Žitný kvásek
Chtěla bych se zeptat, zda některá z vás nemá zkušenosti se sušeným kváskem (žitný kvas, ne s droždím). Postupovala sem podle návodu na sáčku: polévkovou lžíci suš.kvásku smíchat s žitnou moukou přidat vodu, promíchat a nechat do rána. Ráno přidat vlažnou vodu a nechat kvásek vykynout. Po 3h by měl (při 40°C) začít výrazně kvasit. Bohužel, mám ho od 6h nejdřív v peřinách, od 8h při 35-40°C (dle návodu) až do 10h, potom už na topení a pořád nic z toho žádné výrazné kvasení se neodehrává. Nevíte někdo co s tím?
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
10.3.2013 11:58
S tím sušeným se mi to taky nikdy nepodařilo Nakonec jsem si sehnala chlebovej kvásek z pekárny. Tady ti posílám odkaz na kváskovou mapu, určitě tam nejdeš někoho poblíž, kdo by se s tebou podělil: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
S tímhle hotovým kváskem už je to pak sranda.
Zrovna mám zaděláno na chleba -
10.3.2013 12:32
Já dělala chleba se sušeným droždím. Napíšu Ti recept na Celozrnný chleba. Pokud nechceš celozrnný tak, si zkus upravit suroviny. Je to na malý chlebík. Pokud chceš velký, tak použij dvojitou dávku.
Použijeme 3 hrníčky mouky (jeden hladká, jeden celozrná pšeničná, jeden celozrná žitná).
Do směsi mouky zamícháme 2 lžičky soli a trošku mletého kmínu.
Dobře promísíme. Poté vmícháme půl sáčku sušených kvasnic. (Sůl a kvasnice by se neměly moc potkat, aby těsto kynulo - proto se míchají zvlášť). Chcete-li do těsta přidat různá semínka, fantazii se meze nekladou. Přilejeme 1,5 hrnku vody, dobře promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 8-12h kynout.(třeba přes noc) Po vykynutí rozpálíme troubu na 230 stupňů a v ní necháme rozpálit skleněnou formu z varného skla s víkem. (Lze péct i v pekáči). Až je forma nahřátá, těsto do ní vlejeme a 30 minut pečeme se zavřeným víkem. (Po nandání těsta do formy je dobré ho uhladit a uprostřed udělat stěrkou drážku, aby nepopraskal jinde). Po 30 minutách pečení víko sundáme a pečeme ještě 15 minut bez víka. Forma se ničím nevymazává, jak je rozpálená chleba z ní po upečení hned vyklouzne.
Snad Ti to v něčem pomůže. Chleba je odzkoušený a moc dobrý. -
10.3.2013 13:21
Nemám osobní zkušenost, ale chleba doma peču vlastní, zatím jen z droždí. Nedávno jsem hledala informace o kvásku a našla jsem recept na výrobu kvásku. Nemuselo by to být špatné, vypadá to, že se to hodně lidem dle receptu povedlo. Odkaz: http://domacipekarny.dama.cz/recept.php . Je to tam hodně rozepsaný, třeba přijdeš na to, kde se stala chyba.