šestinedělí

Otázku položila: Anonymní uživatelka #170174 2.1.2014 23:10

Zdravím všechny womenzačky.
Chci se zeptat na šestinedělí. Jsem těhotná poprvé a celkem dost se obávám šestinedělí. Asi mám málo informací, nebo nevím, možná si řeknete, že je to trapné, že se takhle ptám, ale opravdu po porodu menstruuje žena 6 neděl ? :-o Kamarádka mi říkala, že to je blbost, že to se jenom tak říká, aby měla maminka s miminkem klid a plně se mu věnovala. Že to má každá maminka jinak. Některá 8 dnů, jiná dva týdny a podobně. Že ona už 10 den po porodu normálně souložila. Tak jak to teda je ? Já osobně menstruaci nesnáším, ani když ji mám třeba 4-5 dnů, tak jsem nervní a nejraději byych ji nějak zastavila, takže si ted těhu bez menstruace užívám :) A sex mám moc ráda. Představa, že bych 6 neděl jenom krvácela mě děsí. To mi ak v těle žádná krev snad nezbyde ....... :-/ taky 6 neděl bez sexu je hrozná představa pro mě. S chlapem se milujeme moc rádi a často :) Nerada bych ho zanedbala. A běhat po městě něco vyřizovat skrze miminko s obří vložkou se mi zrovna 2x nechce :( nic pohodlné teda. :(
Poradte mi prosím, jak to tedy přesně je.
Trvá to 6 týdnů, nebo ne ?!
A jak jste to zvládali nebo zvládáte vy ?
Děkuji všem.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Borlova3.1.2014 0:04

    No u většiny to opravdu trvá 6 týdnů. To jsou spíše vyjímky, že by to trvalo třeba jen 10 dní. Aspoň ty 4 týdny to u většiny trvá. Děloha se musí pořádně vyčistit. A to zvládneš neboj;-) Budeš se motat furt kolem miminka, že ti to uteče;-)

  • luckasim3.1.2014 7:50

    Ja jsem po cisari a hodne jsem krvacela od porodu 3tydny. Pak 6 tydnu na malou vlozku, ale ty muzes krvacet jen dva tydny. To nikdy nevis, jak telo zareaguje. Sestinedeli je proto, aby jsi se dala dohromady po porodu a zvykla si na miminko. :-):-)Neboj, to zvladnes, s miminkem ten cas ubiha rychleji.;-)

  • petulinkaa133.1.2014 11:42

    Ja mela cisare a skoro cele 6ti nedeli prokrvacela,posledni tyden jen špinila,ale predtim dost krvacela,kazda to ma jinak,to je pravda,ale to 6ti nedeli je na očistení a musis to tak brat,kort kdyz si tehotna.Na sex mit pak po porodu vubec chut mit nemusis a muzes byt rada ze si rada,takze nepredbihe. :-)

  • dzusinka2.1.2014 23:32

    U každé je to vážně jiné. Kromě toho - nejedná se o menstruaci. Děloha se čistí a jak se zavinuje a zmenšuje, odchází z ní přebytečná sliznice - peřinka pro miminko. U každé je to vážně jiné a pokud se budeš cítit, můžeš začít se sexem s citem i dřív. Hlavní ale je, že s tím vůbec nic neuděláš, jak to bude, tak to bude a prostě tomu budeš muset podřídit hygienu i ten sex ;)

  • jojo, trvá to dýl, s menstruací se to co do intenzity nedá srovnat (aspoň u mě). a se sexem - uvidíš. my spolu třeba ještě celý těhotenství spali každý den, ale po porodu a teď při kojení až tal moc chuť nemám...

  • já krvácela 4 týdny, pak už jen špinila a období to bylo náročné. Rodila jsem akutním císařem, byla jsem pak na mimčo sama a než jsme se s mimčem sehráli, taky to nějakou dobu trvalo.
    Těžko se dá předem něco naplánovat, uvidíš, jak zvládneš porod, jestli budeš šitá apod. Každopádně, když se na to budeš cítit a budeš dodržovat hygienu, tak ti nic nebude bránit na to vlítnout i dřív.

  • Ja jsem mela ocistky cca 5 tydnu, krvaceni jako takovy asi 3, ale pak odchazely jeste hleny. No, byla jsem po akutnim cisari, maly byl dost narocny miminko, takze na sex nebylo pomysleni ani z jedny strany. Ja jsem mela taky porad pocit, ze se citim, i kdyz jsem samozrejme hygienu dodrzovala. S manzelem jsme se shodli, ze ubytek sexu bereme v pohode, protoze je to docasny. Tak uvidis. Ja si myslim, ze to neni zadna tragedie..

  • já krvácela tak 2-3 týdny, pak tak týden-2 týdny očistky. měla sem akutního císaře, při kterém mně docela dobře vyčistili.
    co se sexu týče, tak chut by sice byla, ale přeci jen - v té době je žena velmi náchylná na infekce. takže bych doporučila počkat aspon 4 týdny po porodu a pak s kondomem. také záleží na poporodních poranění, ne každá žena ten sex snese z důvodu bolesti, který při tom má (a to můžeš mít před těhu sex ráda jak chceš, ale po porodu je tělo vlastně "poraněné" a tak potřebuje trošku klidu).
    po 6ti nedělí sice chut byla, ale vyčerpání dělá své. záleží na miminku, jsou taková co spí celou noc už od začátku a taková, co se budí pomalu co hodinu nco co noc :-(
    sama uvidíš, jak na tom budeš a zda vůbec na ten sex budeš mít pomyšlení. chlap by to měl minimálně v tom 6ti nedělí pochopit a netlačit na pilu.

  • no jo, ber to jako dab za to, že 9 měsíců jsi neměla žádnou MS a pokud budeš po porodu plně kojit (někomu stačí jen kojit-nemusí ani plně), je možné, že se po šestinedělí menstruce nějakou dobu nedostaví (i když to je také různé, já ji třeba i přes plné kojení dostala okamžitě, někdo ji třeba dostane až za půl roku co úplně odstaví)...
    Každopádně žena většinou nekrvácí-nečistí se celé šestinedělí, je to dost individuální a i očistky odchází v různé intenzitě a jsou třeba dny, kdy odchází jen mírně-a ty my jsme také využili k milování (ač pro lékaře je sex během šestinedělí prakticky tabu, my ho nikdy nedodrželi), také záleží, jaký porod budeš mít a zda dojde k poraněním (doktoři zvlášť na prvorodičkách rádi provádějí nástřih hráze, jehož hojení nebývá zrovna bezbolesné) a k jakým...
    A jinak máš pravdu, šestinedělí jsem pokaždé v tomto smyslu trpěla (jenže v porovnání s tím, co člověk prožívá jiného, to bylo jako nic), vždy bylo léto-největší horko, kdy jsem jinak zvyklá chodit na ostro a chodit s porodnickou vložkou, která ani nedrží na místě, to byla katastrofa, z normální vložky jsem zase byla celá odřená a rozbolavělá...Ale hned tu menstruaci po šestinedělí jsem zase začala používat kalíšek, takže jako bych menstruaci ani neměla.

  • jak píšou holky-každá to má jinak a já mám zkušenost že i po každým porodu to může být jiný.... po jednom porodu jsem celých 6 týdnů krvácela stejně jako když mám MS,po druhým jen 4 týdny a po třetím jsem krvácela 2 týdny ale pak ještě odcházely hleny do konce šestinedělí. s opravdu zvýšenou hygienou a kondomem můžete mít sex i dřív ale je riziko infekce i těhotenství tak pozor na to.poporodní poranění jsou taky individuální, já měla druhej porod trochu těžší a šitá jsem byla "uvnitř" i hráz a po těch 4 týdnech jsem to nevydržela a manžela na sex ukecala a užila jsem si to naplno ale spoustu žen to po porodu při sexu bolí a některý třeba i půl roku a s tím nikdo nic nenadělá.na poporodní poranění můžu doporučit čípky Cicatridina,líp se to hojí;-) tahat se s vložkou celý šestinedělí není zrovna příjemnej pocit ale ono moc nic jinýho člověku nezbýá než to vydržet, můžeš se utišovat tím že třeba budeš mít štěstí a nebudeš mít MS celou dobu kojení;-)

  • Ja jsem krvacela ve smyslu ms krvaceni jen asi tyden po porodu, pak tyden spinila a asi dva tydny mela zluty vytok. Pak tyden klid a dalsi tyden zase slabe krvaceni - pak na kontrole po sestinedeli dr. rikal, ze mam v deloze nejake zbytky, takze to bylo ono. Nevim, jestli na krvaceni v sestinedeli ma vliv velikost briska, ale ja mela brisko hooodne male a krvacela jsem malo.

  • Je to fakt hodně individuální po prvním císaři sem krvacela přesně na den 6neďel ale těch posledních 14dnu už spišˇ jen přes den...a po druhem císaři me po 7mi dnech pouštěli z porodnice už bez krvácení ale zato mi ms přišla už za 5tydnu dost sem se lekla protože sem se uhodila tak sem myslela ze sem si třeba něco zase roztrhla ale naštěstí ne:-o a za sexikem sme tedy začali po obou +- po 14dnech s kondomem ale bylo to teda hrozny jak sem byla natěšena tak me to hned přešlo:-(bolest hrozná ikdyz sem nerodila přirozene ale postupně se to zlepšovalo a zlepšovalo až to bylo jako před porodem:-D... Ale jinak ja sem vložky nikdy nenosila měla sem tampony i na noc tak po porodu my to docela vyhovovalo a bylo my v nich v rámci možnosti i příjemně protozě tampony bych asi fakt nesnesla...

  • Tak já moc nekrvácela - jako ms to bylo asi týden a pak jsem špinila prakticky celé šestinedělí, po šestinedělí byl sexík (už jsem nešpinila), po sexíku jsem zase začala krvácet (trvalo to týden), pak zase nic a zase krev (to jsem si zacvičila na břicho). Je to různý... mě stačily většinu času intimky. Porodnický vložky jsem měla jen v porodnici, pak jsem používala normální a pak ty intimky. Taky jsem měla malé těhu břicho.

  • Jo, ještě ti poradím, vem si s sebou do porodnice dětský kruh ;)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 411 otázek, kterým se dostalo 272 132 odpovědí a 410 140 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist