Každou těhulku určitě zajímá, jak se stravovat, aby se miminko i ona měly co nejlépe.
Zdravá strava spočívá především v přijímání pestré a vyvážené stravy, a to v menších dávkách 5 až 6x denně. V průběhu těhotenství se chutě, pocit nasycení a hladu mění. Může za to růst bříška, tlak dělohy na játra a žaludek.
Váhový přírůstek
V průměru se uvádí, že budoucí maminky v průběhu celého těhotenství přiberou 12,5 kg.
-
plod = 3,4 kg
-
placenta = 650 g
-
děloha = 970 g
-
prsní tkáň = 405 g
-
plodová tekutina = 800 g
-
zvyšuje se krevní objem = 1,45 kg
-
zvyšuje se objem vody v těle = 1,48 kg
-
zvyšuje se tuková tkáň matky = 3,345 kg
Energie a bílkoviny
V těhotenství se nezdvojnásobuje příjem energie, maminky nejí "za dva"!
Bílkoviny májí vliv na délku miminka:
-
od 2. trimestru se příjem zvyšuje o 200 kilokalorií (0,8 MJ)
-
zvýšení dávky bílkovin = 70 - 100 gramů denně
Esenciální mastné kyseliny - tuky
-
důležité pro vývoj mozku, kognitivní funkce - inteligence, zrak
-
důležité u veganek a opakovaně těhotných
-
zdroje : rostlinné oleje, rybí olej, listová zelenina, netučné maso, žloutek, tučné ryby
Kyselina listová
-
důležitá pro dělení buněk
-
u žen, které mají nedostatek této kyseliny - potraty, zpomalený růst plodu, předčasné porody
-
doporučená denní dávka: 400 mikrogramů
-
zdroje : košťálová, listová a kořenová zelenina, jižní ovoce, ořechy, semena, droždí, luštěniny, obiloviny, játra a vnitřnosti
Železo
-
nejčastější deficit
-
každá žena je vyšetřována na množství hemoglobinu. Pokud je výsledek nižší než 110 g/litr, je nutná suplementace
-
dopady nedostatku - nedonošenost, předčasný porod, nízká porodní váha
-
doporučená denní dávka: 16 - 20 miligramů
-
zdroje: živočišné potraviny, kde je přítomna krev - jelita, tlačenky, červené maso
-
pro lepší vstřebávání je důležitá dostatečná kyselost v žaludku
Vápník
-
důležitý pro svaly, kosti, matka se připravuje na laktaci
-
pokud je ho v těle nedostatek, plod si ho "bere" na úkor matky - z kostí
-
doporučená denní dávka: 1 200 miligramů
-
zdroje: tvrdé sýry, acidofilní mléko, mléčné výrobky, pitná voda, sardinky, mák
Zinek
-
zvýšený příjem je nutný hlavně u vegetariánek a veganek
-
nedostatek způsobuje - retardace plodu, zarudnutí kůže miminka (obličej, genitálie)
-
doporučena denní dávka: 7 - 13 miligramů
-
zdroje: maso, mořské ryby, "plody moře"
Vitamín D
-
nedostatek způsobuje deformity pánve matky, nízkou porodní váhu
-
nebezpečí nedostatku hrozí pouze ženám s nízkým pobytem na sluníčku
B 12
-
pomocní doplňků stravy by jej měly užívat veganky a vegetariánky
! Budoucí maminky, pokud berete nějaké preparáty, neužívejte více druhů najednou - mohou spíše uškodit !
Co nejíst
-
kofein (káva, kolové nápoje, čokoláda), alkohol, některé bylinkové čaje (vždy přečíst příbalový leták!)
-
potraviny napadené plísní
-
potraviny s "ušlechtilou plísní" (niva, hermelín) - podporují rozvoj kvasinek a mykóz
-
málo vařené či syrové maso
-
syrová vejce
Příklad jídelníčku
-
Snídaně : 200 ml 1,5% kravského mléka, 2 rohlíky, máslo, 30% máslový sýr, rajče
-
Svačina: 2 banány
-
Oběd: 200 ml nudlové polévky s drůbkami, 125 g hovězí rolády, 250 g vařených brambor, 100 g vařené brokolice, jahodový koktejl (100 g mléka a 100 g jahod)
-
Svačina: 1 plátek bábovky s ořechy, 250 g broskvového nektaru
-
Večeře: 2 krajíce celozrnného chleba, sardinky v oleji, zelená paprika, čaj s citrónem a 2 kostkami cukru