kyselina listova
Ahoj holky porad te mi prosim vcem je kyselinna listova Poctate to vim ale prece nebudu jist syrovou brokolici a cetla jsem kdyz ji uvarim tak uz tam ty laky nejsou tak nevim zda mam kyseliny listove dost pravidelne jim rajcata,salatovou okurku ,sunku,syr(chedar),mrkev..dekuji
Odpovědi (podle hodnocení / podle data)
-
29.8.2014 18:21
Zda mas dostatek KL ti zjisti z krve.
To ostatni... staci v googlu zadat Kys.listova a potraviny a vyleze hodne odkazu.
Neco malo zkopirovano nize.
Cit.:
"Kyselina listová je velice labilní vitamin, ničí se teplem, přístupem vzduchu, světla, je citlivá i k oxidaci při styku s některými kovy. Tepelná úprava pokrmů, oxidace vzdušným kyslíkem stejně tak jako dlouhé skladování zeleniny dokáže zničit až polovinu kyseliny listové. Zeleninový salát bychom tedy neměli dávat do kovové misky; lepší je ho trhat, nikoliv krájet (příp. používat keramický nůž).
Kyselina listová je obsažena především v listové zelenině. Dobrými zdroji jsou i kvasnice a z živočišných produktů játra.
Významné zdroje kyseliny listové:
- Listová zelenina – ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
- Zelenina: květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata
- Obilniny: celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli
- Ovoce: mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt
- Ořechy: vlašské ořechy, pistáciové ořechy
- Některé mléčné výrobky: plísňové sýry, měkké sýry
- Maso: játra
-----------
ananas 4
angrešt 19
arašídy 34
avokádo 30
banán 10 – 17
brambory 6 – 20
brokolice 111
celer 76
citron 6,30 – 7
čínské zelí 79
čočka 168
datle sušené 21 – 25
droždí čerstvé 1250
dýně 4 – 36
fazole 187
fazolky 42 – 70
fíky sušené 14 – 30
grapefruit 3 – 11
housky 36
hovězí maso 3.10
hrách 151
hrášek 20 – 159
hroznové víno 6 – 43
chléb bílý 15
chřest 100 - 155
jogurt 12
kapusta 50 – 85
kapusta růžičková 30 – 182
knackebrot 88
kokosový ořech 30
květák 30 – 125
ledviny hovězí 75 – 170
ledviny vepřové 93
lískové oříšky 71
maliny 5 – 30
mango 36
maso vepřové 2,5
meruňky 3,0 - 3,6
mléko 4,65 - 6,7
mouka pšeničná 16 – 50
mrkev 10 – 55
müsli1 40
okurka 6 – 27
ovesné vločky 60 – 87
paprika60jahody 5 – 65
pomeranč 5 – 42
pórek 103
pšeničné klíčky 331 – 520
rajčata 5 - 44,5
rybíz černý 16
rybíz červený 11
rýže 16 – 29
řepa červená 20 – 110
salát hlávkový 20 – 75
sója 54 – 240
sójové mléko 1
špenát 80 -145
tofu 15
třešně 6 – 75
vejce 8 – 67
vlašské ořechy 66 – 77
zelí 20 – 35
žampiony 25
žitná mouka 15
žitný chléb 16"
konec citace.