u dcery,na radu dr. ho chci na nějakou dobu vynechat.Čím ho mám nahradit při přípravě jídel?A co místo másla?Nebo máslo nevadí?Díky.
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
9.4.2013 8:29
Záleží na to, co má za alergii. Jestli na laktózu nebo na bílkovinu mléka. Pokud je to bílkovina, tak je to ještě dobrý, to by se mělo časem spravit, laktóza je na celý život. Syn měl na bílkovinu. Mléko jsme nahradili rýžovým, nebo pšeničným mlékem. Má to aspoň podobnou barvu a konzistenci a chuť není tak moc odporná, jako u speciálních mlék pro alergiky. Sojové mléko mi doktorka nedoporučovala, že to je také silný alergen a nemělo by se preventivně dávat malým dětěm. Máslo se nahradilo margarinem. Ale bacha, musíš si všechno důkladně číst, mléko je skoro ve všem. V salámech, v žele bonbonech, v paštikách, ve většině pečiva.... I v některých margarinech je přídavek mléka, takže bacha. A počítej s tím, že se ti to pořádně prodraží. Rýžové mléko stojí tak 65,-, když koupíš speciální sušenky, tak za malou krabičku asi 40,-. A to nemluvím o tom, že jsem musela vařit všechno zvlášť, protože zbytek rodiny ten hnus s náhražkami samozřejmě nechtěl. Syn měl alergii asi rok, pak už měl výsledky dobré. Ale stejně má potíže s mlékem. Nehrozí, že by si dal hrnek kakaa, do druhé dne by měl střevní potíže. Ale už aspoň může sýry, jogurty, nevadí mu mléko v jídle...
-
9.4.2013 11:11
Zkušela jsem při přípravě jídel mléko nahrazovat obilnými mléky, ale nebylo to ono Třeba pudink uvařený z rýžového mléka je hrozně řídkej a chuť taky nic moc. Sójový jsem nezkoušela, na tu má malá taky alergii. Takže vařím jenom jídla, kde se mléko nepoužívá, případně ho nahrazuju obyč vodou. Malá má ještě k tomu alergii na vajíčka, takže každej den vymýšlet co vařit, stojí fakt za to
Máslo vadí taky, takže kvalitní margaríny, rostlinné oleje, ale klidně i sádlo, pokud už jste starší. -
9.4.2013 14:47
my mléko normálně používáme, ale občas i tak použiju sojové nebo rýžové. ve zdravé výživě seženeš i sojovou smetanu, já ten rozdíl třeba v jídle vubec nepoznám. másla mají rostlinná, ale nejsou moc zdravá, ale já třeba máslo moc nepoužívam, jen na pečení, na chleba si dávam olivovej olej nebo pomazánky. Zrovna tak seženeš sojový sýr - tofu (třeba uzený je moc dobrý). koukni se na nějaký stránky věnovaný zdravý výživě. jak jsem psala, já mléko piju, ale nebyl by pro mě vůbec problém ho úplně nahradit