Látkové "vše v jednom" nebo jednorázové papírové?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #181351 26.2.2014 10:15

Dobrý den,
za 2 měsíce očekáváme svého prvního syna a teď jsme s manželem docela nahlodaní upustit od plánovaných jednorázovek a hned začít s látkovými "vše v jednom - AIO". Nemáme ale bohužel nikoho kolem sebe, kdo by s tím měl už zkušenost a dokázal poradit třeba se značkami atd. Také se mi nechce uplně věřit, že když je koupím z druhé ruky už použité, že budou pořád neprosákavé. A nemluvil jste o tom někdo s dětským lékařem? Můžete nám poskytnout vaše názory a zkušenosti? Budeme rádi i za tipy. Docela se nám líbí GAGApleny.
Předem mnohokrát děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj, máme tady diskuzi Látkovky, tak můžeš kuknout na zkušenosti tam.
    jinak plenkovou výbavičku - látkovky (ale i jednorázovky) doporučuji kupovat spíš postupně - uvidíš, co dítku sedne - některé má silnější nožičky, tak ho to kolem nich tlačí, některé naopak tenčí a zase to kolem nich protéká. AIO jsou fajn, ale jsou drahé. mám jich doma pár a stejně sem raději sáhla po klasické čtvercovce do svrchnáčků.
    děkstký lékař málokdy bude na látkovky něco namítat, spíš se podiví, i když se to už dneska začíná opět vracet. já před MUDr. klidně říkám, že na doma používáme látkovky a jen na cesty jednorázovky a neměla s tím nikdy problém.
    naopak v době, kdy se syn ošklivě z jednorázovek oprudil látkovky doporučila jako vhodnější a to čtvercovky, tkeré sem měla žehlit.

  • S pediatrem jsem o plenkach nikdy nemluvila. Pouze s detskym gynekologem, ktery rikal, ze s prichodem jednorazovek zacal vetsi vyskyt obtizi u holcicek. Tedy je pro latkovky. U kluku mozna take, co se tyce plodnosti atd....
    Jestli jsi nahlodana, tak bych latkovky zkusila. Ja byla taky nahlodana, ale po porodu cisarem jsem byla rada, ze nejak funguju a s latkovkami jsem zacala cca ve 4 mesicich, a to rovnou s AIO. Mam Sweet monkey a jsem spokojena. Krasne udrzi i ridkou stolici (narozdil od jednorazovek, pampersky protekaly na zadech). Parkrat se mi stalo, ze trosku provlhly kolem nozicek, ale asi jsem neprebalila vcas... A jsou krasne barevne a sametove :) Mimochodem mam je z druhe ruky (od zname) a i po jejim intenzivnim uzivani jsou stale fajn. Take jsem vyzkousela kalhtkove plenky Anavy a i klasicke ctverce, a tam si myslim, ze riziko provlhnuti je jeste mensi, ale jak jsem zvykla na ty AIO, tak uz mi moc nevyhovuje nutnost svrchnaku (je v tom take mnohem vetsi zadecek).
    Pro uplne male miminko bych ale mozna zacala s klasickymi ctverci, nevim, jestli by ty AIO nebyly velike...

    Ale jak pise whitehorse, pokud chces investovat do plenek, je dobre si koupit par od jedne znacky a vyzkouset, jestli vyhovuje..
    Papirovky pouzivam na noc a nebo kdyz jedem pryc treba na nekolik dni.

  • Ahoj, my taky čekáme mimčo a plánujeme zkusit látkovky, proto jsem zrovna v pondělí absolvovala školení o látkovkách. AIO jsou skutečně dražší a především - jak nám tedy alespoň bylo řečeno, obecně vydrží méně "nálože" než třeba kalhotkové plenky a svrchnáčky. AIO se prý většinou používají pro krátké vycházky - např. k lékaři, pro nezkušené partnery nebo babičky. Víc než AIO se mi líbily - když už - SIO - je to podobne jako AIO - jen vkládací pleny se připínají na patentky a tudíž se mohou svrchní kalhotky používat opakovaně ne jako u AIO, kdy je po použití potřeba vyprat celou plenku. Akorat pak koupis navic ty pripinaci plenky. Určitě nám taky doporučovaly vyzkouset vice variant - jak zpusobu latkovani, tak znacek. mrkni na tu diskusi o látkovách tady - tam je také hodně užitěčných rad a zkušeností s jednotlivými typy plenek.

  • Ahoj, já jsem taky po císaři byla ráda za papírové a už jsem u nich zůstala, protože malému pěkně sedí, je v nich spokojený a hlavně, když si představím, že k těm poblinkaným plenkám bych měla ještě prát a žehlit další látkové, tak fakt nevím, kdy bych dělala něco jiného. Máme vcelku slušný reflux, na začátku jsem běžně protočila 40 látkových plen a to jsem je prala každý nebo každý druhý den. Teď ve 4 měsících se to konečně začíná trochu spravovat, ale pořád je velká spotřeba. :-o

  • Mě osobně AIO moc nevyhovují. Taky jsem z nich by\la nejdřív nadšená, na štějstí jsem si koupila jenom 2 (Ananvy a Gaga). Jsou teda maličké, jemňoučké, ale rychle mi provlhly a to přebaluji fakt často. Hodně dobré a podobné AIO jsou SIO. Výhoda je v tom, že se dají odepnout ty svrchňáčky a prát samostatně jenom ten vnitřek. Malýmu je 7m a pořád hodně používám obyč. čtverce nebo vícevrstvé. Když si na Youtube zadáš novorozenecký sklad, najde ti to vydeo jak na to. Na noc dávám kalhotovky Anavy nebo SIO Bamboolik.
    Jo a taky jsem po císaři a problém jsem s tím neměla, začali jsme látkovyt hned po příchodu z porodnice :)

  • pouzivame latkovky, ale ne AIO - pouzivam svrchni nepropustne kalhotky a do nich vkladaci plenku - prijde mi to jednoduche, rychle to schne, kdybys chtela vedet kokretne, poradim. kamaradce ale zas naopak vyhovuji AIO. urcite je dobry zajit do obchodu (v Praze a Brne treba Brana k detem), nechat si plenky ukazat a poradit. taky bych nekupovala moc najednou - opravdu clovek nevi co mu bude vyhovovat a ze zacatku mozna budete jako my stejne stridat s papirovkama (to kdyz jsme nestihali vyprat, atd). puvodne jsem chtela vsechny plenky nove (rikala jsem si, ze sama bych si kalhotky z druhy ruky nekoupila), postupne jsem ale zacala kupovat i na inzerat a fungu bez problemu, jen u nekterych treba uz moc nelepi suchy zip, ale neprotekly mi zadne. taky doporucim nekupovat velikost new born, ale rovnou vetsi nebo jednovelikostni - z tech new born mi mimi vyrostlo snad behem tydne

  • Nekupuj jen jednu značku, protože nemusí sedět mimču. Doporučuju plenky bambusové nebo jen bambusové vkládačky, fakt dobře sají. A postupně jak dcerka roste tak zjišťuji, že mi vyhovuje systém Bamboolik (svrchní kalhotky a vkládačky) nebo jen svrchní kalhotky a vícevrstvé pleny. Částečně praktikuji bezplenkovou metodu takže měním hned jak zjistím, že je počůraná. Jo a mám jednu AIO Gaga plenu a je výborná ( hezké motivy a dělá malý zadeček). Hold záleží na mimču zda pleny dobře padnou. Já mám doma 8 měsíčního hubeňoura a žádná nehoda se nestala. Držím palce v látkování:-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 289 otázek, kterým se dostalo 271 833 odpovědí a 409 898 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist