Porod - volat sanitku nebo čekat na manžela

Otázku položila: Bývalá uživatelka #27036 18.9.2013 12:22

Holky ráda bych se vás zeptala, jelikož se mi blíží porod a začínám být trochu nervózní, jak jste to dělali vy? Jelikož mám všechny příbuzné daleko, tak by mne zajímalo zda pokud bude partner v práci a trvalo by mu to zhruba 1,5 hodiny dostat se jen domů......zda volat sanitku nebo čekat na něj. Cesta do porodnice by byla asi taky zhruba 1 hodinu z domova. Jsem prvorodička, tak fakt nevim co mě čeká a ráda bych věděla váš názor. Samozřejmě bude nejlepší, kdyby manžel byl doma, ale znáte to, kdyby ne, tak chci dopředu vědět co udělat a nepanikařit :-) Moc děkuju za vaše odpovědi.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Martasek8918.9.2013 12:25

    Zařídila bych se dle dané situace. Já měla 3 porodnice zhruba 20 km od nás. Byly 2 varianty - tchýně, nebo manželův kolega z práce, dle toho, kdo bude mít zrovna volno. Chytlo mě to o půlnoci, kdy měl manžel noční. Měla jsem kontrakce po 10 minutách, ten den jsem měla mít kontrolu na 8h do porodky. Tak jsem počkala, až manžela doveze ten kolega, že nás tam hodí a to jsem mu psala, že už je to tady. Stejně jsme tam v klidu jeli až na těch 8h a malá se narodila v 11:08. Takže to nebylo akutní extra, mohla jsem si dovolit čekat. Ale každá situace je jiná. Klidně zvol sanitku, pokud tedy bude zrovna k dispozici :)

  • Já si myslim, že jako prvorodička budeš vyjukaná, jen začnou kontrakce, takže si myslim, že klidně můžeš počkat na manžela. Mi jeli ráno a rodila jsem až v noci.

  • Borlova18.9.2013 13:51

    Tak mě když při prvním porodu začali kontrakce a to hned po 5 minutách, tak ještě jsme čekali 5 hodin, než jsme jeli do porodnici, to už pak byli po 4 minutách. Takže když Ti začnou kontrakce a nebudou ustupovat ani po teplý sprše, takže to budou fakt kontrakce, tak bych zavolala manžela, pokavaď nebudou po míň než 5 minutách. Když Ti praskne voda, tak by jsi měla do porodnice dorazit cca do 2h, takže klidně bych asi taky zavolala manželovi. Kdyby nedej bože nastala nějaká komplikace jako třeba silný krvácení, tak bych asi raději zavolala sanitku. A neboj to zvládnete a určitě bude zrovna manžel doma;-) To já to budu mít horší. Přítel jezdí s MHD, takže když to na mě přijde a on bude zrovna jezdit, tak mám smůlu a budu muset zavolat sanitku. Ale co každá z nás má na ní právo;-)

  • petulinkaa1318.9.2013 14:09

    myslim si,ze kdyz to zacne kontrakcema i kdyby ti praskla voda,tak mu zavolat a pockat na nej,kamaradka zacala rodit v 8 vecer a volala priteli at vyjede ze Slovenska a za 5 hodin byl tady a maly se za 10 minuta narodil :-D a pokud by si videla,ze jde do tuhyho,zavolat sanitku a manzel by dorazil primo do porodnice.

  • Ja bych zavolala manzelovi at jede a dle toho kdyby jsi mela kontrakce uz po 5min,tak bych zavolala sanitku a mu napsala at jede primo do porodky. Me u obou praskla voda, u prvniho jsem nemela kontrakce, tak jsme pojedli,dali caj, a jeli jsme. U druheho uz jsem kontrakce mela i po 3min,ale takove vselijake a mela jsem v planu volat sanitku,ale nakonec jsem pockala na mamku at prijede hlidat (pul hod) a jeli jsme. A rodila jsem az pozdeji. Ono opravdu zalezi na situaci a tohle moc naplanovat nejde. Pak te to stejne prekvapi. Ale je dobre mit plan pro vsechny varianty, aspon takova jsem ja :-D

  • Já bych si zavolala sanitku a manželovi bych řekla, ať jede rovnou do porodnice. Asi bych třeba úplně neměla nervy čekat hodinu a půl, kdyby mi třeba praskla voda. A to mě praskla voda a rodila jsem až za 3 dny, ale nikdy nevíš, jak rychlý nebo pomalý to budeš mít. U kontrakcí nevím, s těma zkušenost nemám.

  • uvidíš podle situace. jako mi se nejvíc líbí, jak se říká v klidůůů čekat až budou kontrakce po pěti minutách aspoň hodinu a pak teprve do porodnice.... byla jsem prvorodička. už bylo po termínu, tak se rozhodli porod vyvolat. v pátek jsem se ráno hlásila v porodce, vyšetřili a že počkají. v sobotu zatěžkávací test a ni, v neděli nic tak naplánovali, že v pondělí budeme vyvolávat... od toho pátku jsem byla hospitalizovaná... no a v pondělí v pět ráno přesně mi praskla voda a OKAMŽITĚ mi začaly kontrakce přesně po dvou minutách a takhle to bylo do jedné hodiny, pak už byly mnohem větší intervaly a měli jsme co dělat, aby na tlačení vůbec kontrakce byly.... takže kdyby se mi tohle jako prvorodičce stalo doma, tak bych stresovala jak blááázen :D a druhý porod mi začaly dopoledne doma kontrakce, tak jsem dvě hodiny zapisovala intervaly, pak jsem volala v klíídku manželovi ať přijede z práce rovnou domů že rodíme, ale z práce aŤ dřív nechodí, žě to nespěchá. ale stejně přijel hned :D byl rád, že si o hodinku zkrátí práci ;) pak jsme se v klííídku sbalili a před osmou hodinou večer byl malý na světě....

  • Já rodila v neděli a už od pátku jsem měla kontrakce, ale dost nepravidelné. V pátek je pár, pak celou sobotu něco, třeba po 20-30minutách a nic moc to nebylo, tak sem večer manžela v klidu posala na noční. V noci to začalo, kolem půlnoci se mi zkrátili na5-7minut, tak jsem ještě čekala. Voda mi totiž nepraskla(to museli udělat až v porodce po pár hodinách čekání co se bude dít) Tak jak se mi kontrakce objevovali tak po těch pěti minutách, tak jsem ještě asi hodku čekala, jestli fakt budou tak pravidelné a pak teprve volala manželovi a ten mi řekl, že jestli ještě počkám :-D že ted má ještě na půl hodiny rozdělanou práci :-D No tak jsem počkala :-D Do porodky sme dojeli před čtvrtou ráno a porodila jsem až v deset večer. Nějak jsem dopředu neřešila co bude, jen když už se začala blížit termín, tak sem řekla mamce, at má no noc zaplý mobil u sebe, kdybych potřebovala odvézt když manžel nebude doma a jinak jsem spoléhala na to, že se to pak nějak vyřeší. Takže se tím nestresuj. Pokud ti nepraskne voda a nebudeš mít hned nějaký šílený kontrakce, tak v klidu zavolej partnerovi at vyrazí a kdyby se to změnilo sanitku můžeš zavolat vždycky :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 411 otázek, kterým se dostalo 272 132 odpovědí a 410 140 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist